szerző:
hvg.hu

Pontosítást, majd helyreigazítást kért a Magyar Narancstól a második kerületi önkormányzat sajtóreferense a Heti Válasszal kötött együttműködési megállapodásról szóló cikkhez. A lap weboldalán közzétették Balaton Balázs levelét, és egyben tételesen cáfolták az abban leírtakat.

A Magyar Narancs a héten írt a Heti Válasz és a második kerületi önkormányzat között létrejött tavalyi szerződésről, amelyben egyebek mellett az is szerepel, hogy a hetilap a megállapodás részeként nem ír semmi sértőt a kerületről. A szerződés egyéb pontjai a Pest-Budai Látkép című mellékletben való megjelenésre vonatkoznak.

A 2011-re vonatkozó szerződésből az is kiderül, hogy a lap a kerülettől a melléklet támogatásáért – és a kedvezőtlen információk elhallgatásáért – havi 275 ezer forintot, év végéig tehát összesen 3 millió 300 ezret (plusz áfát) kapott – írta a Magyar Narancs. A második kerülettől korábban azt állították, hogy a Heti Válasszal csak úgynevezett barter-megállapodása volt, vagyis pénzt nem utaltak, de valamilyen ellenszolgáltatást nyújtottak a lapnak.

Balaton Balázs második kerületi sajtóreferens először pontosítást kérő levélben, majd helyreigazítási kérelemben küldte el észrevételeit a Magyar Narancsnak. Egyebek mellett azt írta, hogy a II. kerületi önkormányzat soha nem fizetett a Heti Válasz Kiadó Kft.-nek melléklettámogatást. Jelezte azt is, hogy sem az önkormányzatnak, sem annak cégeinek jelenleg sincs érvényes melléklettámogatási szerződése a hetilappal.

A levélre reagált a Magyar Narancs is, tételesen. A lap szerint nem igaz, hogy a második kerületi önkormányzat soha nem fizetett a Heti Válasznak melléklettámogatást. A Heti Válasszal a Budai Látkép című melléklet támogatásáról a Budai Polgár Nonprofit Kft. kötött szerződést, amely az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló cég, ügyvezetője pedig Balaton Balázs, a kerület sajtóreferense.

Jelezték azt is, hogy a cikkben 2011-es megállapodásról írtak, így sosem állították, hogy az önkormányzatnak illetve cégeinek most is lenne megállapodása a Heti Válasszal.

A Magyar Narancs reakciójában jelzik azt is: Balaton Balázs levelében „mélyen hallgatott” a cikk fő állításáról, vagyis arról, hogy az önkormányzat nem csak a mellékletben való megjelenésért fizetett, hanem azt is a szerződésben kötötte ki, hogy a Heti Válasz nem írhat olyan cikket, amely az érdekeit sérti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
180 fokos fordulat: Magyarország most már támogatja Horvátország OECD-csatlakozását

180 fokos fordulat: Magyarország most már támogatja Horvátország OECD-csatlakozását

Sárga mellényes "taxisblokád", egy halottal

Sárga mellényes "taxisblokád", egy halottal

Lefoglalt irataikat követelik vissza a szcientológusok

Lefoglalt irataikat követelik vissza a szcientológusok

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

7100 forintba kerül ez a kis számítógép, amivel még programozni is megtanulhat

7100 forintba kerül ez a kis számítógép, amivel még programozni is megtanulhat

Kinevezte a lemondott miniszterek utódait Theresa May

Kinevezte a lemondott miniszterek utódait Theresa May