szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közfeladat ellátása esetén az állami, helyi önkormányzati szervvel azonos költségvetési támogatásban részesülhet a cserkész szervezet, és a kormány a jogi kereteken belül védelmet biztosítanak a szervezet nevével, lobogójával, címerével és más jelvényeivel való visszaélések ellen - mondta Semjén Zsolt azt követően, hogy a kormány nevében együttműködési megállapodást írt alá Buday Barnabással, a Magyar Cserkészszövetség elnökével.

Ha egy civil szervezet állami támogatást kap, akkor "kalózok is megjelenhetnek azokon a területeken", akik jogosulatlanul akarják használni a cserkész szót, és jogalap nélkül használnák a logókat és szimbólumokat - mondta Semjén, aki példaként említette a Máltai Lovagrendet, ahol hasonló eset történt.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese szerint a cserkészetnek óriási szerepe van az állam szempontjából, olyan feladatot lát el "az ifjúság gondozásában", ami semmi mással nem helyettesíthető. Ezért a magyar állam jól felfogott érdeke, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa a mozgalom célkitűzéseit - hangsúlyozta. 

Külön kitért arra, hogy a szervezet kiemelt szerepet játszik az országon belüli nemzettudat megerősítése mellett a Kárpát-medencei magyarság nemzettudatának erősítésében és a nyugati emigráció magyarságtudatának megtartásában. "Olyan természetes hajszálgyökerekkel szövi át a magyar életet, ami semmi mással nem helyettesíthető" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Felidézte, hogy Magyarországon 1912-ben öltött intézményes formát a cserkészmozgalom, ami "nagyszerűen működött" az ifjúság segítése, a nemzettudat erősítése terén egyaránt. Hozzátette, hogy 1948-ban a kommunista hatalomátvétel után a hasonló szervezetekkel együtt a cserkészmozgalom is a kommunista diktatúra áldozata lett, "az ingatlanjait elrabolták, a szervezetet üldözték, a vezetőinek egy részét börtönbe csukták, másik részét emigrációba kényszerítették." A cserkészeket a nyilas hatalom idején a nácik is üldözték. 

Semjén Zsolt felidézte, hogy a rendszerváltozás után az ingatlanrendezés nem terjedt ki az ilyen típusú szervezetekre, és a mozgalom sem kapta vissza azt a vagyont, amit a kommunista rendszer idején elraboltak tőlük.    

Buday Barnabás, a MCSSZ országos elnöke azt mondta, önkéntes, pártpolitikától mentes ifjúsági szervezetként működnek, nyitottan mindenki számára, kiállva az értékeik mellett. Nem politikai megrendelésre írták alá a megállapodást, és örül, hogy a kormány észrevette szándékaikat. Úgy fogalmazott: megtisztelve érzik magukat, és a százéves szövetség talán az egyetlen "ifjúságnevelő szervezet" Magyarországon, amelynek története ennyire szerteágazó.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy még többet dolgozzanak, és erős lökést ad, hogy a tagság létszámát növeljék, kilépjenek a sztereotípiák szorításából. Szeretnék, ha minden magyar fiatal valamilyen módon halljon a cserkészek tevékenységéről - jegyezte meg.  

A kiosztott háttéranyag szerint a világ több mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik, a Magyar Cserkészszövetség 300 csapatában mintegy nyolcezer cserkész tevékenykedik az ország minden megyéjében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hillary Clinton könyvet ír

Hillary Clinton könyvet ír

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki sűrű köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki sűrű köd miatt

Magyarázkodnak a vírust terjesztő androidos alkalmazás miatt

Magyarázkodnak a vírust terjesztő androidos alkalmazás miatt