szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kemény Henrik bábművész tiszteletére emléktáblát helyezhetnek el a Kolibri Színház homlokzatán, Matzon Frigyes szobrászművész Bartók Concerto című alkotása pedig a Feneketlen-tó parkjába kerülhet - erről is döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A testület engedélyezte Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész domborműves emléktáblájának elhelyezését a Kolibri Színház homlokzatán, és döntött az ezzel járó költségek biztosításáról is. Kemény Henrik, a Kolibri Színház elismert alapító tagja, Vitéz László életre keltője, aki egész tevékenységével a gyerekeket szolgálta és sokat tett a bábszakmáért, tavaly halt meg. A 88 évesen elhunyt művész előtti tisztelgésként a Kolibri Színház kezdeményezte, hogy emléktáblát helyezzenek el az alábbi felirattal: "Itt játszott Kemény Henrik világhírű bábművész és Vitéz László 1992-től 2011-ig". 

Mivel a színház épületrésze fővárosi tulajdonban van, a műalkotás köztéri elhelyezéséhez szükség volt a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyására is. A szerdán elfogadott előterjesztés szerint a színház számára a Fővárosi Önkormányzat 700 ezer forint támogatást biztosít az emléktábla létrehozásával és elhelyezésével kapcsolatos kiadások fedezetére. A színház ifjabb Palkó József szobrászművészt bízta meg a tábla tervének elkészítésével. A 65-ször 85 centiméteres táblát várhatóan május második felében avatják fel.

A Fővárosi Közgyűlés Újbuda Önkormányzata kezdeményezésére és költségviselésével jóváhagyta a kerület tulajdonában álló, Matzon Frigyes szobrászművész által készített Bartók Concerto című mészkő alkotásnak a XI. kerület Feneketlen-tó parkja zöldfelületén, a Bartók Béla út, Bocskai út és Edömér utca találkozásánál való elhelyezését is.

A 135 centiméter magas mészkő alkotás e helyszínen a Matzon Frigyes munkásságát már régóta figyelemmel kísérő Scheffer Galéria közelébe, és a Bartók Béla út felőli részen álló, Somogyi József szobrászművész által készített Bartók kompozíció tágabb környezetébe kerül.

Matzon Frigyes szobrászművész alkotását 1984-ben állították fel a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban, jelenleg azonban az intézmény raktárában található. Újbuda Önkormányzata a művész fia, Matzon Ákos kezdeményezésére fordult a Fővárosi Önkormányzathoz a kompozíció újbóli köztérre helyezése érdekében.

A kerületi kulturális bizottság március 20-i ülésén döntött arról, hogy az 1945-től 1986-ig a Kelenhegyi úti műteremházban élő művész alkotásának tisztításához és áthelyezéséhez szükséges költségeket biztosítja. A felállítási helyszín a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, ezért volt szükség a Fővárosi Közgyűlés döntésére. Az újraállított szobor átadása májusban várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált

Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált

Rogán Antal helyett Gulyás Gergely felügyeli az Esterházy-kastély működtetését

Rogán Antal helyett Gulyás Gergely felügyeli az Esterházy-kastély működtetését

Az agrártárca helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciós ügy miatt

Az agrártárca helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciós ügy miatt