szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A januári közvélemény-kutatások szerint elérte eddigi mélypontját Schmitt Pál népszerűsége. Ugyanakkor a pártok közötti erőviszonyok nem változtak jelentősen. A bizonytalanok aránya továbbra is rendkívül magas, a kormánypárt támogatottsága csökken, az ellenzéki pártok népszerűsége pedig stagnál - áll a Political Capital elemzésében.

A Political Capital elemzése szerint az egymást követő államfők egyre inkább vesztettek népszerűségükből, és ez nem pusztán az egyes személyekről, hanem általában a politikai intézményekbe vetett bizalom romlásáról szól. Bár Sólyom László általában vezette a népszerűségi listákat, már az ő idején megfigyelhető volt, hogy az államfő nem emelkedett ki a pártpolitikusok mezőnyéből. Mostanra azonban már a vezető szerep is veszni látszik, Schmitt Pál egyre inkább visszacsúszik a listán - olvasható az elemzésben.

A pártpreferenciákat tekintve a januári felmérések nem mutatnak érdemi változást. A Fidesz népszerűsége az összes választókorú körében, intézettől függően 16 és 26 százalék között áll, a párt támogatottsága az elmúlt egy hónapban egyedül a Medián mérése szerint nem csökkent. A biztos szavazó pártválasztók körében ugyanakkor még mindig jelentős előnyt mondhat magáénak a kormánypárt. Mindez a párpreferenciával nem rendelkező politikailag passzív vagy bizonytalan választók magas aránya (38-57 százalék) miatt lehetséges.

Az ellenzéki pártok közül az MSZP továbbra is 11 és 14 százalék között áll az összes választókorú körében, azaz a támogatottsága változatlanul stagnál. A párt csak annak köszönhetően került az utóbbi hónapokban közelebb a Fideszhez, hogy a kormánypárt népszerűsége folyamatosan csökkent.

Nagyítás-fotógalériánk Schmitt Pál karrierjéről - kattintson a képre!
©

Az MSZP nem nevezhető magabiztosan a legnagyobb ellenzéki pártnak, a második helyért szoros küzdelmet vív a Jobbikkal, a két párt közötti különbség a statisztikai hibahatáron belül mozog. Egyelőre nem látszik igazolódni tehát az az elmélet, miszerint a Gyurcsány Ferenc jelentette tehertől megszabadult MSZP a korábbiaknál könnyebben erősödhet.

A viharos egy hónapot maga mögött tudó LMP a felmérések szerint nem sínylette meg belső válságát. Az összes választókorú körében 4-7, a biztos szavazó pártválasztók körében 6-9 százalékon áll a párt - áll a PC összefoglalásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kommunista párt leckézteti a legismertebb kínai milliárdost

A kommunista párt leckézteti a legismertebb kínai milliárdost

Navalnij szabadon bocsátását követelik az európai vezetők és Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója

Navalnij szabadon bocsátását követelik az európai vezetők és Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában