szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor szerint 2011 izgalmasabb év volt, mint ahogy várták. A miniszterelnök évértékelőjében az EU-t az alkoholhoz, a szocialistákat a Costa Conordia kapitányához hasonlította. Orbán szerint a középosztálynak szövetséget kell kötnie a nyugdíjasokkal és a felzárkózni akarókkal. Bejelentette, hogy a képzetlen közmunkások szombatonként iskolába fognak járni.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Elemzők is értékelték a beszédet

A gazdasági elemzők kiemelték a megegyezési szándékot Orbán Viktor keddi országértékelő beszédéből, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök konkrétumok említése nélkül beszélt erről.

DK: Orbán már saját magának sem hisz

Molnár Csaba szerint Orbán Viktornak egy célja van: hogy mindenáron hatalmon maradjon.

Jobbik: Orbán beszéde neoliberális toposzok mantraszerű ismételgetésére épült

A Jobbik szerint csalódást okozott Orbán Viktor miniszterelnök keddi országértékelő beszéde, mert abban kevés konkrétum és egyetlen nóvum sem hangzott el - mondta a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Gyöngyösi Márton szerint a miniszterelnök felvázolta ugyan az ország helyzetét, de megoldási javaslatokról és a kormány stratégiájáról már nem beszélt. Az ellenzéki politikus hiányolta Orbán Viktor beszédéből a magyarázatot, hogy miért olyan a gazdaság állapota amilyen, és mit tesz a kormány ennek megváltoztatásáért. Szerinte a beszéd gazdasági része a "megszokott neoliberális toposzok mantraszerű ismételgetésére épült".

Gyöngyösi Márton úgy vélte: szomorú, hogy a miniszterelnök a beszédében kiállt a Jobbik szerint elhibázott egykulcsos adórendszer mellett. Az ellenzéki párt szerint nem az a probléma, hogy az emberek nem akarnak dolgozni, hanem nincs mit dolgozni és ebben az egykulcsos adó önmagában nem jelent megoldást. 

A frakcióvezető-helyettes hozzátette: a miniszterelnök beszédével szemben a Jobbik nem a multinacionális vállalatokat ösztönözné a társasági adó alacsonyan tartásával, hanem a hazai kis- és középvállalkozásokat támogatná, valamint szerintük nem lefaragható és "kinőhető" az államadósság, hanem azt újra kellene tárgyalni. Emellett a Jobbik hiányolta a kormányfő beszédéből a nemzetközi kitekintést is - tette hozzá Gyöngyösi Márton.

Mesterházy: Orbán keszonbetegségben szenved

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Orbán Viktor "keszonbetegségben" szenved, évértékelőjében nem Magyarországról beszélt ugyanis, hiszen az abban elmondottaknak semmi köze a magyar valósághoz. Mesterházy Attila nevetségesnek nevezte, hogy a miniszterelnök azt a középosztályt jelölte meg legfőbb társadalmi bázisaként, amely a szegények mellett a leginkább megszenvedte kormánya gazdaság- és társadalompolitikai intézkedéseit. Mint mondta: mára a középosztályt a lecsúszás veszélye fenyegeti és napi megélhetési gondokkal is szembe kell néznie.

LMP: nem fogadta meg a felesége tanácsát Orbán

Az LMP véleménye szerint Orbán Viktor keddi beszéde nem évértékelő volt, hanem egy „hazugságbeszéd". Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes szerint a miniszterelnök nem fogadta meg felesége a tanácsát, hogy mondjon el mindent. Szerinte a beszédből kimaradt a valóság „és ami benne maradt, az nem minden volt, hanem a semmi és azok a hazugságok, amelyek eddig is jellemezték az Orbán-kormány politikáját”.

KDNP: Orbán a "normális élet" jövőképét rajzolta fel

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője, Harrach Péter szerint a miniszterelnök felrajzolta a jövőképet, amely az egyén számára a normális emberi életet, a társadalom számára a nyugodt és rendezett világot biztosítja, ahol érvényesülhet az egyén kreativítása, éppúgy mint a rászorulók védelme. Utóbbi különösen fontos a KDNP számára - tett hozzá. Azt is elmondta, üdvözlik a konszolidációs időszak kezdetét.

A Fidesznek tetszett a beszéd

A miniszterelnök és kormánya mindenben számíthat a Fidesz támogatására - írta közleményében Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a kormányfő országértékelő beszédére reagálva.

A nézők is tapsoltak
©

Lelki rugók emelnek, Gretzky korcsolyázik

Vannak lelki mozgatórugók, ezekkel sikerült a második világháború után 3 év alatt rendbe tenni az országot, ennek köszönhető az ázsiai országok sikere is. Ma is az a helyzet, hogy a magyarokban fantasztikus hajtóerő működik, bántja az igazságérzetünket, ami történt velünk, hogy oda jutottunk, ahol vagyunk. Mindig vannak emberek, akik ki akarnak törni. Itt az ideje, hogy mi se a dolgok után kullogjunk, hanem elébük vágjunk. Ne oda korcsolyázz, ahol a korong éppen van, hanem oda, ahol lesz - idézte Wayne Gretzky NHL-játékost Orbán Viktor évértékelője végén.

Éljen Litvánia, éljen Lengyelország!

Senki nem ígérheti, hogy könnyű és zökkenőmentes utunk lesz, de a célba jutást csak mi intézhetjük magunknak, lebegjen Devecser és Kolontár példája mindenki szeme előtt, a jól végzett munka elnyeri jutalmát, mindig lesznek barátaink, akik kiállnak értünk, például Litvánia és Lengyelország, "Éljen Litvánia, éljen Lengyelország!" - mondta. Taps.
1 2 3 4

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát

Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában