szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kért személyi védelmet Schmitt Pál a Köztársasági Őrezredtől lemondása után, s a testület embereinek az exállamfő házának biztosításáról sem kell egyelőre gondoskodniuk – tudta meg a hvg.hu. A volt köztársasági elnök jelenleg egy autóra tart igényt sofőrrel együtt, aki a programjaira viszi őt.

Nem érzi szükségesnek Schmitt Pál, hogy személyére testőrök vigyázzanak vagy otthonát biztonságiak lepjék el. Rendőrségi értesüléseink szerint a lemondott köztársasági elnök nem kérte, pedig járna neki, hogy a rendőrség kötelékébe tartozó Köztársasági Őrezred (KŐ) emberei adjanak neki védelmét.

Ezt támaszthatja alá az is, hogy Schmitt Pált szerdán, a Parlamentben az új államfő megválasztása napján sem kísérték testőrök. A KŐ működésére rálátó rendőrségi forrásaink szerint a korábbi államfő még azt sem döntötte el, hogy az állam által felajánlott ingatlanok közül melyiket választja rezidenciájául. Ugyanis a volt köztársasági elnököket - illetve az elhalálozott államfők esetében az özvegyet - lakáshasználati jog illeti meg. Sőt, egy januári törvénymódosítás értelmében életük végéig a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíjnak megfelelő mértékű pénzbeli juttatásban részesülhetnek függetlenül attól, hogy mennyi ideig voltak hivatalban, kitöltötték-e mandátumukat. Schmitt Pál április 2-án mondott le, miután kisdoktori plágiumügye miatt a Semmelweis Egyetem visszavonta tudományos címét.

Schmitt Pál munkatársunkkal beszél a parlamentben. Ennyi iratot adott már át
©

A volt államfő a személyi védelemre és otthona őrzésére vonatkozó igényét később is bejelentheti, az utóbbit esetleg megteheti akkor is, ha már kiválasztotta a lakást. A szerdán megválasztott Áder Jánosnak egyébként azt ígérte, hogy egy hónapon belül kiköltözik a fővárosi Béla király úton található államfői rezidenciáról.

A volt államfő tervei

A szolgálati autót viszont használja Schmitt, ahogy a hozzá törvény szerint járó sofőrt is foglalkoztatja: különböző programjaira az őrezred munkatársai viszik. Amíg hivatalban volt, addig személyi védelmét a Terrorelhárító Központ munkatársai látták el - ez a szervezet gondoskodik Orbán Viktor kormányfő biztonságáról is -, a hivatalukból távozó államfők esetében viszont a rendőrség az illetékes. A volt köztársasági elnöknek jelenleg is számos programja van: az MTI-nek Áder megválasztása előtt a parlamentben azt nyilatkozta, hogy pályáját az ország jó híréhez való hozzájárulással, vagy a fiatalok egészségre való nevelésével akarja folytatni. Reméli azt is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is számít a munkájára, ahol 80 éves koráig tag maradhat.

A hvg.hu-nak szerdán a Parlamentben jókedvűen azt nyilatkozta, jelenleg az átadás-átvétellel van elfoglalva, már több vastag dossziényi dokumentumot átadott az új köztársasági elnök stábkjának. Az Origónak pedig beszámolt arról is, hogy elindította a pert a Semmelweis Egyetemmel (SE) szemben doktori címének eltörlése miatt, illetve javában gondolkodik új disszertációja címén is. Lemondása előtt az MTV-nek adott interjújában és a parlamenti lemondó beszédében ugyanis azt mondta, újból megvédi doktori címét, ennek érdekében pedig új PhD-dolgozatot fog benyújtani.

A hvg.hu fideszes forrásoktól úgy tudja, Schmitt Pál azért viselkedik felszabadultabban, s volt készséges tudósítónkkal is az Országházban, mert az utolsó hetekben már nyűg volt neki a köztársasági elnöki poszt. Most már azonban nem kötik az államfői feladatok, s ezt kihasználva hódol egyik kedvenc időtöltésének: két évvel ezelőtt, még mielőtt megválasztották volna köztársasági elnöknek, a Blikknek azt mondta, többet szeretne motoron ülni, mint azt az ideje engedi. Egyébként Schmitt Pál korábban sem szerette a kíséretet: a lemondása előtti napon a Blikk beszámolója szerint testőrök nélkül ebédelt zöldséglevest és zöldséges tésztát a budai  Déryné étteremben, amely törzshelyének számít.

Ez jár Schmitt Pálnak élete végéig

Schmitt Pált, aki megtarthatja államfői titulusát, az idén január elsején hatályba lépett köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló sarkalatos törvény alapján a mindenkori államfői tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű juttatás, jelenleg mintegy másfél millió forint illeti meg. Amennyiben a volt államfő öregségi nyugdíjat kap, akkor a pénzbeli juttatás nettó összegét a nyugdíj havi nettó összegével csökkenteni kell.

Schmitt motorozik. Nyerget puhít
©

Emellett a volt köztársasági elnököt, ha kéri, megfelelő lakáshasználati jog illeti meg. E jogosultság a köztársasági elnök, illetve a volt köztársasági elnök halála esetén az özvegyét is megilleti. A lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja. Jár neki a már említett gépkocsi-használat, és a volt államfőnek kétfős titkársága lehet. A jogszabály szerint a volt államfő – a szolgáltatást nyújtó egészségügyi intézmény és a hivatal megállapodása szerint – valamennyi egészségügyi ellátást térítésmentesen veheti igénybe.

A 2010-es választásokon kétharmados többséget szerzett Fidesz-KDNP két évvel ezelőtt egyébként úgy módosította a vonatkozó törvényeket, hogy megszabta: a volt államfőnek csak akkor járnak az egyes jogosultságok, ha kitöltötte ötéves mandátumát. Ám végül ezt az előírást eltörölte a parlament, jelenleg nincs időbeli korlát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Schmitt Pál 136 doktort hagyott a T. Házban

Schmitt Pál volt köztársasági elnök plágiumbotrányát követően fokozott érdeklődés tapasztalható a közélet egyes szereplőinek szakdolgozatai, disszertációi iránt. Összegyűjtöttük, ki miben doktor a parlamentben. A képviselők között akad olyan, aki tudatosan nem használja a címét, de olyan is, aki életrajzában két külön címként tünteti fel doktoriját, pedig csak egyszer védte meg, és olyan is, aki – közel azonos című két dolgozattal – két PhD-fokozatot is szerzett.

MTI Itthon

Megvonnák Schmitt juttatásait Gyurcsányék

A Demokratikus Koalíció (DK) azt szeretné elérni, hogy Schmitt Pál ne kapja meg a volt államfőknek járó juttatásokat. A párt szóvivője azt is elmondta, Gyurcsány Ferenc még mindig nem találta meg a szakdolgozatát, és nem zárható ki, hogy azt ellopták az egyetemről.

MTI Itthon

Schmitt Pál elárulta, mivel foglalkozik ezután

Schmitt Pál szerint Áder János legitimitása és politikai előélete is százszázalékos, a köztársasági elnök maradéktalanul ellátja majd a demokrácia védelmét és megtestesíti a nemzet egységét. A volt köztársasági elnök a jövőben a fiatalok egészségre való nevelésével folytatná munkásságát.

hvg.hu Itthon

Schmitt: kötelességem, hogy itt legyek

A plágiumügye miatt lemondott Schmitt Pál is részt vesz Áder János megválasztásán. A hvg.hu tudósítójának azt mondta, kötelességének érezte, hogy ott legyen.