szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Heti Válasz főszerkesztője maga tüntette Stumpf András publicisztikáját, amelyben az újságíró elítélte az egyetemi Schmitt-jelentést. Borókai Gábor saját cikkében azonban azt írja, hogy az "egyenlőbb az egyenlők között" rossz üzenet, amely visszaüthet a kormányzó pártokra.

Stumpf András tegnapi publicisztikáját visszavontam, amint megtudtam, hogy szerkesztői láttamozás nélkül került ki a Heti Válasz online oldalára - közölte szerdán Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője, azt állítva, hogy a lapnál nem szokás, hogy fontos ügyekben a szerző – legyen az akár a főszerkesztő is – ne konzultálna kollégáival. Az írást saját maga vette le az oldalról a főszerkesztő.

Stumpf András írása elítélte az egyetemi vizsgálóbizottság „sovány és gyáva” véleményét, és azt javasolja az elnöknek, hogy álljon neki egy igazi doktori megírásának, és szerezze meg tisztességesen a címet. Emellett felidézi azt az egyetemi szabályzatot, amely szerint a plagizálással szerzett doktori cím visszavonandó. Az írás azonban rövidesen eltűnt a Heti Válasz oldaláról, Stumpf András az esetről nem kívánt nyilatkozni a Hírszerzőnek. (Itt azonban megőrizte az internet az írást.)

Borókai Gábor főszerkesztő szerdai cikkében karaktergyilkosságnak nevezi az ügyet, amelyben a hvg.hu tényfeltárása nyomán kiderült, hogy Magyarország elnöke húsz évvel ezelőtt lényegében összeollózta doktori disszertációját. Borókai úgy véli, a doktori a formai követelményeknek megfelelt, csak a tartalmiaknak nem, miközben a Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottsága jelentésében a formai hibákról is említést tesz.

"A könnyített dolgozatírás és a könnyített elfogadási eljárás húsz év elteltével megbosszulta magát. Mára súlyosbító körülménnyé vált. A kétharmados többségnek kell tudnia, hogy mennyire súlyossá" - írja Borókai, aki leszögezi: "Van tehát egy dolgozatunk, amelyről húsz év elteltével kiderítették, hogy ma nem menne át a szűrőn, és a saját idejében sem volt magától értetődő, hogy átment".

A Schmitt Pál doktori dolgozatáról írt bizottsági jelentés
©

Borókai szerint a történet masszívan politika, vélekedése szerint egy máig ismeretlen, és tettét sikere ellenére sem vállaló „oknyomozó” újságíró (itt Borókai a hvg.hu külsős, névtelenséget kérő szerzőjére gondol) a köztársasági elnök presztízsének leértékelése végett fogott bele az ügybe. A főszerkesztő szerint az ügynek jogi relevanciája nincs, etikai vonatkozásai azonban vannak.

Az akkori könnyített dolgozatírás és könnyített elbírálás ma súlyosbító körülmény, a politikai térben a lopásnak, a csalásnak és mindenféle gazemberségnek túlzó, mégis könnyen megérthető vádját hozza magával azt üzenve, hogy bár mindannyian egyenlőek vagyunk, azért vannak közöttünk egyenlőbbek - írja Borókai, megállapítva, hogy ez rossz üzenet.

Borókai szerint, aki 1998-2002 között a Fidesz-kormány szóvivője volt, a Schmitt-ügy támadási felületet jelent a kormánypártoknak. "Eddig Schmitt Pál teljes múltjával erősítette a kétharmados többséget, most már a kormányzó erők vállát nyomja a köztársasági elnök disszertációs ügye. Amíg bírják" - fogalmaz végül sejtelmesen a főszerkesztő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!