szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak Kövér Lászlón múlt, hogy még nincs megnevezett köztársaságielnök-jelöltje a Fidesznek. Ha igent mond Orbán Viktornak, azzal el is dől a kérdés – mondta a hvg.hu-nak több fideszes szakpolitikus is. Ha a házelnök lesz az ország új első embere, akkor forrásaink szerint időnként a Fidesszel is várhatók majd politikai csörték.

„Egy joviális Schmitt Pál helyett kapnak egy kemény, szigorú Kövér Lászlót, tényleg ez kellett nekik? Ő aztán nem fog hezitálni, ha esetleg - bár erre nincs túl sok esély - egy szocialista kormány nem tud költségvetést elfogadtatni a Költségvetési Tanáccsal, felolszlatja majd a parlamentet” – pikírtkedett a Schmitt Pál lemondása nyomán diadalt ülő ellenzékkel kapcsolatban hétfőn este több fideszes képviselő is.

A házelnök ugyanis a legnagyobb esélyes arra, hogy a plágiumbotrányba belebukott Schmitt Pál utódja legyen. A párt egyik vezető politikusa egyenesen arról beszélt hétfő este a hvg.hu-nak, hogy akár már húsvét előtt meg lehetne választani az új elnököt egy csütörtökre összehívott rendkívüli parlamenti üléssel.

Igaz, utóbbi mondatok még azelőtt hangzottak el, hogy Kövér László, Orbán Viktor, Lázár János és Kósa Lajos részvételével afféle „mini elnökségi ülést” tartottak. Információink szerint volt, aki már itt rá akarta beszélni Kövér Lászlót, hogy vállalja el, és akkor Lázár János és a kormányfő este tízkor már azzal ment volna át a képviselői irodaházban várakozó frakciótagokhoz, hogy megvan a jelölt.

Csakhogy forrásaink szerint a házelnök még komolyan hezitál, így ott van a pakliban Áder János neve is. De egy kormánytag szerint valójában csak Kövéren múlik - ha ő igent mond, eldőlt a kérdés.

Ezek a fiatalok

Úgy tudjuk, leginkább azért ingadozik, egyébként mindkettő jelölt, mert politikusnak még egyáltalán nem számítanak idősnek, egy köztársasági elnöki cím pedig Magyarországon a politikai karrier betetőzését jelenti, vagyis valamilyen formában a lezárását is – ehhez pedig egyelőre sem Áder Jánosnak, sem Kövér Lászlónak nincsen kedve. Igaz, utóbbi személyével kapcsolatban már idézett kormányzati forrásunk amiatt értetlenkedett, mert szerinte „a köztársasági elnöki cím azt jelenti, hogy az illetőnek egész életére megoldódnak az egzisztenciális gondjai, és Kövér a mandátuma lejárta után például azzal foglalkozhatna, amivel akar: nemzetpolitikával, mert ha valaki, ő aztán igazán 15 millió magyar elnökének tekinti majd magát”.

A házelnök kemény kézzel vezeti az üléseket - ezt várják tőle a Fideszben köztársasági elnökként is
©

Kövér ugyanakkor kifejezetten konfrontatív tud lenni, és amit csinál, azt mindig nagyon komolyan veszi – ebben mindenki egyetértett, akár kormánypárti, akár ellenzéki képviselő volt az illető. Házelnökként gyakran (és szívesen) leckéztette az ellenzéket, de saját frakcióját is kritizálja: ismert például, hogy többször is bírálta saját pártját a túlzott törvénykezési tempó, az utolsó pillanatban benyújtott salátatörvények, a teljesen más tárgyú jogszabályokba csempészett módosító indítványok miatt, mert ezek mind-mind a törvényhozás tekintélyét rombolják.

Kemény lesz

Az biztos, hogy az aláírógépként viselkedő Schmitt Pállal szemben ő sokkal karakteresebb lesz. „Nem kétséges, hogy Kövér szívbaj nélkül visszaküld majd törvényjavaslatokat, és kioktatja a Fideszt is, ha úgy alakul” – mondta kormányzati forrásunk, aki kérdésünkre, hogy miért kell Orbán Viktornak egy ilyen „macerás” elnök, csak annyit mondott: „ez a Maugli-effektus, ami nincs meg egyik pártban sem: ’egy vérből valók vagyunk te meg én’ – ez a szabály Orbán Viktor számára is. Ez felülírja azt, hogy időnként esetleg konfliktusba keverednek egymással”. Mint ismert, Kövér László volt az is, aki éppen Schmitt Pál elnökjelöltsége kapcsán keveredett kiabálásig fajuló vitába Orbán Viktorral egy Fidesz elnökségi ülésen. Komoly vita volt kettejük között tavaly a hazai kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatban is.

A hétfő esti frakcióülésen – mint azt egy résztvevő elmondta – Orbán Viktort hatalmazta fel a frakció arra, hogy egyeztetéseket kezdjen a lehetséges jelöltekkel. A Fidesz elnöksége csütörtökön ülésezik, ha addig eldől a kérdés a két jelölt között, ők már áldásukat adhatják a kormányfő választottjára, ettől függetlenül a nyilvános menetrend valószínűleg nem változik, és április 16-án lehet hivatalosan is új elnökjelöltje a kormánypártoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Bukás után: Kövér, Áder és Szájer közül kerülhet ki Schmitt utódja?

Negyedórás ötpárti egyeztetés zajlott le hétfő este a parlamentben az új államfő jelöléséről, miután az eddigi köztársasági elnök, a plágiumbotrányba keveredett Schmitt Pál a nap folyamán lemondott posztjáról. A Fidesz „politikai jelöltet” látna szívesen a Sándor-palotában; az Orbán Viktor által támogatott lehetséges jelöltek közül Kövér László húzódozik, Szájer József valószínűleg nem áll kötélnek, Áder János álláspontja egyelőre nem ismert.

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Navalnij szabadon bocsátását követelik az európai vezetők és Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója

Navalnij szabadon bocsátását követelik az európai vezetők és Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Elrendelték M. Richárd letartóztatását