szerző:
Dezső András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hvg.hu információi szerint közel két évet vártak a Szegedi Csanáddal szemben állók arra, hogy nyilvánosságra hozzák a jobbikos politikus zsidó származását igazoló dokumentumokat, amelyeket már korábban megszereztek. A dokumentumok egy olyan ember kezén is átmentek, akit a romagyilkosok utáni hajsza idején kapcsoltak le a rendőrök. Utóbbi kulcsfigura a jobbikosok és egykori jobbikosok borsodi háborújában.

Utolsó ütőkártyájukat játszották ki a Szegedi Csanád zsidó származását igazoló dokumentumok terjesztésével azok, akik jó ideje harcban állnak a Jobbik EP-képviselőjével. A hvg.hu információi szerint Szegedi családfáját már két évvel ezelőtt kutatták ellenfelei, erről egy akkori cikkünkben említést is tettünk. Ugyan rejtély, hogy a kutatást kik és hogyan végezték, s kaptak-e külső segítséget ahhoz, hogy személyes adatokhoz férjenek hozzá, lapunk úgy tudja, a politikus családjának múltja nem volt titok Szegedi két legismertebb ellenfele, a pártból korábban kizárt Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő és a szintén kiebrudalt Kisgergely András önkormányzati képviselő előtt sem. Sőt, a Szegedivel szemben álló „jól informáltak” körébe tartozott egy borsodi tanyatulajdonos, Ambrus Zoltán is, aki információnk szerint kulcsszerepet játszott a párt borsodi belháborújának kialakulásában.

Ambrus "jobbikos története" még 2009 májusáig nyúlik vissza, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) műveleti információja alapján a rendőrök igazoltattak egy férfit, akinek az autójában fegyvert találtak. Ez a férfi Ambrus egyik ismerőse volt. Nem sokkal később már Ambrus tanyáján razziáztak, ahol harminckét gépkarabélyt, egy lángszórót, valamint számos haditechnikai eszközt és lőszert, egy újabb házkutatás során pedig – ugyancsak a tanyán – további huszonnyolc gépkarabélyt, különböző kaliberű éles lőszert, két kézigránátot, egy páncéltörő gránátot, valamint nagy mennyiségű fegyveralkatrészt foglaltak le. Mindez abban az időben történt, amikor a rendőrség lázasan kereste a romák elleni gyilkosságok elkövetőit.

A rendőrség korábbi közlése szerint nem volt olyan információjuk, miszerint a két ügy között kapcsolat lenne, de a szélsőjobboldali körökben nem ismeretlen, szkinhedmúltú Ambrus meggyőződése, hogy a romagyilkosságok miatt kerülhetett a rendőrség látókörébe, noha a debreceni illetőségű, a gyilkosságokkal vádolt személyeket állítása szerint nem ismeri. (Ambrus szerint engedéllyel tartott fegyvereket, illetve gyilkolásra alkalmatlan eszközöket találtak a rendőrök a tanyáján tartott razzián, ezért felmentésre számít, elsőfokú ítélet várhatóan augusztusban születik az ügyben.)

Élet a tanyán

Bár Ambrus soha nem volt a Jobbik tagja, letartóztatása fordulópont volt a párt borsodi életében. Az ártatlanságát mindvégig hangoztató tanyatulajdonos ugyanis a Jobbik vezetésétől remélte, hogy közbenjárnak az érdekében. Több ismerőse is azt állította nekünk, sőt ő maga is elismerte, hogy abban bízott, az akkor már az Európai Parlamentbe bejutott párt kiáll mellette, ahogy a terrorcselekményekkel vádolt és szintén rács mögé került Budaházy György esetében tette.

A kiállás viszont elmaradt, amiért a Jobbik, de különösen a Borsodban befolyásos Szegedi Csanád súlyos árat fizetett. Ambrus hat hónapig volt előzetesben, majd házi őrizetbe került. Letartóztatása előtt az eldugott tanyáján több jobbikos politikus is megfordult és az ott található fegyverekkel „gyakorlatozott”. Több forrásból is megerősített információnk szerint kijárt a tanyára Kisgergely András, Endrésik Zsolt, Holczman László és Balla Gergő is. Közülük Kisgergely és Holczman később megyei önkormányzati képviselők lettek, Endrésik és Balla pedig a párt parlamenti képviselői, utóbbi most is a parlamenti Jobbik-frakció tagja.

Ezekről a "gyakorlatozásokról" információnk szerint az NBH-nak is tudomása volt, ha máshogy nem, utólag. Ambrus lapunknak azt állította, az NBH sosem szervezte be, bár "pályafutása" alatt törekedtek erre. "Próbáltak jó belátásra bírni, de nem hajlottam erre a dologra. Lehet, hogy amiatt, mert én nem akartam ártatlan embereket meghurcoltatni, végül engem hurcoltattak meg."

Ambrus Zoltán tanyája, ahol "katonásdit" játszottak
©

„Zoli rendkívül csalódott volt, dolgozott benne a bosszúvágy, mert úgy érezte, a Jobbik cserbenhagyta. Olyan adatokat kezdett el gyűjteni jobbikos vezetőkről, amelyek számukra kínosak lehetnek” – ezt már Ambrus egyik neve elhallgatását kérő ismerőse mesélte lapunknak. Több forrás is azt állítja, hogy a Szegedi Csanád családfájára vonatkozó dokumentumok a házi őrizet idején (2010-ben) már Ambrus birtokában voltak, de a férfi a hvg.hu-nak tagadta, hogy ezekkel bárkit is zsarolt volna. Azt viszont elismerte, hogy a kezében „valóban megfordult ilyen jellegű dokumentum”.

Lenézte a gárdistákat

Noha Ambrus lapunknak váltig állítja, hogy "hidegen hagyja, mi történik a Jobbikban", több forrásból is úgy tudjuk, jobbikos kapcsolatain keresztül igyekezett befolyásolni a párton belüli viszonyokat, leginkább Borsodban. A 2010-ben a parlamentbe bekerülő és némiképp mérsékeltebbé váló párt Ambrusnak nem volt elég radikális, a Szegedi befolyását mindig is ellenérzéssel szemlélő Endrésik és Kisgergely is a radikálisabb vonalhoz tartozott, így a közeledés az elégedetlen jobbikosok és közte természetes volt.

Ambrus a Magyar Gárdát is lenézte, amiben talán szerepet játszott katonamúltja is. Az a hír járja róla, hogy évekkel ezelőtt külföldön katonáskodott, onnan a fegyverismerete. Ezt firtató kérdésünket azzal hárította el, hogy erről nem akar beszélni, környezetéből pedig úgy tudjuk, a barátai előtt is titkolózik ezzel kapcsolatban. Bármit is csinált korábban a most már tanyáján gazdálkodással foglalkozó férfi, úgy tudjuk, a Jobbikon belül többen kifejezetten tartottak tőle. Tény, hogy nem a fegyverügy volt az első, amikor dolga volt a hatósággal: a miskolci Bonnie és Clyde néven elhíresült rablópáros ügyében ő volt az, aki a fegyvereket adta a bűnözőknek, majd később a rendőröknek „feldobta” Novák Tündét és Fekete Lászlót. (Clyde, azaz Fekete László nem sokkal a letartóztatásuk után öngyilkos lett, Novák Tünde, alias Bonnie, pedig kilenc évet ült, néhány éve szabadult a börtönből.)

Szegedi Csanád
©

A Jobbik borsodi belháborúja (amely lényegében az Endrésik-féle kör és Szegedi Csanád, valamint testvére, Márton között dúlt) akkortájt erősödött fel, amikor Ambrus kikerült az előzetesből és házi őrizetben volt. Információnk szerint Szegedi ebben az időben figyelt fel ténykedésére, mi több, el is utazott hozzá a tanyára, de hogy Ambrus akkor előhozakodott-e a politikus családjának múltjára vonatkozó információjával vagy sem, nem tudni. Szegedi a pártportálnak számító barikad.hu-nak adott interjújában azt állította, 2011 decemberében tudta meg, hogy a nagymamáját egy gyermektelen vidéki zsidó házaspár nevelte fel, ezt az információt pedig meg is osztotta Hiszek Magyarország Feltámadásában című, önéletrajzi részeket is tartalmazó könyvében. Állítása szerint csak az országos tisztújítás után terjesztett körlevelekben találkozott azokkal az anyakönyvi kivonatról szóló fényképekkel, amelyek a zsidó felmenőit „kívánták bizonyítani”. „Pár nap múlva utánajártam a dolgoknak és kiderült az, amiről a szüleimnek sem volt előtte tudomása: vannak zsidó származású felmenőim is” – mondta az interjúban.

Utolsó felvonás?

A "zsidókártya" előhúzása a borsodi háborúskodás utolsó fejezete, úgy tudjuk ugyanis, hogy más, szélsőjobboldali körökben kínosnak ítélhető információ nem állt Szegediék ellenfeleinek a birtokában. A konfliktusban egyébként végül a szemben álló felek mindegyike padlót fogott: Szegedi ellenfeleit kizárták a pártból (azzal vádolva őket, hogy információkat adtak a hvg.hu-nak), míg őt magát nem választották be újra az elnökség tagjai közé. Úgy tudjuk azonban, hogy a párt vezetésének támogatását a Vona Gáborral is jó viszonyban álló Szegedi Csanád továbbra is élvezi, sőt nemrég újra ő lett a párt borsodi elnöke. (Ahogy korábban írtunk róla, vélhetően ellenfelei terjesztették, hogy Vona és közte megromlott a viszony.) Így ha a most nyilvánosságra került zsidó származását a Jobbik-szavazók is elfogadják, újra feltápászkodhat. Ezt a lehetőséget vetíti előre az is, hogy a Jobbik vezetésén belül többen úgy vélik, a Szegedi-ügyet a párt saját hasznára tudja majd fordítani, főleg akkor, ha a 2014-es választások után kormányzati szerephez jut. Ugyanis éppen Szegedi Csanád példájával tudnák bizonygatni bel- és külföldön, hogy nem antiszemták és nem a származása alapján ítélnek meg valakit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Késnek az oltások Olaszországban

Késnek az oltások Olaszországban

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára