szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Lomnici Zoltán kiretusálásával megbízott köztévés riporter levelét akarja kikérni hétfő délelőtt a médiahatóságtól Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő. Az ellenzéki politikus ezt képviselői jogállására hivatkozva szeretné megtenni a hatóság Ostrom utcai épületében.

A Duna TV és az MTV egyik tavaly decemberi híradójában kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét arról a felvételről, ahol Tőkés László nyilatkozik. Az ügyből botrány lett, az MTVA vezérigazgatója teljes körű vizsgálatot rendelt el.

Két szakszervezeti vezető, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka éhségsztrájkba kezdett a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt a kitakarás miatt, illetve követelték az ügy felelőseinek eltávolítását.

Élő Gábort, az MTI Hírcentrum igazgatóját, és Papp Dánielt, az MTVA hír- és hírháttérműsoraiért felelős főszerkesztőjét végül felmentették, de az éhségsztrájkolók azt követelik, hogy távozzon posztjáról Böröcz István, az MTVA, és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója is.

Nyakó István
©

A híradós anyagot készítő riporter levelet írt a Médiatanácsnak, amely végül nem indított vizsgálatot az ügyben. A levélből Nagy Navarro Balázs olvasott fel egyik sajtótájékoztatóján újságíróknak, de múlt héten a Hír24 is idézett abból részleteket.

„Ha másként nem megy, húzzál zsákot a Lomnici fejére, mert még vágóképben sem látszódhat a riportban" – állítása szerint ezt az utasítást kapta felettesétől a köztévés riporter.

Amikor a riporter megkérdezte, miért és hogyan készítsen az érintett sajtótájékoztatóról úgy riportot, hogy a megmozdulás egyik főszervezője és házigazdája még vágóképen sem látszódhat, akkor állítólag azt a választ kapta a felettesétől, hogy: „most mondta a főnök a telefonban, hogy ennek így kell lennie. Oldd meg! Nem emlékszel Mádl temetésére? Amikor a köztársasági elnök karon fogva érkezett a temetésre Lomnicivel, és a vágóképben lement a délutáni híradóban? Élő (Élő Gábor, az MTI Hírcentrum akkori igazgatója) sikítófrászt kapott és zengett a folyosó, úgy üvöltött, hogy szedjék ki ezt az embert a híradójából. Annak az adásnak a szerkesztője már nem 'élte meg' az esti híradót. Te ugye nem erre pályázol?!" – idézte levelében felettese magyarázatát a riporter.

Az MSZP csütörtökön felszólította a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot, hogy hozza nyilvánosságra a riporter levelét, de ez nem történt meg. Nyakó István pénteken közölte: hétfőn személyesen kéri majd a médiahatóság épületében, hogy betekinthessen „a közérdekű dokumentumba”. „A Cohn-Bendit-ügy, a Lomnici-botrány, az operaház előtti fantomriport bűze, a közmédiát felülről rohasztó légkör demokrata számára elviselhetetlen” – olvasható az ellenzéki politikus közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

Majdnem egy évvel csökkent itthon a várható élettartam

Majdnem egy évvel csökkent itthon a várható élettartam

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt