szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Másfél év után ismét a nyilvánosság elé állt Bajnai Gordon, aki csütörtökön borsodi polgármesterekkel találkozott, majd délután az edelényi művelődési házban elemezte a gazdasági és politikai helyzetet. Üzent a kormánynak „180 fokos fordulatot” javasolva, viszont kitért a visszatérését firtató kérdések elől. A vele tartó Lengyel László viszont közel sem volt ilyen visszafogott: egy békét hozó, ellenzéket összefogni képes államférfi eljövetelét jósolta. A leírás kísértetiesen illett Bajnaira.

„Arra nem vágyom” – válaszolta egy lakossági fórumon Bajnai Gordon arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha beülhetne Orbán Viktor székébe, hozzátéve, hogy a miniszterelnök még a tanácsait sem szokta kikérni. A volt kormányfő csütörtökön egy edelényi lakossági fórumon elemezte az ország gazdasági helyzetét, és az előadása végén többen is megkérdezték, tervezi-e, hogy visszatér a politikába. A rendezvényen Bajnait mindenki „miniszterelnök urazta”, s bár több alkalommal próbálták rávenni, hogy bírálja Orbánt vagy a Fideszt, az erre vágyók kénytelenek voltak beérni Lengyel László politológussal, aki hosszú levezetésben bizonygatta, hogy rövidesen elfogy a Fidesz tábora, és „egyszer majd feldühödik az átlagpolgár”.

Bajnai Gordonnak miniszterelnöki megbízatása 2010 júniusi lejárta óta ez volt az első nyilvános fellépése. A fórumot az Edelényi Közéleti Klub nevű egyesület szervezte, amely tavaly októberben azzal került be a hírekbe, hogy megpróbálta egy asztalhoz ültetni a helyi polgármestert, a Fideszből az országgyűlési választások előtt kilépett – a Jobbik által támogatott – Molnár Oszkárt, a MSZP és a Fidesz parlamenti képviselőit, Gúr Nándort és Daher Pierre-t. A fideszes politikus végül azzal mondta le a részvételt, hogy nem akar egy „MSZP-s rendezvényen” részt venni. Az „MSZP-közeliségnek” lehet alapja, az előadás után a közönségből többen is azt mondták a hvg.hu-nak, hogy a párt tagjai, mások meg azt, hogy baloldaliak, és Gúr is végigülte a beszédeket.

©

A fórumra Bajnait elkísérő, a volt miniszterelnök stábjához tartozó Szigetvári Viktor a hvg.hu-nak azt mondta, a korábbi kormányfő egész napját a borsodi térségben töltötte, dél körül polgármesterekkel találkozott. Szigetvári szerint egy tavaly novemberi meghívásnak tettek eleget, a rendezvény nem volt meghirdetve, kiplakátozva. Bajnai az előadásában azt mondta, ha a mélyszegénység leküzdése a cél, akkor „ide kell eljönni”.

Húsz év, nyolc év, egy év, másfél év

Legalább tízperces, egyetemi előadásnak beillő, nehezen követhető előadást tartott Bajnai, arra a kérdésre válaszolva, hogy miért „írják le nullára” Budapestről és a Dunántúlról a borsodi térséget. Az előadásban esett szó rendszerváltáskori célokról, korrupcióról, elhibázott gazdaságpolitikáról, pártosodó médiáról. Kiderült, a volt miniszterelnök szerint három fajta hiba van: amiket az elmúlt húsz évben, az elmúlt nyolc évben, és amiket az elmúlt egy évben követtek el. Bármennyire nehéz a helyzet, szerinte nem reménytelen, megfelelő elszántsággal ki lehet javítani ezeket.

Felvezető előadásában a gazdasági válságot elemezte, mely szerinte a második szakaszába lépett, és annak a következménye, ahogy az első időszakban kezelték a krízist: úgy vélte, a kormányok túlköltekezéssel próbálták útját állni a válság terjedésének. Ugyanakkor méltatta a saját kormánya teljesítményét, amely szerinte a nemzetközi trendtől eltérően meg tudta fékezni az államadósság növekedését, és a 13. havi nyugdíj és fizetés megszüntetésével „megállította Magyarországot a szakadék szélén”.

Bajnai ezt követően ráfordult a jelenlegi kormány kritikájára. Szerinte az Orbán-kabinet látja a problémákat, felveti a demográfiával, az oktatással, az egészségüggyel és a foglalkoztatással kapcsolatos kérdéseket, de a „kétharmaddal történelmi lehetőséget kapott” kormány rossz válaszokat ad ezekre. A volt miniszterelnök szerint a legfőbb gond abból adódik, hogy a Fidesz egyszerre ígérte meg a felsőbb osztályoknak, hogy mérsékli a terheiket és a szegényebb rétegeknek, hogy nem lesz megszorítás.

A két ígéret közti ellentmondást csakis az államháztartási hiány elengedésével lehetett volna feloldani, de miután ezt az EU nem tette lehetővé, a kabinet felélte a nyugdíjkasszák és a külföldi befektetők megtakarításait. Bajnai azt mondta, ebből próbálták meg teljesíteni legalább a középosztálynak tett ígéretüket az adórendszer átalakításával, de a volt miniszterelnök szerint ezzel mindenki rosszul járt, aki a 230 ezres átlagbér körül vagy az alatt keres. Ráadásul Bajnai szerint a munkahelyteremtés sem lesz sikeres így, mert az új rendszerben egyre drágább az alacsonyabb végzettségűek, a szegényebbek foglalkoztatása.

©

Bajnai azt mondta, az Európai Bizottság szerdai döntésével, mellyel a 144 milliárdnyi felzárkóztatási támogatás felfüggesztését javasolta, az elmúlt másfél év elhibázott gazdaságpolitikáját büntette. Szerinte ez „a pénz még nem veszett el végleg”, ha a kormány az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalásai alatt „180 fokos gazdaságpolitikai fordulatot” hajt végre, akkor meg lehet úszni a büntetést.

„Megfélemledett társadalom”, olvadó Fidesz-tábor

A közönség kérdéseire előadott előadásait a 40-50 főből álló, főleg idősebb emberekből álló hallgatósága türelmesen végigülte, de vidámságot végül Lengyel László csempészett a fórumba. Bajnait ugyanis hiába noszogatták, hogy küzdjön meg Orbánnal, ahogy „leküzdötte az MSZP ellenállását” is 2009-2010-ben, a korábbi kormányfő rendre kitérő választ adott a visszatérésére vonatkozó kérdésekre.

A politológus – aki maga is „miniszterelnök úrnak” szólította Bajnait – viszont rögtön a dolgok közepébe vágott. A közönség felélénkült, amikor Lengyel kijelentette, a kormány nincs könnyű helyzetben, hiszen ő egy jobboldali budai környéken lakik, de már nem lát maga körül egy fideszest sem. Merthogy a politológus szerint a kormánypárt a kórházak, az iskolák, óvodák bezárásával, a fizetések 5-10 ezer forintos csökkentésével maga ellen dolgozik, a saját táborát olvasztja.

Lengyel László szerint a közvélemény-kutatásokban magukat bizonytalannak vallók nem is annyira bizonytalanok, csak a „megfélemledett társadalom” nem akarja bevallani, hogy kire szavazna. Igaz, pár perccel később már arról beszélt, hogy amíg a polgárok nem látnak alternatívát, addig „a csalódott választó beragad a Fidesz mellé”. Éppen ezért szerinte sok függ attól, hogy a helyi közösségek véleményformálói – így az orvosok, tanárok – mit mondanak a helyzetről. Lengyel szerint a „külföldre küldöm a fiam”, „hallom, nálatok is elveszítette a munkáját Józsi, a férjemet is most rúgták ki”, „vedd ki a pénzedet a takarékból” típusú beszélgetések hozhatják el a fordulatot. Azt mondta, ekkor fog kiderülni, hogy a kisembernek nincs kihez fordulnia jóvátételért, mert még a bíróságokat is magára szabta a Fidesz.

©

Lengyel szerint azért nincs sikere még az ellenzéknek, mert a korábban kormányzó szociális és liberális körökről már nem hiszik el, hogy kormányozni képesek. Itt rögtön hozzátette, hogy a Bajnai-kormány kivételt képez, de hát Bajnairól senkinek nem az jutott korábban sem az eszébe, hogy „szoci”. Szerinte az MSZP-nek, az LMP-nek és a civileknek (a felsorolásból feltűnően kimaradt Gyurcsány és a DK) már nem elég Orbán leváltására törniük, alternatívát kell felmutatniuk, hogy higgyenek is bennük, amihez Lengyel szerint „hiteles arcok kellenek”, ráadásul csak az tudja a többséget megnyerni, aki a háborúk lezárását ígéri és megköti a békét – írta körül a közönség örömére Bajnai Gordont.

Visszatérőben?

A Gyurcsány Ferencet 2009 áprilisában váltó korábbi kormányfő hosszú hallgatás után idén január 9-én tette közzé az ország helyzetét értékelő, az Orbán-kabinet tevékenységét élesen bíráló írását az alapítvány blogján. Bajnai azt fejtegette, a haza és a haladás ügye iránt elkötelezettek reménye a mielőbbi kormányváltásban van, ez viszont csak akkor lehetséges, ha választható alternatíva szerveződik a Fidesz ellen.

 

A „szétvert demokráciáról”, „államcsőd felé sodródó gazdaságról”, „szétszakadó társadalomról” és „Európából kifelé haladó Magyarországról” szóló értekezése megjelenését követően Bajnai egymás után adott interjút a Klubrádiónak, az ATV-nek és a HVG hetilapnak. Az ATV-ben Bajnai arról is beszélt, hogy volt miniszterelnökként felelősséget érez az országért, és szeretne segíteni a jelenlegi rendszer megváltoztatásában. Mint mondta, azt nem tudja, miként járulhatna ehhez hozzá, és még arról sem döntött, vállalna-e miniszterelnök-jelöltséget a következő választáson. A HVG-nek pedig azt mondta, még nem látni ugyan, hogy a következő években hogyan alakul az ellenzéki pártok helyzete, de ha egyikük sem erősödik meg, akkor 2014-ben a demokratikus erőknek össze kell fogniuk.

 

Az Origo a volt miniszterelnök stábjából való – meg nem nevezett – forrásra hivatkozva január 17-én arról írt, hogy Bajnai egy új párt élén térhet vissza a nagypolitikába. Ezt a miniszterelnök titkársága még aznap cáfolta, hangsúlyozva, hogy a névtelenséget kérő informátor „provokatív szándékkal” téveszthette meg az újságírót. Később a hvg.hu-nak a volt miniszterelnök stábjának több tagja azt mondta Bajnai terveiről, bár fontolgatták az ötletet, biztosan nem alakítanak új pártot, a Haza és Haladás viszont a kutatásaival, programjaival továbbra is befolyásolni akarja a közbeszédet, programalternatívákat kívánnak felmutatni a döntéshozók, a politika számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Bajnai: a magyar ember utálja, ha hazudnak neki

Bajnai Gordon a Klubrádiónak adott interjújában azt mondta: a saját szerepéről nem gondolkodott, erről a következő választások előtti időszakban dönt. A volt kormányfő továbbra is abban látja a leggyorsabb megoldást, ha a Fideszen belül történne változás a kormány hibás lépéseinek kijavításával.

HVG Itthon

Bajnai: „előfordulhat, hogy néptribunra lesz szükség”

„Kétharmad birtokában nagy a kísértés, hogy a propagandát is törvénnyé tegyék, ám a hazugság attól még hazugság marad. Az ilyen törvényeknek az a sorsuk, hogy nevetségessé válnak” – mondja az elmúlt időszak törvénygyártásáról a HVG-nek adott interjújában Bajnai Gordon volt miniszterelnök.

hvg.hu Itthon

Origo: Bajnai hagyná a civileket, maga alapítana pártot

Az Origo információi szerint új párt létrehozásában gondolkodik Bajnai Gordon volt miniszterelnök, ahelyett, hogy ellenzéki pártok és civilek meglévő szervezeteiből alakuló esetleges összefogás élére készülne. Bajnai titkársága cáfolta a lap értesülését.

M. László Ferenc Itthon

Bajnai nagy dilemmája: a szocik nélkül nem megy?

Bár néhány héttel ezelőtt a volt miniszterelnök élesen bírálta az Orbán-kormány tevékenységét, kampányszerűen adott interjúkat és értékelte az ország helyzetét, stábja szerint még mindig nem döntötte el, visszatér-e a nagypolitikába. Csapata egyelőre csupán abban biztos: ha mégis vállalja a megméretést, akkor sem fog új pártot alapítani. Ez azt jelenti, hogy az MSZP lesz az a párt, amelyikre a leginkább számítanak, még ha kritikusan figyelik is a szocialistákat. Viszont ha Bajnai mégis visszatér, komoly dilemmát jelent majd, kivel lehet még együttműködni: az önállóságához ragaszkodó LMP-vel vagy a hitelességét vesztett Gyurcsány pártjával.

MTI Itthon

Bajnai még nem tudja, vállalná-e a kormányfőjelöltséget

Bajnai Gordon volt kormányfő az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden azt mondta, azokat szeretné segíteni, akik képesek lehetnek megváltoztatni a jelenlegi "rossz rendszert". Azt azonban még nem tudja, a jövőben milyen szerepben teheti ezt, így arról sem döntött, vállalná-e, hogy miniszterelnök-jelölt legyen.

hvg.hu Itthon

Szigetvári: óvatosságra inteném Bajnait

Bajnai Gordon megtehette volna, hogy sokáig nem szólal meg, az egy nagyon komoly, az ügyészség és a Fidesz propagandagépezete lejáratásának elszenvedésével járó személyes döntés, ha ebbe újból beleáll - mondta a Népszabadságnak Szigetvári Viktor, a Bajnai-kormány kabinetvezetője, aki azt is elmondta, ha a volt kormányfő megkérdezné a ringbe szállásról, óvatos volna.

hvg.hu Itthon

Bajnai: ezért kell leváltani a Fidesz-kormányt

Szétvert demokrácia, államcsőd felé sodródó gazdaság, szétszakadó társadalom és Európából kifelé haladó Magyarország - értékeli az Orbán-kormány eddigi teljesítményét Bajnai Gordon volt kormányfő a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány blogján. Az írás szerint Magyarország pályáját "radikális irányváltással módosítani kell, mégpedig késlekedés nélkül". Az írásban Bajnai a kormányváltás lehetséges forgatókönyveit vázolja fel, illetve a jelenlegi ellenzéki erők együttműködésének esélyeit is latolgatja.