szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós, az új nemzeti erőforrás miniszter Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár lesz - jelentette be Szijjártó Péter. Balog terveiről és "minden egyéb részletkérdésről" a parlamenti bizottsági meghallgatásokon kíván beszámolni.

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter; a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön magyar újságíróknak Kazahsztán fővárosában, Asztanában, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció. (Az új miniszter fordulatos pályafutásáról itt olvashat!)

A miniszterelnök sajtóstábjának vezetője az MTI-nek azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök a szerdán benyújtott lemondást elfogadta. A kormányfő válaszlevelében köszönetet mondott azért a nagyszerű munkáért, amit Réthelyi Miklós az elmúlt két évben a magyar kormány tagjaként végzett - tette hozzá.

Rételyi Miklós
©

Szijjártó Péter hozzátette: Réthelyi Miklós már 2010-ben jelezte, hogy félidőben lemond majd miniszteri posztjáról. A miniszterelnök megköszönte a távozó tárcavezetőnek az elmúlt két évben végzett munkáját, és nagyrabecsüléséről biztosította őt. Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további lépések a kormányátalakításban, a szóvivő azt válaszolta: Orbán Viktor hozott ilyen döntéseket, de azokról majd akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek és nyilvánosságra kell, hogy kerüljenek.

Nagy megtiszteltetés számomra a miniszteri jelölés, amit elvállaltam, és a legjobb tudásom szerint fogok ellátni - közölte Balog Zoltán az MTI-vel. Terveimről és minden egyéb részletkérdésről a parlamenti bizottsági meghallgatásokon kívánok beszámolni - írta Balog Zoltán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Orbán Viktor még a 24 Óra nevű Komárom-Esztergom megyei lapnak adott április 13-i interjújában ismerte el, hogy változásokat tervez a kormányban.

A reformok középpontjában

A második Orbán-kormány megalakulása óta már többször felröppent a hír, hogy leváltják a csúcsminisztérium vezetőjét, akiről a miniszterelnök 2010-ben a kormánya bemutatásakor azt mondta, "a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának leendő vezetője azt a feladatot kapja, hogy megmentse az egészségügyet, s építse újra a szociális biztonságot".

"Értek a rendszerekhez, hogy a dolgokat ne összevisszasságban lássuk – ezt szeretném megvalósítani az ország életében is" – jellemezte magát a HVG-nek adott interjújában korábban a zalaegerszegi születésű kutatóorvos, aki a SOTE Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskoláját vezette, vezetőségi tagja a Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságának és rendes tagja a Professzorok Batthyány Körének.

A humánpolitikai csúcsminisztérium tárcavezetőjének az egészségügy mellett a szociális, az oktatási, a kulturális és a sportügyeket is gondoznia kellett, és bár Réthelyi Miklós tekintélyes szakmai múlttal rendelkező professzor volt, (valószínűleg ezért is esett rá Orbán Viktor választása), miniszterként nem sok jelentős lépés kötődik a nevéhez, a megkezdett átalakításokat inkább államtitkárai készítették elő.

Éppen egy éve azért figyeltek rá, vajon mit tesz Alföldi Róberttel, a Nemzeti Színház igazgatójával. Nagyjából egy hónappal ezelőtt pedig olyan kontextusban vetődött fel a neve, hogy nem fogadta el Tulassay Tivadarnak, a Semmelweis Egyetem rektorának lemondását. Tavaly év végén, amikor még a rezidensek felmondóleveleitől volt hangos a sajtó, szóba került, hogy a nemzeti erőforrás miniszterének fia, aki szintén orvos, letétbe helyezte a felmondását. Réthelyi ezt határozottan cáfolta: azt mondta, egyetlen családtagja sem helyezett letétbe semmilyen felmondási nyilatkozatot.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma nem csak az egészségügyi, hanem az oktatási kérdések miatt is sokszor került a figyelem középpontjába: az oktatási államtitkárságot vezető Hoffmann Rózsa ugyanis többször került komolyabb összetűzésbea a közoktatási törvény kapcsán Pokrni Zoltánnal, az Országgyűlés Oktatási bizottságának vezetőjével.

Réthelyi életrajza

Réthelyi Miklós 1939. június 8-án született Zalaegerszegen. 1963-ban a Pécsi Orvostudományi Egyetemen kapott diplomát többek között Szentágothai János tanítványaként. 1963-tól – professzorával együtt – a Budapesti, majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. és II. számú Anatómiai Intézetében dolgozott, 1986-tól egyetemi tanár, 1994–2004-ben az I. számú Anatómiai Intézet igazgatója volt. 1991-ben, az első szabad rektorválasztáson négy jelölt közül őt választották a SOTE vezetőjének. 1995-től öt éven át vezette a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központját. 2000 óta a Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskolájának a vezetője. Dolgozott Ukrajnában, Párizsban és több alkalommal az Egyesült Államokban. 1990-ben a Népjóléti Minisztérium főosztályvezetője, 1998–1999-ben az Oktatási Minisztérium tudományos ügyek főosztályának vezetője, 1999–2002-ben Széchenyi professzori ösztöndíjas volt. 1994–2000-ben az MTA közgyűlési képviselője, az elméleti orvostudományi tudományos bizottság, valamint az informatikai bizottság tagja volt. A Nemzetközi Agykutatási Szervezet magyar nemzeti bizottságának titkára. 1973-ban elnyerte a biológiai tudomány kandidátusa, 1983-ban az orvostudomány doktora címet. Munkásságát 1991-ben Akadémiai Díjjal, 2004-ben Szent-Györgyi Albert-díjjal ismerték el. Több mint 80 publikáció szerzője

MSZP: Réthelyinek el sem kellett volna vállalnia

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a távozó tárcavezető felkészült orvosprofesszor, de nem ért azokhoz a területekhez - a szociál- és oktatáspolitikához, a kultúrához, a közművelődéshez -, amelyek felügyeletét a csúcsminisztérium vezetésével rábízták. Hozzátette: kétévnyi minisztersége után a szociális szféra "romokban hever", az igazgatási rendszert szétverték, a legtöbb intézményt államosították, ám ettől nem lett több pénz a működésükre.

Azzal kapcsolatban, hogy az erőforrás-minisztérium élére Balog Zoltán államtitkár kerül, Korózs Lajos úgy foglalt állást: amíg a kormányzati politika iránya változatlan, és minden területen a miniszterelnök akarata érvényesül, "teljesen mindegy, hogy hívják a szakminisztert".

LMP: Réthelyi súlytalan miniszter volt

Szabó Tímea budapesti sajtótájékoztatóján visszautalt a kormányfő két évvel korábbi szavaira, amelyeket úgy idézett, hogy "a Nemzeti Erőforrás Minisztérium leendő vezetőjének az lesz a feladata, hogy mentse meg az egészségügyet és építse újra a szociális biztonságot". Meglátása szerint ehhez képest az "elmúlt 22 év legdurvább megszorításait tapasztaltuk" az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a szociális feladatok területén.

Szabó Tímea leszögezte: Réthelyi Miklós utódjától azt várják, hogy "álljon a sarkára", mentse meg a "tönk szélére került" egészségügyet, tegyen rendet a "Hoffman Rózsa által szétzilált oktatásban" és találjon valódi megoldást a kilakoltatások előtt álló több mint egymillió ember számára. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta, hogy jelenleg több mint egymillió rezsihátralékost és közel 150 ezer, kilencven napot meghaladó devizaadóssággal rendelkező embert tartanak számon.

Kitért arra is, hogy Réthelyi Miklós miniszteri munkásságát nem nagyon tudják kommentálni, mert úgy látják, hogy az súlytalan volt, hiszen csaknem "minden kérdésben Orbán és Matolcsy döntött a feje felett". Éppen ezért az LMP elvárja, hogy Balog Zoltán sokkal határozottabban képviselje a szegénységben élők ügyeit - tette hozzá.

A politikus emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években átlagosan tíz-húsz százalékos volt a forráskivonás az egészségügy, az oktatás és a szociális feladatok területein.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt ingyenes koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar

Öt ingyenes koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar

Halálra gázolt egy embert az 1-es villamos Budapesten

Halálra gázolt egy embert az 1-es villamos Budapesten

Orbán: Valamikor majd meg kell nyitni a járványkórházakat

Orbán: Valamikor majd meg kell nyitni a járványkórházakat