szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Nem terhelhetőek tovább a bankok, a nagyvárosok egyébként is képesek megoldani devizahitelük törlesztését. A kicsik megsegítésére a bankszövetséggel közös forgatókönyv készül, amibe a kormány is beszáll – mondta Orbán Viktor a Fidesz egri frakcióülésén. Szavait Lázár János frakcióvezető tolmácsolta, aki szerint a végtörlesztés a kormány eddigi legnagyobb sikere.

Egyetlen mondat nem hangzott el a miniszterelnök vitaindító szerdai beszédében abból, ami az online médiában a kiszivárgott információk alapján megjelent – mondta Lázár János, az egri frakcióülést lezáró pénteki sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióvezetője a hvg.hu-nak arra a kérdésére válaszolt, amit a miniszterelnök szóvivőjéhez, Szijjártó Péterhez intéztünk, hogy indul-e vizsgálat a miniszterelnökkel szembeni puccskísérlet felderítésére. A hvg.hu csütörtökön több neve elhallgatását kérő fideszes forrásra hivatkozva azt írta, Orbán Viktor egy „három lábon álló”, nemzetközi szálakat is magába foglaló puccskísérletről számolt be, melynek állítólag külügyi, nemzetbiztonsági elemei is voltak, sőt a CNN is részt vett benne. A hvg.hu információit fideszes forrásokra hivatkozva a Népszabadság, az Index, valamint a Magyar Nemzet is megerősítette. Az Index arról írt, a Miniszterelnökségen országra lebontott tanulmányok készültek a támadások mögött meghúzódó gazdasági motivációkról.

Oldják meg

A Fidesz frakcióvezetője a pénteki sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a képviselők hosszan tanácskoztak az önkormányzatok és a hitelező bankok viszonyáról. Lázár János megítélése szerint a nagyobb megyei jogú városok képesek kezelni az adósságukat, de a kisebb települések hosszú távon nem, ezért a bankoknak is érdeke, hogy valamilyen közös megoldás szülessen a helyzet kezeléséről. Lázár azt mondta, a megfelelő javaslatok kidolgozására Kósa Lajos vezetésével munkacsoport állt fel a frakcióban, és a Bankszövetséggel együttműködve fogják kidolgozni a terveket, amihez a kormány is kész segítséget nyújtani. Lázár szerint Orbán Viktor a frakcióülésen határozottan jelezte, hogy „végtörlesztés típusú” megoldásra nincs lehetőség, a bankok sem terhelhetők tovább. Lázár János felidézte az állami számvevőszék jelentéseit is, mely szerint az adósságrendezés a településeknek 2013-14-ben okozhat nagyobb problémát.

A kapitány azt mondta, a nagyvárosok oldják meg egyedül adósságproblémáikat
©

Az új államháztartási törvény tovább korlátozza a polgármesterek mozgásterét, a szigorú szabályok nem teszik lehetővé, hogy a polgármesterek aláírják azokat a javaslatokat, melyeket adósságrendezés címén az utóbbi időben a hitelező – főleg osztrák tulajdonú bankok – terjesztenek az önkormányzatok elé, például a devizahitel forintra váltásáról. Lázár János hangsúlyozta, a központi költségvetés nem tudja úgy átvállalni az adósságállományt, ahogy az a megyei önkormányzatoknál történt. Az önkormányzatok adósságállománya körülbelül 1300 milliárd forint, melynek egy része devizaalapú, Lázár szerint „a kormány elkötelezettségét mutatja, hogy 2011 decemberében 30 milliárd forint rendkívüli támogatásban részesítette a településeket. A polgármesterek a frakcióülésen „védelmet” kértek a kormánytól a bankokkal szemben.

Lázár János a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, a kihelyezett egri Fidesz-frakcióülésen döntés született a BKV ügyében is. Lázár úgy fogalmazott, "Tarlós István ne csak a markát tartsa, hanem legyen szíves megoldási javaslattal is előállni", azaz a Fidesz-frakció egyértelműen a fővárostól várja azt a tervet, amely megoldást jelenthet a közlekedési vállalat helyzetére.

A frakcióvezető szerint döntés született arról is, hogy a hulladékgazdálkodási törvényben ki fogják mondani, hogy a hulladékgazdálkodás állami, vagy közösségi tulajdonban kell, hogy legyen.

Tárgyalnak az ellenzékkel?

Szintén döntöttek arról, hogy a választási eljárási törvényt, illetve a pártfinanszírozási sarkalatos törvényt az ellenzékkel együttműködve fogják kidolgozni, ezért az ötpárti egyeztetésre beviszik azt a javaslatot is, amelyet Puch László és Tóbiás József MSZP-s képviselők még 2010 elején terjesztettek be a parlament elé. Lázár kommentálta azt az MSZP-s bejelentést is, amely szerint az ellenzéki párt nem vesz részt az ötpárti egyeztetésen, és feltette a kérdést, hogy vajon a szocialisták miért nem akarnak tárgyalni a saját javaslatukról.

A kormány az Ab-hoz fordul

Országgyűlési határozat keretében fogják biztosítani a felhatalmazást a miniszterelnök számára az európai uniós fiskális paktum aláírásához - jelentette be pénteken Egerben Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó azt mondta, ebben a javaslatban leszögezik, hogy Magyarország elkötelezett az EU-s értékek mellett, a kormány átláthatóbb és fegyelmezettebb gazdaságpolitikát folytat, mint az elődei, és ennek köszönhetően Magyarország egyre közelebb kerül az euró bevezetéséhez. Szijjártó szerint a határozatba belekerül majd, hogy Magyarország érdeke is az eurózóna válságának kezelése.

 

Szijjártó hangsúlyozta, a miniszterelnök már korábban is világossá tette, olyan megoldást nem tud támogatni, amely adóharmonizációval jár, mert ez a versenyelőnyünket gyengítené. Mivel ez a fiskális paktumból végül kimaradt, Szijjártó szerint ez megfelel a magyar érdekeknek. A miniszterelnök szóvivője azt mondta, mivel a csatlakozási szerződésünkben van egy szuverenitási klauzula, amely előírja, bizonyos döntési jogkörök az EU intézményeihez kerülnek, a kormány az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy a testület értelmezze, kétharmados vagy feles többséggel kell-e majd ratifikálni a EU-s megállapodást. Szijjártó hangsúlyozta, az országgyűlési határozat elfogadásához elég a feles többség.

A Szijjártó Péter által délelőtt bejelentett határozati javaslatot néhány órával később, pénteken délután már be is nyújtották a parlamentnek.

A fideszes frakcióvezető elmondta, az egri tanácskozáson szóba került az egyházügyi törvény módosítása is, a fideszes és a KDNP-s képviselők pedig egyértelművé tették, hogy nem zárkóznak el az elismert egyházakat tartalmazó lista bővítésétől. Így a 85 kérelmező közül húsz biztosan rajta lesz azon a listán, amelyet a parlament emberi jogi bizottsága megtárgyal. Lázár hangsúlyozta, a jövőben akár tovább is bővülhet az elismert egyházak köre.

A végtörlesztés a kormány legnagyobb sikere

A frakcióvezető beszélt arról is, hogy meghallgatták Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert a végtörlesztésekről, és megállapították, hogy ez volt az eddigi  kormányzás legnagyobb sikere, amely 160 ezer család életében jelentett változást. A bankszövetséggel kötött decemberi megállapodás pedig újabb százezren fog segíteni.

A sajtótájékoztatón Pálffy István KDNP-s képviselő azt mondta, hogy az árfolyamgát bevezetésével tovább csökken a lakosságra, családokra nehezedő teher. Mint mondta, "ezzel 350 milliárd forinttal leszünk beljebb". Mindez szerinte megjelenhet a fogyasztásban, a gazdaságban, sőt, a kormánypártok abban reménykednek, hogy az állampapírpiacra is begyűrűzhet, akár megduplázódhat a lakosság állami kötvényvásárlása. Lázár hangsúlyozta, az átlag hitelnagyság a végtörlesztésnél 5 millió volt, és csak 17 ezren váltottak át forinthitelre. Ez szerinte azt bizonyítja, hogy a törvény nem a gazdagoknak kedvezett.

A nemzetgazdasági miniszter mellett Pintér Sándor belügyminisztert is meghallgatta a frakció, aki azt mondta, 210 ezer ember dolgozhat majd a közfoglalkoztatás keretei között, ami Lázár János szerint nem kidobott pénz, ugyanis a frakcióban elhangzott javaslatok alapján a programnak számos értékteremtő eleme lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. László Ferenc Itthon

Orbán Egerben: puccskísérlet zajlott ellenem, a CNN is benne volt

Puccskísérlet zajlott ellenem három fronton, amiben benne volt a CNN és néhány magyar, valamint külföldi diplomata is – többek között erről beszélt Orbán Viktor a Fidesz frakcióülésén vitaindító beszédében. Az ülésen éles vita alakult ki a BKV-ról, a kormányfő szerint "régi struktúrákra nem adunk pénzt". A kormányfő szerint 15 százalékot vesztett a Fidesz a szavazótáborából, de szerinte ez visszahozható, már csak azért is, mert nincs erős ellenzék.

MTI Itthon

Nem tárgyalja a plágiumügyet a Fidesz Egerben

A Fidesz-frakció sajtóosztálya szerda este az MTI megkeresésére határozottan cáfolta, hogy a kihelyezett frakcióülésen napirendre kerülne a köztársasági elnök állítólagos plágiumügye.

hvg.hu Itthon

Galéria: így fogadták Orbánt Egerben

Megérkezett a kormány és a Fidesz-frakció három napos kihelyezett ülésére Egerbe Orbán Viktor – jelentette a helyszínről tudósítónk. A szálloda előtt, ahol a zárt ülést tartják, kisebb csoport fogadta a kormányfőt. A Fidesz-frakció istentisztelettel nyitotta az eseményt. Galériánk a helyszínről.

hvg.hu Itthon

Felfokozott hangulatú idős emberek várták Orbánt Egerben

Megérkezett a kormány és a Fidesz-frakció három napos kihelyezett ülésére Egerbe Orbán Viktor – jelentette a helyszínről tudósítónk. A szálloda előtt, ahol a zárt ülést tartják, kisebb csoport fogadta a kormányfőt. A Fidesz-frakció istentisztelettel nyitotta az eseményt.

hvg.hu Itthon

Orbán összeszólalkozott Egerben Kósával

Kósa Lajos információink szerint Domokos László ÁSZ-elnököt bírálta egy Debrecennel kapcsolatos jelentés miatt, de Orbán Viktor helyretette a városvezetőt. Vita volt az egyházi törvénnyel kapcsolatban is.

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Hiába a nyitás, több mint százezer kisdiák maradhatott otthon

Hiába a nyitás, több mint százezer kisdiák maradhatott otthon