szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Térítésmentesen juttat ingatlant a kormány a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanácsnak, amellyel néhány napja írt alá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes együttműködési megállapodást. A szerződés részleteiről egyelőre nem tudni, így arról sem, milyen ingatlanról lehet szó. Az ügylet részleteiről egyetlen érintettől sem kaptunk érdemi tájékoztatást.

Egyelőre nem tudni, milyen állami ingatlant használhat majd a Nemzetközi Vadászati és Vadmentési Tanács (NVVT), csak az a biztos, hogy a magyar kormány megállapodást kötött erről a szervezettel. Részletekről azonban senki nem akar beszélni. Az NVVT tájékoztatása szerint még most egyeztetnek, konkrétumokat sem tőlük, sem az illetékes miniszterektől, vagy az állami vagyont kezelő Magyar Nemzeti Vagyonügynökségtől nem sikerült megtudni.

A közismerten nagy vadász Semjén Zsolt a Budapesten megtartott Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállításon (FeHoVa) beszélt arról, hogy "vadász-nagyhatalommá akarja tenni hazánkat a kormány" és vissza akarják szerezni a vadászok becsületét. A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy le akarják bontani "a fölösleges bürokratikus elemeket". Ennek része az a fegyvertartás szabályain lazító törvény, amelyet Semjén Zsolt és Pintér Sándor belügyminiszter közösen jegyzett, és amelyről az általános vitát február 14-én tartotta az Országgyűlés.

Korábban Semjén Zsolt lobbizott azért, hogy bővítsék ki a vadászható vadfajok listáját, így "nemzeti sajátosságokra hivatkozva" visszaállította volna az erdei szalonka tavaszi vadászatát. Ez a javaslat kiváltotta a civil szervezetek tiltakozását. A vadászati ügyek illetékese a kormány részéről ennek ellenére Semjén Zsolt maradt.

Szégyellős nyilatkozók

A megállapodásról szóló kormányhatározatban Semjén Zsoltot jelölik meg a kormány képviseletében eljáró személyként, továbbá a vidékfejlesztési miniszter feladataként szabják meg az együttműködési megállapodás közzétételét. A határozat egyik pontja szerint a kormány támogatja a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács kormányközi szervezetté alakulását, és ha ennek feltételei fennállnak, akkor nemzetközi szerződést készítenek elő. A tervek alapján a tanács elhelyezését az állam biztosítaná; egy ingatlant térítésmentesen adna az NVVT-nek használatra. Erről a nemzeti fejlesztési miniszternek kell gondoskodnia.

Az együttműködési megállapodás részletesebb megismerésére elküldtük megkeresésünket a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, amelynek sajtófőnöke, Tátrai Eszter először azt közölte szerkesztőségünkkel, hogy a megállapodáshoz nincs közük. Miután jeleztük, hogy az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) főtitkára, Pechtol János a hvg.hu-val azt közölte, hogy a tárca – értesüléseink szerint a jogi főosztály – készítette el az anyagot, azt válaszolták, hogy nem kívánnak nyilatkozni.

Kádár János elvtársi vadászaton, Losoncon: visszatérhetnek ''régi szép idők''
©

Szerettük volna megtudni többek között azt is, milyen ingatlant biztosítanának a nemzetközi szervezetnek, de erre sem a fejlesztési minisztériumtól, sem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől nem kaptunk választ. Kikerülte a válaszadást Semjén Zsolt is, aki munkatársán keresztül annyit üzent, hogy a vadászati és vadvédelmi tanácshoz forduljunk a kérdéseinkkel. Annyit sikerült megtudnunk, hogy a megállapodás "egy öt-tíz éves együttműködési folyamatot indít el", amelynek része az ingatlan kiválasztása, ám erről nincs döntés.

Az NVVT részéről csak annyit mondtak: céljuk egy "globális platform létrehozása, amely koordinálja és vitatja a vadvédelmi és vadgazdálkodási kérdéseket, beleeértve az állatvilág és az emberek közötti nagy jelentőséggel bíró egészségügyi kérdéseket. Az idén február 16-án aláírt megállapodás ennek a lehetőségét vetíti elő." A megállapodás "mindkét fél számára előnyös, hiszen ha az NVVT státusza véglegesedik”, jóval nagyon jelentőséggel léphet fel a nemzetközi porondon. Ez "részben a kongresszusi tevékenység növelését jelentheti, ami az államnak az idegenforgalmi bevételek növelését hozná".

A vadászkamara főtitkára szerint nem zárható ki a külön vadászterület ötlete

A hvg.hu által megkérdezett vadászok véleménye szerint az ingatlan akár egy vadászatra alkalmas területet is takarhat a megfelelő szállás biztosításával, azzal a céllal, hogy a politikusok és külföldi vendégeik ott hódolhassanak hobbijuknak. Hogy esetleg az országgyűlési képviselők és vendégeik részére fenntartanának-e egy külön vadászterületet, mint a Kádár-korszakban, Pechtol János, a vadászkamara főtitkára nem tartotta lehetetlennek. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy külföldi szervezet a jelenlegi jogszabályok alapján nem bérelhet vadászterületet, csupán „vadásztársaság, azok szövetkezetei vagy földtulajdonosok”. „Elvileg nem tartom kizártnak, hogy a kormány számára egy vadászterületet béreljenek, de jelen pillanatban nem hiszem, hogy szükség lenne rá. Anyagilag sem lenne kifizetődő, mert egy külön terület fenntartása több tízmillió forintot tesz ki, aminél jóval olcsóbban lehet ma megvásárolni egy vadászatot.”

Az ilyen irányú tervekről Semjén Zsoltot is megkérdeztük, de megkeresésünkre nem reagált. A kormányfő-helyettest egyébként a képviselők között a vadászatot a legnagyobb szenvedéllyel űző, iránta leginkább elkötelezett politikusnak tartják. Semjén Zsolton kívül Tasó Lászlót, a hatvani polgármestert, Szabó Zsolt, Pesti Imrét, illetve Pintér Sándor belügyminisztert említették még a hvg.hu-nak azon politikusok közül, akikről ismert, hogy a vadászat a hobbijuk. Az ellenzéki pártok közül a jobbikos Rubi Gergely íjjal vadászik, mert ez szerinte nemesebb küzdelmet jelent; ő a hvg.hu-nak azt mondta, nem hallott a megállapodásról. Nagy vadászként tartják számon Polt Péter legfőbb ügyészt is.

Feljelentés egy vendégvadászat miatt

Jelenleg nincs a parlamentnek vadászklubja. Korábban a vadászatot kedvelő politikusok „összeálltak” egy ilyen szervezetté, de az nem volt hivatalos. A „klub” tagjainak egyik, még 2004-es vadászata rendőrségi érdeklődést váltott ki, többek között sikkasztás gyanúja miatt.

A Nyírerdő Rt. akkori vezérigazgatója ugyanis a Bige Holding Rt. tulajdonosának kérésére vendégvadászatot tartott az országgyűlési képviselőknek. (HVG, 2004. március 6.) A gond abból adódott, hogy állítólag a nagyvállalkozó kérésére a vezérigazgató nemcsak tar vad és vaddisznó süldőmalac kilövésére adott utasítást a személyzetnek, hanem valamennyi vadfajra. Ezzel pedig az erdőgazdaságot 21-22 millió forintos kár érte.

A nem hivatalos, de több forrásból megerősített információk szerint a parlamenti vadászklub vezetője, Herbály Imre volt szocialista képviselő mellett részt vett a vadászaton a jelenleg több bűncselekménnyel vádolt egykori szocialista főpolgármester, Hagyó Miklós is. Párttársaik közül Nagy Imre, Tóth Sándor és Vári Gyula volt jelen, míg az akkori ellenzéki oldaláról Karsai Péter, Semjén Zsolt, Szabó Ferenc és Szabó József Andor használta ki a vendéglátást.

Hasonló, 2005 és 2007 közötti protokollvadászatok szervezését írták egyébként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgató-helyettesének, Benedek Fülöpnek a számlájára is.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Kapcsándi Dóra Itthon

Elbukott Semjén nyomulása, de nyárilúdra lőhet majd

Hamarosan elkészül a megállapodás a természetvédők és a vadászegyletek közreműködésével a védett és vadászható állatfajokról, aminek felülvizsgálatát Semjén Zsolt kezdeményezte. Úgy tudjuk, a korábbi listát csak minimálisan változtatják meg: két récefajt védetté nyilvánítanak, míg a nyárilúd, korlátozásokkal ugyan, de vadászhatóvá válik.

MTI Itthon

Semjén és Pintér kedvezne a vadászoknak

A fegyvertartás szabályain lazító, illetve az új hulladéktörvényről rendelkező kormányzati javaslatokról kezdődik vita az Országgyűlés mai ülésén. A képviselők emellett folytathatják az európai fiskális paktumhoz csatlakozás, valamint egyes vallási közösségek egyházként történő elismerésének tárgyalását.

Kapcsándi Dóra Itthon

Új fegyvertörvény: külföldiek járnak hozzánk lövöldözni

A fegyvervásárláshoz és -tartáshoz szükséges engedélyeztetésen könnyítene a kormány, amennyiben elfogadják a kedden tárgyalt, lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény módosítását. Ez lehetőséget adna – a nyugati gyakorlathoz hasonlóan – a lőszerek házi újratöltésére, szerelésére is. A vadászok és sportlövők szerint ez azonban csak egy szűk körnek lenne kedvező, a módosítástól nem várható a fegyvertartás fellendülése. Magyarországon ugyanakkor az elmúlt egy-két évben létrejött pár olyan klub, amely a külföldieknek ad lehetőséget a fegyverek kipróbálására.

A miniszterek gyerekei még idén sem nyaralhatnak elitnevelő táborokban

A miniszterek gyerekei még idén sem nyaralhatnak elitnevelő táborokban

Egy apró szikra is elég, hogy begyulladjon az autójában hagyott kézfertőtlenítője

Egy apró szikra is elég, hogy begyulladjon az autójában hagyott kézfertőtlenítője

Pánikgombbal riaszthatják a tanárok az iskolarendőröket

Pánikgombbal riaszthatják a tanárok az iskolarendőröket