szerző:
MTI

A héten lezárult a Mezőgazdasági közfoglalkoztatási kísérleti mintaprogram, amelynek keretében közel 1500 közmunkás kapott képzést - közölte a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) hétfőn. Balog Zoltán videón küldött üzenetet a képzést elvégzőknek.

A TKKI közleményében ismerteti: hétfőn vették át bizonyítványukat annak a kísérleti mintaprogramnak a résztvevői, akik az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának háttérintézménye, a TKKI Békéscsabai Igazgatósága által szervezett három hónapos képzést végezték el. A bizonyítványosztásra Balog Zoltán videóüzenetet küldött.

Két megye 56 településéről, 85 csoportban 1461 személy vett részt a mezőgazdasági közfoglalkoztatási kísérleti mintaprogramban, Ennek újszerűsége abban rejlik, hogy a munkavégzéssel egybekötött hétvégi képzésnek köszönhetően a résztvevők egyszerre kaptak szakmai tudást, munkatapasztalatot és munkát, ugyanis a képzést követően ezek az emberek közfoglalkoztatásban is részesültek.

A TKKI 750 önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást a Belügyminisztérium által koordinált közmunkaprogramokhoz kapcsolódóan. Az intézet a közmunkaprogram keretében szakmai képzést nyújt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt igénylik. A TKKI 2012 márciusában - a helyi önkormányzatokkal és a megyei kormányhivatalok munkaügyi központjaival partnerségben - indította el Békés és Csongrád megyében a mezőgazdasági közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzési mintaprogramot. 

A képzés a mezőgazdasági alapismeretekre koncentrált. A szarvasi program keretében mintegy 1,3 hektáros területen zöldbabot, salátát, céklát, levélzöldséget, gyökérzöldséget, sárgarépát és vöröshagymát termesztettek. A megtermelt vöröshagyma egy részét a városi Gyermekélelmezési Kht.-nak adták át a program lezárását követően. 

A képzéssel összekötött közfoglalkoztatásban alacsony iskolai végzettségű álláskeresők vehettek részt abból a célból, hogy elsajátítsák a tavaszi zöldségnövény termesztés és az állattartás elméleti és gyakorlati ismereteit, illetve, hogy kialakuljon bennük a munkavégzéshez szükséges környezettudatos szemléletmód. 

Az oktatást egyidejűleg 85 helyszínen kellett megszervezni, ezért szokatlanul sok oktató vett részt a programban. A résztvevők oktatását a TKKI saját főállású és külső oktatók, az önkormányzatok által javasolt helyi kötődésű, elismert szakemberek, helyi mezőgazdasági vállalkozások, mezőgazdasági szakképző intézmények, és a Magyar Agrárkamara Békés és Csongrád megyei szervezetei végezték.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Későn vacsorázik, a reggelit meg kihagyja? Van egy nagyon rossz hírünk

Későn vacsorázik, a reggelit meg kihagyja? Van egy nagyon rossz hírünk

Bekeményített a Facebook: sorra törli a brit szélsőjobbosokat az oldalról

Bekeményített a Facebook: sorra törli a brit szélsőjobbosokat az oldalról

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett

Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett