szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Horthy-korszak "restaurációja" ellen tüntetett az LMP szerdán a Budapest XVI. kerületi polgármesteri hivatala előtti parkban. A tüntetésen körülbelül egy tucat ellentüntető is megjelent, de atrocitás nem történt.

Mizsei László, az LMP XVI-XVII. kerületi koordinátora a tüntetésen azt mondta, Sashalom sportcsarnokában pénzgyűjtést szerveztek Horthy Miklós első köztéri szobrának felállításáért, ennek egyik fővédnöke Kovács Péter, kerületi fideszes polgármester, országgyűlési képviselő volt.

A képviselő felolvasta az LMP ezzel kapcsolatos közleményét, amely szerint elfogadhatatlan a Fidesz rehabilitációs kísérlete és az is, hogy a kerület polgármestere kiáll az ügy mellett, ezért felszólítják, hogy hagyjon fel a szobor melletti lobbizással, ne nevezzenek el közterületet a volt kormányzóról, és ne csak "egy reakciós kisebbség", hanem a teljes kerület érdekeit képviselje. Azt is kérik, hogy ha a kerületben mégis felállítanak egy Horthy-szobrot, akkor arról tartsanak ügydöntő népszavazást.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, "olyan országban szeretnénk élni", ahol nem hoznak olyan döntéseket, amelyek több százezer honfitársnak fájdalmat okoz, és ahol olyan alanyokat keresnek a szobrok állításához, akikről tudják, hogy a történelem makulátlan szereplői voltak. Horthy Miklós nem ilyen, de Kádár János sem - tette hozzá.

Beszédében, amelyet az ellentüntetők többször is félbeszakítottak, arra kérte az embereket, hogy gondolkozzanak el azon, hogyan élik meg azok egy Horthy-szobor felállítását, akiket az ő kormányzása idején öltek meg. Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha olyan hősöket keresnek, akik mindig demokraták voltak. Ide sorolta Bibó Istvánt és Márai Sándort is, mert ők "mindig tudták mi a helyes" - mondta.

Feltette a kérdést: azok, akik az ország bármely pontján szobrot akarnak állítani Horthy Miklósnak, mit szeretnének üzenni a jelen és a jövő Magyarországának? A felszólalást követően Kovács Péter polgármester a tüntetőknek azt mondta, nem érti a demonstráció lényegét, mert a helyi önkormányzat nem akart, és a jövőben sem akar a kerületben szobrot állítani Horthy Miklósnak. A demonstráción mintegy félszáz ember jelent meg, a tüntetők és az ellentüntetők között szópárbaj alakult ki, de atrocitás nem történt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pert indított a Google ellen az Egyesült Államok, a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével

Pert indított a Google ellen az Egyesült Államok, a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével

A magyarok közel felét anyagilag hátrányosan érintette a járvány

A magyarok közel felét anyagilag hátrányosan érintette a járvány

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója