szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

LMP-s aktivisták és képviselők láncolták magukat a Közgép székházához a XXIII. kerületben. A rendőrség délután kettő körül felszólította az aktivistákat, hogy önként hagyják el a helyszínt, különben elviszik őket, ám ezt nem tették meg, ezért egyenként kiemelték őket a rendőrök, elvágták láncaikat és elszállították őket. A Közgép jogi képviselője közölte: feljelentést tesznek. A rendőrség 26 embert állított elő, ellenük szabálysértési eljárást indítottak.

A hvg.hu helyszíni tudósítója elmondta, délután két óra körül az addig egyre inkább sokasodó rendőrök felsorakoztak, sőt, láncvágóval is felszerelkeztek. Előzőleg az összeláncolt ülő aktivistákat a rendőrök megpróbálták felállítani, ám a tüntetők ellenálltak. A rendőrparancsnok háromszor közölte a tüntetőkkel, hogy amennyiben önként nem mennek el, intézkedni fognak és elviszik őket. Mivel nem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt, ezért egyenként felemelték és ölben a rendőrautókhoz vitték, majd motozás után a rendőrfurgonba rakták őket. Előtte láncaikat is levágták.

A hvg.hu kérdésére a helyszínen lévő rendőrparancsnok nem volt hajlandó arról nyilatkozni, hogy hova szállítják az aktivistákat, de tudósítónk úgy tudja egy LMP-s képviselőtől, hogy a XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányságra vitték őket.

A BRFK szerda délután közölte: 26 embert állítottak elő, velük szemben jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértés miatt indítanak eljárást.

Feljelent a Közgép

Korábban a Közgép jogi képviselője a helyszínen közölte: feljelentést tesznek az aktivisták ellen, ez a vezérigazgató kérése. Futó Barnabás szerint megvalósult a közérdekű üzem megzavarása, a személyi szabadság megsértése és a magánlaksértés is. A közérdekű üzem működésének megzavarása, ha azt csoportosan követik el, 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ha valaknek valami problémája van, például a közbeszerzésekel kapcsolatban, akkor meg kell teni a feljelentést és bátran oda kell állni a bíróság elé, természetesen annak a veszélyével, hogy hamis vádat terjeszt elő valaki. Ha bevételkiesés történt, akkor a tüntetők fogják kifizetni a kárt - közölte a Közgép jogi képviselője.

Schiffer se mehetett be

Schiffer András a XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányság előtti sajtótájékoztatóján azt mondta. panaszt fognak tenni a rendőrségi intézkedés ellen. Szerinte nem világos, hogy miért vannak benn az LMP-s képviselők és aktivisták. A közérdekű üzem megzavarásával kapcsolatban azt mondta: ez hamis vád, és a hatóság félrevezetésének gyanúját veti fel. bűncselekményről nincs szó.

"Aki közérdekű üzem megzavarásáról beszéll az álmodik, ugyanis hála istennek ott még nem tartunk, hogy a Közgép közérdekű üzem lenne" - tette hozzá. "Az, hogy magánterületre mentek be, polgárjogi kérdés, nem büntetőjogi kérdés, ez egyfajta polgári engedetlenség, de a politikai vélemény nyilvánításnak magánterületen is helye van" - közölte.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Ha kér birtokvédelmet, akinek a birtokáról szó van, a birtokvédelmi döntést végre kell hajtani, ennek a végrehajtásához igénybe lehet venni karhatalmi segítséget - fogalmazott Schiffer András. Elmondta: nem fognak feljelentést tenni, de szeretné nyomatékosan kérni  a megszólaló, főként jogvégzett kollégákat, hogy kerüljék az olyan megfogalmazásokat, amik a hamis vád vagy a hatóság félrevezetésének gyanúját felvetik. A hvg.hu kérdésére, miszerint a céget ért  károkat a képviselőknek és az aktivistáknak kell megfizetniük, Shiffer azt mondta,” kár Magyarországot érte, azok fizessenek akik kárt okoznak az országnak.”

Shiffer András ezután megpróbált bemenni a kapitányságra, de mint mondta: nem engedik be, mert azt mondják, "túl sokan vannak benn, hogy jogi képviselő is bemenjen".

Láncos tüntetés

A hvg.hu helyszíni tudósítója szerint körülbelül délelőtt 10 körül 40 aktivista, köztük kilenc LMP-s képviselő ment a Közgép XXIII. kerületi székházához, ahol a bejáratnál leültek a földre, valamint a kapuhoz láncolták magukat. Az LMP frakcióból Széll Bernadett, Szabó Rebekka, Szilágyi László, Jávor Benedek, Kukorelly Endre, Scheiring Gábor, Dorosz Dávid, Karácsony Gergely, Vágó Gábor volt a helyszínen.

Az aktivisták transzparensein az "Orbán új oligarchiái", "A Közgép mindent visz", "Fideszes pénzszivattyú", "Mutyigyár", valamint a "Nem leszünk Simicska-gyarmat" feliratok voltak. Tudósítónk elmondta, a Közgép egyik embere a helyszín elhagyására kérte meg a tüntetőket, mert az, hogy a kapuban ültek le "munkavédelmi szempontból balesetveszélyes". Később egy közgépes teherautót sem engedtek be az őrök a kapun a balesetveszélyre hivatkozva.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Délelőtt 11 után több egyenruhás rendőr is a helyszínre érkezett, igazoltatták az akció résztvevőit és begyűjtötték a demonstrálók személyi igazolványait. Korábban egy rendőrautót is lehetett látni, egy civil ruhás rendőr pedig felvette az LMP-sek adatait. A tüntetők a rendőri intézkedés közben is a helyükön maradtak. Vágó Gábor LMP-s képviselő a Facebookon azt írta, a képviselők lemondtak a mentelmi jogukról.

Az egyik rendőr korábban a hvg.hu-nak azt mondta, arra várnak, hogy a cégvezetés kérésére a jegyző kiadjon egy olyan határozatot, ami alapján akár el is lehet szállítani a tüntetőket. A rendőr szerint viszont ez várhatóan nem történik majd meg, mert ha ki is adják a határozatot, a demonstrálók maguktól távoznak majd. Hozzátette, azért vonultak ki, hogy "a jelenlegi állapotot fenntartsák", tehát ne történjen baleset a teherforgalmú útvonalon és biztosítsák a teherautók ki-be járását.

A Közgép kommunikációs igazgatója nem kommentálta a demonstrációt, tudósítónknak csak annyit mondott, a vállalatnál egyelőre nem döntötték el, reagáljanak-e egyáltalán az akcióra vagy sem.

Heltai László, az LMP szóvivője a Közgép-telep előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, úgy gondolják, morálisan nem nyom ugyanannyit a latban a demonstrációjuk, mint a Fidesz korábbi kordonbontása, ott ugyanis a képviselők - állításuk szerint - nem mondtak le mentelmi jogukról, itt pedig igen.

A hőségben az órák óta üldögélő LMP-s aktvisták vízzel locsolták és naptejjel kenegették magukat, hogy így bírják a nyári kánikulát.

Az LMP az országot akarja visszafoglalni

A párt szerdán délelőtt kiadott közleménye szerint ma Magyarország azért sem demokrácia, mert a választók felhatalmazásból kormányzó politikusok átengedték a kormányrudat a befolyásos vállalkozóknak. "Orbán Viktor hiába mondta azt a 2010-es választás éjszakáján, hogy a választók megdöntötték az oligarchák rendszerét: ekkor jött csak el az ő idejük. Simicska Lajos és Nyerges Zsolt, a Fidesz két retteget milliárdosa a háttérből átvette az irányítást a gazdasági élet felett" - írta az LMP közleményében.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A párt szerint ma szinte mindenki, aki közpénzek elosztásáról dönt, Simicska vagy Nyerges embere, legyen szó az állami cégek, az EU-s forrásokat elosztó fejlesztési ügynökség, vagy a közbeszerzések és a gazdasági verseny tisztaságát felügyelő intézmények vezetőiről, valamint "a Nyerges-Simicska akolból érkezett maga a fejlesztési miniszter is, de biztos, ami biztos alapon felvette főtanácsadónak Nyerges Zsolt testvérét".

A párt felhívja a figyelmet arra, hogy a Közgép és a Simicska-Nyerges tandem többi cége immár több mint 300 milliárd forint értékben kapott állami megbízásokat, amivel az LMP szerint a legtöbbször más, olcsóbban dolgozó magyar vállalkozásokat tesznek tönkre, és gyakran az előző kormány által is preferált külföldi cégekkel dolgoznak együtt.

"A magyar állam ma az oligarchák állama" - közölte az LMP, amely közleménye szerint azért vonult ki a Közgép székházához, hogy "a feje tetejéről a talpára állítsa" a demokráciát, és visszafoglalja az országot.

Selmeczit is transzparensekkel várták

Budapesten, az LMP központjánál megtartott tájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője nyilvánvaló politikai támadásnak nevezte az LMP szerdai akcióját. Selmeczit az LMP több munkatársa közgépes transzparensekkel várta.

A szóvivő szerint az LMP olyan gazdasági érdekcsoportok zsebében van, amelyek az utóbbi időben visszaszorultak. A Fidesz károsnak tartja és elutasítja azt a jelenséget, hogy gazdasági érdekcsoportok harca politikai köntösbe bújtatva jelenik meg - tette hozzá. Selmeczi szerint az állami megbízásokat olyan cégeknek kell nyerniük, amelyek Magyarországon foglalkoztatnak, itt adóznak, és a nyereségüket is itt használják fel. A Fidesz ezért arra kéri a kormányt, hogy olyan politikát folytasson a jövőben is, amely elősegíti ezt a célt.

A tájékoztató közben a helyszínen az LMP több munkatársa táblákat tartott a magasba, amelyeken egyebek mellett az állt: "Narancsköztársaság = közgéptársaság", valamint "Közgép, Strabag két jó barát, együtt foszt és üli torát".

Schiffer András, az LMP képviselője nem sokkal Selmeczi sajtótájékoztatója után ugyanott közölte, az emberek többsége torkig van a "kartellpártokkal" és a mögöttük lévő érdekcsoportokkal. Schiffer a "Közgép-Strabag-vizsgálóbizottság" felállítását szorgalmazta.

Simicska és a Közgép sikerei

A Simicska Lajos vezette Közgép a kormányerők számára a „sikeres nemzeti burzsoázia építés” egyik szimbóluma, a társaság ugyanakkor rendre megkérdőjelezhető módon nyeri el milliárdos megbízásait a kormányzattól – a kedvezőbb ajánlatot tevő cégeket már többször kizárták a tenderekből, és olyan is előfordult, hogy egy kormányhatározattal azután növelték meg jelentősen egy beruházás értékét, hogy a Közgép megnyerte azt.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Simicska Lajos-Nyerges Zsolt fémjelezte cégbirodalom az energiapiactól kezdve az építőiparon át a médiaüzletig sokmmindenben „utazik”, mégis a vasúthoz kapcsolódó építkezések jelentik a legnagyobb szeletet, ebből eddig több, mint 158 milliárd forint megrendeléshez jutottak. Mint legfrissebb cikkünkből kiderül, a Közgép valószínűleg Orbán Viktor édesapjának cégével is üzletel, ennek is köszönhető, hogy a gánti bánya jelentős forgalombővülést ért el tavaly.

Simicska Lajos így – Nyerges Zsolthoz hasonlóan – mára az oligarchák megtestesítője lett, miután az elmúlt két és fél évben – mint a HVG múlt heti összeállításából kiderül – bő 300 milliárd forint állami illetve uniós pénzt nyert a Fidesz-közeli cégháló, ebből Simicskáék több mint 14 milliárd forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak.

Simikcska Lajos ugyanakkor - mint cikkünkből kiderül - bőven kötött üzletet az MSZP-hez, vagy a volt SZDSZ-hez kötődő üzletemberekkel is, és - bár erről a Fidesz úgy tűnik nem értesült - az osztrák Strabag konzorciummal is sok közös üzletük van. (A Strabagot korábban az MSZP-SZDSZ kormányokkal hozták összefüggésbe.) A Közgépnél már az EU korrupcióellenes hivatala, az OLAF is vizsgálódott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Óriásplakátjai alig lesznek az ellenzéknek, de összehangolják a kampányt

Óriásplakátjai alig lesznek az ellenzéknek, de összehangolják a kampányt

Photoshoppereknek nem akadály, ami az Audinak igen - ilyen lenne az RS6 szedánként

Photoshoppereknek nem akadály, ami az Audinak igen - ilyen lenne az RS6 szedánként

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Ewan McGregor újra fénykardot ragad

Ewan McGregor újra fénykardot ragad

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere

A Google titokban kikapcsolta a szolgáltatást, amellyel az androidos telefonokat használta adatgyűjtéshez

A Google titokban kikapcsolta a szolgáltatást, amellyel az androidos telefonokat használta adatgyűjtéshez