szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés hétfőn új jogszabályt fogadott el a közszféra kezelésében lévő közadatok újrahasznosítására.

A képviselők 252 igen szavazattal, 43 nem ellenében és 36 tartózkodás mellett fogadták el Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter javaslatát. Az új törvény újrahasznosítás alatt a közadatok olyan kereskedelmi, vagy nem kereskedelmi célra történő felhasználását érti, ami kívül esik azon az eredeti célkitűzésen, amelyre a közadatot előállították.

Németh Lászlóné
©

A jogszabály nem befolyásolja a közérdekű adatok megismerésének korábbi módját, az újrahasznosítás céljából rendelkezésre bocsátható adatok körét, illetve az azért kérhető díjakat a miniszterek, a helyi önkormányzatok képviselő testületei és az önálló szabályozó szervek: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) állapíthatják meg. 

Nem hasznosítható újra ugyanakkor az olyan adat, amely rendelkezésre bocsátása kívül esik az érintett közfeladatot ellátó szerv közfeladatain; vagy közadatot tartalmazó, szerzői jogi oltalom alá esik, vagy amelyhez a hozzáférés kizárt vagy korlátozott; vagy amelyek a közszolgálati műsorszolgáltatási kötelezettségek teljesítéséhez szükségesek; vagy oktatási és kutató intézmények, iskolák, felsőoktatási intézmények, levéltárak, könyvtárak és kutatóintézetek, valamint kutatási eredmények továbbítására létrehozott szervezetek kezelésében állnak; illetve a közgyűjtemények, közművelődési és előadó-művészeti intézmények kezelésében vannak.

Az új szabályok értelmében a közfeladatot ellátó szerv díjat állapíthat meg a kezelésében álló közadatok újrahasznosításra bocsátásáért. A közfeladatot ellátó szervnek cserében az igénylő által igényelt formátumban, módon és nyelven kell átadnia a közadatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járványpénzek is két hullámban érkeztek az egyházhoz – táblázatban a milliárdok

A járványpénzek is két hullámban érkeztek az egyházhoz – táblázatban a milliárdok

Kabrióként is jöhet a Volkswagen ID.3?

Kabrióként is jöhet a Volkswagen ID.3?

Elektromos autókat gyárthat a Huawei, még az idén jöhet az első modell

Elektromos autókat gyárthat a Huawei, még az idén jöhet az első modell