szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az LMP 160 ezer aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéseihez - jelentette be Vágó Gábor LMP-s képviselő, amikor hétfő délután az Országos Választási Irodának (OVI) és az Országos Választási Bizottságnak (OVB) leadta az aláírásgyűjtő íveket.

A népszavazás kötelező kiírásához 200 ezer aláírás kellett volna (kérdésenként), így az Országgyűlésnek nem kell kiírnia a népszavazást. Az Országgyűlés azonban 100 ezer érvényes aláírás esetén is szabadon dönthet arról, elrendeli-e a népszavazást.

Vágó Gábor, az OVI V. kerületi Arany János utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján erre utalva úgy fogalmazott, van egy jó, és egy rossz híre; a jó híre az, hogy ki lehet írni a népszavazást a négy kérdésben, a rossz hír azonban az, hogy ez a Fideszen múlik.

Az épület előtt letett, az aláírásgyűjtő íveket tartalmazó kartondobozok előtt állva azt hangoztatta, több mint 160 ezer ember állt ki az "ügy" mellé, állt ki a kiszolgáltatottság ellen, ennyien nem kérnek a munkavállalói jogok megnyirbálásából, a tankötelezettségi korhatár leszállításából - mondta, a kérdésekre utalva.

©

Az ellenzéki képviselő szerint az Országgyűlésnek "joga és 160 ezer ember akaratából erkölcsi kötelessége", hogy kiírja a népszavazást a négy kérdésben. Ha nem teszi, a Fidesz azt bizonyítja, hogy fél az állampolgároktól, attól a visszajelzéstől, amelyet a kormányzati félidőben kaphat - fűzte hozzá.

Vágó Gábor úgy fogalmazott, hogy az aláírásgyűjtés négy hetében az LMP szervezete "teljes hatásfokon pörgött". Elmondta azt is, az aláírások több mint kétharmada vidékről érkezett, és rengeteg olyan embert értek el, akik eddig nem is foglalkoztak politikával, de a bőrükön érzik a kiszolgáltatottságot, nap mint nap. A képviselő köszönetet mondott a 160 ezer bátor állampolgárnak, akik - szavai szerint - nem féltek a rendszertől, és aláírták a kezdeményezést.

Az MTI úgy tudja, van olyan kérdés, amelyikhez 158 ezer, és van, amelyikhez csaknem 165 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Az OVB még hétfő késő délután ülést tart, ahol várhatóan arról döntenek, hogy elrendelik az aláírások hitelességének ellenőrzését; a testület határozata után erre 45 nap áll rendelkezésre.

Az aláírások hitelesítését a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala végzi egy 5 százalékos mintavétel alapján. A hitelesítés eredményéről, arról, hogy a hivatal hány aláírást talált érvényesnek, az OVB számára jelentést készítenek. (A jelentésben a mintavétel alapján azt állapítják meg, mennyi lehet a legkevesebb, illetve a legtöbb érvényes aláírásszám.)

Az OVB ezt követően az Országgyűlést tájékoztatja a népszavazási kezdeményezésről, annak eredményéről, ez után a parlament feladata az ügyben dönteni.

A párt március 5-én négy kérdésben kezdte meg az országos aláírásgyűjtést: a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, emeljék vissza az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról a korábbi 260 napra, 100 napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni és végül a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!