szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy VIII. kerületi társasházat összesen másfél millió forintra bírságolna meg a katasztrófavédelem, mert a folyosók ablakaiban virág volt - számolt be a mainap.hu.

Az egyik VIII. kerületi társasházat minden évben ellenőrzik tűzvédelmi szempontból. A közös képviselő szerint a jogszabálynak megfelelően most sem volt éghető, illetve a közlekedést akadályozó tárgy a folyosókon. Ennek ellenére most virágcserepek és lábtörlők miatt büntethetik meg a házat, folyosónként 60 ezer, összesen 1,5 millió forint értékben.

Szilágyi Károly szerint idén többek között egy öklömnyi kaktuszt is felszámoltak nekik, ezt az eljárást pedig tisztességtelennek és etikátlannak tartja. Elmondása szerint a házban nyugdíjasok és kiskeresetűek élnek, a jogszabály szerint pedig nekik kell összedobniuk az összeget. Bár eleget tesznek a követelményeknek és összeszedik a virágokat, minden jogi lehetőséget megragadnak a fellebbezésre.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta a mainap.hu-nak, hogy nem virágellenesek, de fokozottan figyelniük kell arra, hogy ne legyen semmi olyan tárgy a menekülési útvonalon, ami megnehezíti a mentést, esetleg még a tűzoltók testi épségét is kockáztatja. Kisdi szerint nem lehet előre tudni, mi akadályozza őket a mentésben: lehet, hogy valaki egyedül le tud futni a folyosón, de ha a tűzoltónak vinnie kell valakit akkora füstben, hogy ő maga is alig lát, egy kisebb tárgy is életveszélyes lehet.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban szerinte eddig is szerepelt, hogy menekülési útvonalakba ne helyezzenek el nagyobb tárgyakat, az ablakokat pedig a szellőzés miatt kell szabadon hagyni, mert ha például tűz üt ki és a füst miatt ki kell nyitni az ablakot, akkor ezt akár egy kaspó is megakadályozhatja. A kérdéses lakóház esetében a szóvivő szerint ugyanakkor egyelőre még csak a büntetés kilátásba helyezéséről van szó.

A ház közösképviselője így sem érti, miért akarják megbüntetni őket, szerinte az érintett területen ha akarnának sem nagyon tudnának a tűzoltók menteni, közvetlenül az ingatlan mellett ugyanis egy óvoda van, tehát, fizikailag nem férnének oda a mentőcsapatok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kártérítésként fejenként százezer forintnyi dollárt fizet több amerikai felhasználójának a Facebook

Kártérítésként fejenként százezer forintnyi dollárt fizet több amerikai felhasználójának a Facebook

Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni

Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni

Hackerek törhették fel a Nemzeti Színház honlapját

Hackerek törhették fel a Nemzeti Színház honlapját