szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

LMP-s aktivisták és képviselők láncolták magukat a Közgép székházához a XXIII. kerületben. A rendőrség délután kettő körül felszólította az aktivistákat, hogy önként hagyják el a helyszínt, különben elviszik őket, ám ezt nem tették meg, ezért egyenként kiemelték őket a rendőrök, elvágták láncaikat és elszállították őket. A Közgép jogi képviselője közölte: feljelentést tesznek. A rendőrség 26 embert állított elő, ellenük szabálysértési eljárást indítottak.

A hvg.hu helyszíni tudósítója elmondta, délután két óra körül az addig egyre inkább sokasodó rendőrök felsorakoztak, sőt, láncvágóval is felszerelkeztek. Előzőleg az összeláncolt ülő aktivistákat a rendőrök megpróbálták felállítani, ám a tüntetők ellenálltak. A rendőrparancsnok háromszor közölte a tüntetőkkel, hogy amennyiben önként nem mennek el, intézkedni fognak és elviszik őket. Mivel nem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt, ezért egyenként felemelték és ölben a rendőrautókhoz vitték, majd motozás után a rendőrfurgonba rakták őket. Előtte láncaikat is levágták.

A hvg.hu kérdésére a helyszínen lévő rendőrparancsnok nem volt hajlandó arról nyilatkozni, hogy hova szállítják az aktivistákat, de tudósítónk úgy tudja egy LMP-s képviselőtől, hogy a XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányságra vitték őket.

A BRFK szerda délután közölte: 26 embert állítottak elő, velük szemben jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértés miatt indítanak eljárást.

Feljelent a Közgép

Korábban a Közgép jogi képviselője a helyszínen közölte: feljelentést tesznek az aktivisták ellen, ez a vezérigazgató kérése. Futó Barnabás szerint megvalósult a közérdekű üzem megzavarása, a személyi szabadság megsértése és a magánlaksértés is. A közérdekű üzem működésének megzavarása, ha azt csoportosan követik el, 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ha valaknek valami problémája van, például a közbeszerzésekel kapcsolatban, akkor meg kell teni a feljelentést és bátran oda kell állni a bíróság elé, természetesen annak a veszélyével, hogy hamis vádat terjeszt elő valaki. Ha bevételkiesés történt, akkor a tüntetők fogják kifizetni a kárt - közölte a Közgép jogi képviselője.

Schiffer se mehetett be

Schiffer András a XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányság előtti sajtótájékoztatóján azt mondta. panaszt fognak tenni a rendőrségi intézkedés ellen. Szerinte nem világos, hogy miért vannak benn az LMP-s képviselők és aktivisták. A közérdekű üzem megzavarásával kapcsolatban azt mondta: ez hamis vád, és a hatóság félrevezetésének gyanúját veti fel. bűncselekményről nincs szó.

"Aki közérdekű üzem megzavarásáról beszéll az álmodik, ugyanis hála istennek ott még nem tartunk, hogy a Közgép közérdekű üzem lenne" - tette hozzá. "Az, hogy magánterületre mentek be, polgárjogi kérdés, nem büntetőjogi kérdés, ez egyfajta polgári engedetlenség, de a politikai vélemény nyilvánításnak magánterületen is helye van" - közölte.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Ha kér birtokvédelmet, akinek a birtokáról szó van, a birtokvédelmi döntést végre kell hajtani, ennek a végrehajtásához igénybe lehet venni karhatalmi segítséget - fogalmazott Schiffer András. Elmondta: nem fognak feljelentést tenni, de szeretné nyomatékosan kérni  a megszólaló, főként jogvégzett kollégákat, hogy kerüljék az olyan megfogalmazásokat, amik a hamis vád vagy a hatóság félrevezetésének gyanúját felvetik. A hvg.hu kérdésére, miszerint a céget ért  károkat a képviselőknek és az aktivistáknak kell megfizetniük, Shiffer azt mondta,” kár Magyarországot érte, azok fizessenek akik kárt okoznak az országnak.”

Shiffer András ezután megpróbált bemenni a kapitányságra, de mint mondta: nem engedik be, mert azt mondják, "túl sokan vannak benn, hogy jogi képviselő is bemenjen".

Láncos tüntetés

A hvg.hu helyszíni tudósítója szerint körülbelül délelőtt 10 körül 40 aktivista, köztük kilenc LMP-s képviselő ment a Közgép XXIII. kerületi székházához, ahol a bejáratnál leültek a földre, valamint a kapuhoz láncolták magukat. Az LMP frakcióból Széll Bernadett, Szabó Rebekka, Szilágyi László, Jávor Benedek, Kukorelly Endre, Scheiring Gábor, Dorosz Dávid, Karácsony Gergely, Vágó Gábor volt a helyszínen.

Az aktivisták transzparensein az "Orbán új oligarchiái", "A Közgép mindent visz", "Fideszes pénzszivattyú", "Mutyigyár", valamint a "Nem leszünk Simicska-gyarmat" feliratok voltak. Tudósítónk elmondta, a Közgép egyik embere a helyszín elhagyására kérte meg a tüntetőket, mert az, hogy a kapuban ültek le "munkavédelmi szempontból balesetveszélyes". Később egy közgépes teherautót sem engedtek be az őrök a kapun a balesetveszélyre hivatkozva.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Délelőtt 11 után több egyenruhás rendőr is a helyszínre érkezett, igazoltatták az akció résztvevőit és begyűjtötték a demonstrálók személyi igazolványait. Korábban egy rendőrautót is lehetett látni, egy civil ruhás rendőr pedig felvette az LMP-sek adatait. A tüntetők a rendőri intézkedés közben is a helyükön maradtak. Vágó Gábor LMP-s képviselő a Facebookon azt írta, a képviselők lemondtak a mentelmi jogukról.

Az egyik rendőr korábban a hvg.hu-nak azt mondta, arra várnak, hogy a cégvezetés kérésére a jegyző kiadjon egy olyan határozatot, ami alapján akár el is lehet szállítani a tüntetőket. A rendőr szerint viszont ez várhatóan nem történik majd meg, mert ha ki is adják a határozatot, a demonstrálók maguktól távoznak majd. Hozzátette, azért vonultak ki, hogy "a jelenlegi állapotot fenntartsák", tehát ne történjen baleset a teherforgalmú útvonalon és biztosítsák a teherautók ki-be járását.

A Közgép kommunikációs igazgatója nem kommentálta a demonstrációt, tudósítónknak csak annyit mondott, a vállalatnál egyelőre nem döntötték el, reagáljanak-e egyáltalán az akcióra vagy sem.

Heltai László, az LMP szóvivője a Közgép-telep előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, úgy gondolják, morálisan nem nyom ugyanannyit a latban a demonstrációjuk, mint a Fidesz korábbi kordonbontása, ott ugyanis a képviselők - állításuk szerint - nem mondtak le mentelmi jogukról, itt pedig igen.

A hőségben az órák óta üldögélő LMP-s aktvisták vízzel locsolták és naptejjel kenegették magukat, hogy így bírják a nyári kánikulát.

Az LMP az országot akarja visszafoglalni

A párt szerdán délelőtt kiadott közleménye szerint ma Magyarország azért sem demokrácia, mert a választók felhatalmazásból kormányzó politikusok átengedték a kormányrudat a befolyásos vállalkozóknak. "Orbán Viktor hiába mondta azt a 2010-es választás éjszakáján, hogy a választók megdöntötték az oligarchák rendszerét: ekkor jött csak el az ő idejük. Simicska Lajos és Nyerges Zsolt, a Fidesz két retteget milliárdosa a háttérből átvette az irányítást a gazdasági élet felett" - írta az LMP közleményében.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A párt szerint ma szinte mindenki, aki közpénzek elosztásáról dönt, Simicska vagy Nyerges embere, legyen szó az állami cégek, az EU-s forrásokat elosztó fejlesztési ügynökség, vagy a közbeszerzések és a gazdasági verseny tisztaságát felügyelő intézmények vezetőiről, valamint "a Nyerges-Simicska akolból érkezett maga a fejlesztési miniszter is, de biztos, ami biztos alapon felvette főtanácsadónak Nyerges Zsolt testvérét".

A párt felhívja a figyelmet arra, hogy a Közgép és a Simicska-Nyerges tandem többi cége immár több mint 300 milliárd forint értékben kapott állami megbízásokat, amivel az LMP szerint a legtöbbször más, olcsóbban dolgozó magyar vállalkozásokat tesznek tönkre, és gyakran az előző kormány által is preferált külföldi cégekkel dolgoznak együtt.

"A magyar állam ma az oligarchák állama" - közölte az LMP, amely közleménye szerint azért vonult ki a Közgép székházához, hogy "a feje tetejéről a talpára állítsa" a demokráciát, és visszafoglalja az országot.

Selmeczit is transzparensekkel várták

Budapesten, az LMP központjánál megtartott tájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője nyilvánvaló politikai támadásnak nevezte az LMP szerdai akcióját. Selmeczit az LMP több munkatársa közgépes transzparensekkel várta.

A szóvivő szerint az LMP olyan gazdasági érdekcsoportok zsebében van, amelyek az utóbbi időben visszaszorultak. A Fidesz károsnak tartja és elutasítja azt a jelenséget, hogy gazdasági érdekcsoportok harca politikai köntösbe bújtatva jelenik meg - tette hozzá. Selmeczi szerint az állami megbízásokat olyan cégeknek kell nyerniük, amelyek Magyarországon foglalkoztatnak, itt adóznak, és a nyereségüket is itt használják fel. A Fidesz ezért arra kéri a kormányt, hogy olyan politikát folytasson a jövőben is, amely elősegíti ezt a célt.

A tájékoztató közben a helyszínen az LMP több munkatársa táblákat tartott a magasba, amelyeken egyebek mellett az állt: "Narancsköztársaság = közgéptársaság", valamint "Közgép, Strabag két jó barát, együtt foszt és üli torát".

Schiffer András, az LMP képviselője nem sokkal Selmeczi sajtótájékoztatója után ugyanott közölte, az emberek többsége torkig van a "kartellpártokkal" és a mögöttük lévő érdekcsoportokkal. Schiffer a "Közgép-Strabag-vizsgálóbizottság" felállítását szorgalmazta.

Simicska és a Közgép sikerei

A Simicska Lajos vezette Közgép a kormányerők számára a „sikeres nemzeti burzsoázia építés” egyik szimbóluma, a társaság ugyanakkor rendre megkérdőjelezhető módon nyeri el milliárdos megbízásait a kormányzattól – a kedvezőbb ajánlatot tevő cégeket már többször kizárták a tenderekből, és olyan is előfordult, hogy egy kormányhatározattal azután növelték meg jelentősen egy beruházás értékét, hogy a Közgép megnyerte azt.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Simicska Lajos-Nyerges Zsolt fémjelezte cégbirodalom az energiapiactól kezdve az építőiparon át a médiaüzletig sokmmindenben „utazik”, mégis a vasúthoz kapcsolódó építkezések jelentik a legnagyobb szeletet, ebből eddig több, mint 158 milliárd forint megrendeléshez jutottak. Mint legfrissebb cikkünkből kiderül, a Közgép valószínűleg Orbán Viktor édesapjának cégével is üzletel, ennek is köszönhető, hogy a gánti bánya jelentős forgalombővülést ért el tavaly.

Simicska Lajos így – Nyerges Zsolthoz hasonlóan – mára az oligarchák megtestesítője lett, miután az elmúlt két és fél évben – mint a HVG múlt heti összeállításából kiderül – bő 300 milliárd forint állami illetve uniós pénzt nyert a Fidesz-közeli cégháló, ebből Simicskáék több mint 14 milliárd forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak.

Simikcska Lajos ugyanakkor - mint cikkünkből kiderül - bőven kötött üzletet az MSZP-hez, vagy a volt SZDSZ-hez kötődő üzletemberekkel is, és - bár erről a Fidesz úgy tűnik nem értesült - az osztrák Strabag konzorciummal is sok közös üzletük van. (A Strabagot korábban az MSZP-SZDSZ kormányokkal hozták összefüggésbe.) A Közgépnél már az EU korrupcióellenes hivatala, az OLAF is vizsgálódott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Jobbik LMP-s politikust támogat a Belvárosban

A Jobbik LMP-s politikust támogat a Belvárosban

Irán szerint Izrael a felelős a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért

Irán szerint Izrael a felelős a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért

28 millió forint fölé konfigurálható a csak 4 hengeres új Mercedes C-osztály

28 millió forint fölé konfigurálható a csak 4 hengeres új Mercedes C-osztály