szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szeptemberben tér vissza Magyarországra az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában megerősítette: az IMF-fel való kapcsolat nem érzelmi kérdés; van, amikor tud segíteni az IMF, van, amikor nem. Szerinte 2010-ben nem tudott, mert sosem járult volna hozzá a multikat terhelő adók és a bankadó bevezetéséhez, valamint a nyugdíjrendszer átalakításához.

A héten fejeződött be az a mintegy másfél hetes tárgyalássorozat, amelynek keretében az IMF/EU tárgyalóküldöttsége magyarországi tárgyalásai során megbeszéléseket folytatott a miniszterelnökkel, Varga Mihállyal, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszterrel, főtárgyalóval, és Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével.

Az IMF/EU küldöttsége az elmúlt mintegy másfél hét során találkozott Pleschinger Gyulával, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával, Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a főváros és kereskedelmi bankok vezetőivel is. Ezen a héten szerdán az IMF képviselői tárgyaltak a hat szakszervezeti konföderáció vezetőivel.

Megközelítésbeli különbség

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatban azt mondta: megközelítésbeli különbség van a nemzetközi pénzügyi szervezetek és a magyar kormány gondolkodása között. Ez helyes, mert ők a pénzért felelősek, mi pedig több mint 10 millió magyarért - tette hozzá a kormányfő, aki egyúttal jelezte, abban a tekintetben, hogy mit kell tenni, a várakozásokhoz képes sokkal nagyobb egyetértés van.

©

A kormányfő úgy fogalmazott: az IMF általában mindent helytelenít, amit mi méltányos közteherviselésnek gondolunk, és azt mondja, ha jól megy a bankoknak, akkor jól megy az egész gazdaságnak, de ha ilyen egyszerű volna az élet, akkor nemzeti kormányokra nem is lenne szükség.

Orbán a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) csütörtöki kibővített elnökségi ülésén tartott beszédében "ésszerűnek" tartotta a kormány elmúlt időszakban folytatott IMF-politikáját. Orbán Viktor kijelentette: "az IMF a kormány számára nem érzelmi kérdés, az IMF-fel való viszonyunk sem érzelmi kérdés, az a kérdés, hogy mire van szüksége az országnak". Hozzátette: ha az országnak arra van szüksége, hogy - miután magas az államadósság és folyamatosan új hitelekkel váltjuk ki a régieket - alacsony kamattal jussunk pénzhez, akkor az IMF-fel meg kell állapodni, feltéve, hogy a Valutaalap nem kér olyasmit, ami a másik oldalon nagyobb kárt okoz, mint amennyit pénzügyi oldalon nyerünk.     Ugyanakkor jelezte: örül annak, hogy az IMF nem volt itt az elmúlt másfél-két évben, mert a kormány gazdaságpolitikájának több elemét biztosan nem tudták volna megvalósítani. Orbán Viktor úgy vélte: most már csak az a kérdés, hogy a tranzakciós illeték problémája ügyében megegyezésre tudnak-e jutni vagy sem.

©

Varga: gyors megállapodást

Kemény tárgyalássorozatnak nevezte a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió küldöttségével folytatott megbeszéléseket a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a távirati irodának adott nyilatkozatában. Varga Mihály azt mondta: a kormány gyors megállapodást szeretne elérni az ősszel, amire reményt ad, hogy a felek a fő irányokban egyetértettek. Szerinte az IMF szakértői is a növekedés ösztönzésére helyezték a hangsúlyt, emellett az államháztartási hiány további csökkentését, az államadósság mérséklését, a versenyképesség erősítését tekintik kiemelten fontos kérdésnek, a megoldási módokat azonban sokszor másképp látják.

"Abban nézetazonosság, illetve nézeteltérés van közöttünk egyszerre, hogy milyen intézkedésekkel lehet még stabilabbá tenni a költségvetést" - emelte ki Varga Mihály, hozzátéve: a nyáron ezeken a kérdéseken dolgozik majd a kormány is. Rámutatott, hogy ehhez kapcsolódik a tranzakciós illeték ügye is. A magyar kormány megvárja, amíg megérkezik az Európai Központi Bank hivatalos véleménye, és ha ezt a véleményt magáévá teszi az Európai Bizottság is, akkor "nyilván nyitottak vagyunk arra, hogy szükség esetén ennek a módosításnak az előkészítését megtegyük" - közölte Varga Mihály.

Eközben az IMF...

Az IMF Magyarországon járt küldöttsége csütörtök este a távirati irodához eljuttatott közleményében kitért arra: rövid távon kulcsfontosságú kihívás a magyar makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása, és ezzel egyidőben egy robusztusabb növekedés alapjainak megteremtése, ami az életszínvonal javulásának szükséges feltétele. Thanos Arvanitis, az IMF-küldöttség vezetője aznapi nyilatkozatában rámutatott: a gazdaságpolitikának arra kell törekednie, hogy fenntartható módon haladjon előre a szükséges költségvetési konszolidációval, állítsa helyre a pénzügyi szektor szilárdságát, hozzon létre üzletbarátabb környezetet, és támogassa a strukturális reformok végrehajtását, építve az első Széll Kálmán Terv céljaira.

Az IMF véleménye az, hogy a nehéz külső és belső környezetben a reál-GDP várhatóan visszaesik 2012-ben, és csak mérsékelten növekszik 2013-ban. Thanos Arvanitis szerint az infláció és a maginfláció közelmúltbeli megugrására és a tartósan magas kockázati prémiumra tekintettel a jelenleg folytatott monetáris politika továbbra is megfelelő. Pozitív, hogy végre elkezdődtek a hiteltárgyalások az IMF és az Európai Unió, valamint a magyar kormány között, de a kormány, ha akarta volna, már meg tudott volna állapodni a hitelkeretről - vélték az MTI által pénteken megkérdezett magyarországi elemzők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szemben hajtott egy autós a forgalommal – de most egy versenypályán

Szemben hajtott egy autós a forgalommal – de most egy versenypályán

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak