szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kilencvenes években háromszoros árréssel kereskedett magyar dinnyével, nyáron pedig import dinnyét árult ­Pócs János cége – állítják a „dinnyeháborúban” csatasorba álló fideszes képviselő egykori üzletfelei. Pócs először tagadta, majd beismerte: cége a szezon előtt külföldről behozott görögdinnyét árult, de állítása szerint mindig jelezték az áru eredetét.

Helyreigazítás

A 2012. augusztus 16-án megjelent "Olasz dinnyét forgalmazott a nagybanin razziázó fideszes képviselő cége" című cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Pócs János, fideszes képviselő, illetve a részben tulajdonában álló Pócs és Társai Kereskedelmi Kft. 2012. nyarán olyan módon forgalmazott importált görögdinnyét, hogy ezt saját termelésű áruként tüntette fel.

Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy Pócs János, illetve a Pócs és Társai Kereskedelmi Kft. a tevékenysége során bármikor háromszoros árréssel értékesítette az általa felvásárolt görögdinnyét.

Valótlanul állítottuk, hogy a II. rendű felperes, a Pócs és Társa Kereskedelmi Kft. 6 forintért vásáolt fel dinnéyt. Ezzel szemben a valóság az, hogy a dinnyét a cég ennél magasabb áron vásárolta.

Helyi monopóliumát kihasználva jóval a piaci ár alatt vásárolta fel a dinnyét a jászapáti termelőktől Pócs János – mondták a hvg.hu-nak a politikus egykori üzletfelei. Egy neve elhallgatását kérő korábbi dinnyetermelő egy olyan számlát is eljuttatott hozzánk, amelyen az látszik, hogy Pócs cége idén június 30-án a szolnoki Fruit & Soil Kereskedelmi Kft.-től vett nagy tételben olasz dinnyét – 1426 kilogrammot, 126 forintért kilogrammonként. A volt termelő azt állítja, a Pócs és Társai Kereskedelmi Kft. az idei szezon elején saját termesztésű áruként árulta az import gyümölcsöt, Pócs János azonban ezt tagadta lapunknak, és azt mondta, mindig tájékoztatták a vevőket, ha valamelyik áru nem saját termesztésű volt. Pócs János képviselővé választása óta személyesen már nem vesz részt a cég irányításában, amelyet azóta felesége nevére írattak át.

„A termelők érdekében”

Pócs János jelenleg Jászapáti polgármestere és a térség országgyűlési képviselője. Az elmúlt hetekben a hazai termelőket és fogyasztókat a „bizonytalan eredetű külföldi áruval” szemben védelmező nyilatkozataival vált ismertté. Márciusi parlamenti felszólalásában, a Magyarországon csomagolt, de nagyrészt külföldi eredetű termékek kapcsán azt kérdezte a kormánytól, mitől tekinthető egy termék magyarnak. Augusztus elsején éjjel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága tartott razziát a Budapesti Nagybani Piacon, az akcióban Pócs János mint dinnyetermelő is részt vett. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pedig megvédte az agrárminisztérium által kezdeményezett dinnyeár-egységesítést, amely során az összes magyarországi áruházláncot rábírták, hogy legalább 99 forintért árulják a görögdinnye kilóját. Pócs bírálta a Gazdasági Versenyhivatalt, amely kartellgyanút fogalmazott meg az eset kapcsán, és kijelentette: az áremeléssel a magyar dinnyetermelők érdekeit védi a kormány.

A 80-as években tanulta ki a mesterséget

Pócs János egykori üzletfele elmondta: a Pócs család a rendszerváltás előtt úgynevezett részes művelés keretében foglalkozott dinnyetermeléssel, vagyis a termelőszövetkezethez társulva végeztek munkát, de terményeik egy részét megtarthatták. Azon kívül, hogy ez a munka jobb megélhetést biztosított a szövetkezeti földművelésnél, Pócs fontos üzleti tapasztalatokra és kapcsolatokra is szert tehetett, amelyeket a rendszerváltás után tudott hasznosítani.

Az ominózus számla: külföldi dinnyével a magyar termelőkért
©

A rendszerváltáskor Pócs János a többi termelővel együtt kivált a szövetkezetből, majd a kárpótlások időszakában körülbelül húsz hektár dinnyeföldet vásároltak Jászapáti térségében. Ekkoriban kezdett Pócs János a magyar dinnye exportálásával foglalkozni, először egy osztrák befektetővel szerződött: az ő nevében Pócs felvásárolta Jászapáti környékéről a dinnyéket, amit az osztrák üzletember Nyugat-Európában értékesített. Néhány év múlva a későbbi politikus „levált” partneréről és önálló exportvállalkozást indított. Riportalanyunk úgy tudja, főleg a volt szocialista országok piacaira, Lengyelországba és Csehországba szállított dinnyét.

Háromszoros árréssel dolgozott

Pócs üzletpolitikája nagyon egyszerű volt – emlékezett vissza korábbi üzletfele. A hazai termelőktől piaci ár alatt, kilogrammonként gyakran 6 forintért vásárolt dinnyét, amit aztán ennek a háromszorosáért adott el külföldön. Mint mondta: az alacsony vételi árat azzal indokolta, hogy a vásárlók nem elégedettek a magyar dinnyével, és sok helyen nem kelt el az áru. A jászapáti kistermelők ugyan nem örültek az alacsony áraknak, de kényelmesebb volt nekik Pócs már meglévő telepére szállítani terményeiket, mint elmenni a hatvani, erdőtelki és jászszentandrási felvásárlókhoz. A helyiek nagy része elsősorban nem dinnyetermelésből élt, hanem más terményeket, főleg gabonát termeltek, vagy főállásban dolgoztak, így a veszteséges dinnyeeladás nem jelentett pótolhatatlan jövedelemkiesést.

A jászapáti dinnyetermesztésre azonban súlyos hatással volt Pócs üzletpolitikája – állítja a korábbi dinnyetermelő. Korábban a város környéke jelentős dinnyetermő vidéknek számított, a gyümölcsnek kedvező fekete homokos talaj miatt szinte minden földbirtokos család foglalkozott dinnyetermeléssel is. Az alacsony felvásárlási ár miatt azonban a 2000-es évek végére szinte mindenki felhagyott ezzel a tevékenységgel, hiszen többé nem volt nyereséges dinnyét termelni. A dinnyeföldek a gazdák kezében maradtak, akik másfajta terményekkel vetették be azokat, így ma már gyakorlatilag megszűnt a jászapáti „dinnyevidék” – kivéve Pócs János körülbelül 20 hektáros földjén, ahol a politikus cége ma is dinnyét termeszt.

A dinnyetermelés összeomlása miatt Pócs cége is összezsugorodott. A kilencvenes években még évente 100-150 kamionnyi dinnyét szállított külföldre, az utóbbi években ez a szám 20 körülire esett vissza (az adatokat Pócs János is megerősítette). Volt beszállítója szerint részben azért lett főállású politikus, mert „a dinnyekereskedelemből már nem tudott megélni”.

Magyarként árult olasz dinnyét?

A szerkesztőségünk birtokába jutott számla szerint a politikus cége 2012. június 30-án 224 960 forint értékben vásárolt Olaszországból származó dinnyét a szolnoki Fruit & Soil Kereskedelmi Kft.-től. Az egykori üzlettárs szerint a képviselő élettársának cége az olasz dinnyét saját termésként árulta, feltehetően azért, hogy idény előtt (a görögdinnye beérése az időjárástól függően késhet, Jászapáti környékén idén július 7. után kezdődött a dinnyeszezon) saját standjukhoz csábítsák a vevőket, hogy később is visszajárjanak a kereskedőhöz. Ilyen esetekben a vásárlóktól akár 200-280 forintot is elkérnek a dinnye kilójáért. Több általunk megkérdezett dinnyetermelő állítja: sok kereskedő alkalmazza ezt a taktikát és a legtöbb esetben nem írják ki, hogy külföldi eredetű dinnyét árulnak. Egyikük szerint ez a módszer hátrányosan érinti a magyar termelőket: „Régen akkor kezdődött a dinnyeszezon, amikor beérett a magyar dinnye, ma viszont az olasz és görög éréshez kell alkalmazkodni. Az emberek korábban kezdenek dinnyét enni, augusztusra, a magyar szezon végére pedig már egészen lecsökken a kereslet, mert addigra sokan megcsömörlenek a görögdinnyétől” – mondta a névtelenül nyilatkozó termelő.

Ahol csak magyar dinnyét árulnak
©

Pócs János arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a felesége nevén nyilvántartott Pócs és Társa Kereskedelmi Kft. forgalmaz-e külföldi görögdinnyét Magyarországon, először azt felelte, a cég itthon csak a saját földjükön termelt görögdinnyét adja el, külföldre pedig Jászapát környékén őstermelőktől vásárolt dinnyéket ad el, külföldi eredetű dinnyét nem forgalmaz. Később, miután megemlítettük a Fruit & Soil Kft.-vel kötött üzletet, Pócs elismerte, „előfordulhat, hogy vettek tőlük dinnyét, és lehet, hogy éppen olaszt”. Mint mondta, júniusban érett a földjükön a sárgadinnye, ami mellé (mivel a saját görögdinnyéjük még nem érett be) import görögdinnyéket is kitettek, hogy több vásárlót vonzzon a standhoz, és a sárgadinnye ne vesszen kárba. Pócs viszont állítja: ilyenkor mindig kiírták, hogy a görögdinnye import, és csak a sárgadinnye sajátjuk.

„Ki kellett szolgálni a külföldi piac igényeit”

A Jászapáti környéki dinnyetermelés összeomlásáról Pócs úgy nyilatkozott: „az országos folyamatok miatt” ment le a magyar dinnye ára, amelyeket „a multik és a nagybani piac tisztességtelensége” idézett elő. Mint mondta, felvásárlóként neki is a piaci árakhoz kellett alkalmazkodni, idén például 36 forintért vette a dinnye kilóját, de az elmúlt években előfordult, hogy csak 18 forintot fizetett. Úgy fogalmazott: fő megélhetési forrása korábban sem az árrés volt,  hanem saját terménye eladása: „A külföldi piac igényeit folyamatosan ki kellett szolgálni. De az árrés nagyobb részét a termelőnek adtam kompenzációként” – mondta.

A jászapáti dinnyetermelők eltérő tapasztalatokról számoltak be. Egyikük szerint, aki az elmúlt években Pócs cégének is szállított, a politikus vállalata kifejezetten alacsony áron vette át a dinnyéket. Egyes távolabbi felvásárlók akár 40 vagy 50 forintot is adnak a görögdinnye kilójáért, de a legtöbbet a nagybani piacon fizették, oda viszont a termelőnek kell kiszállítani az áruját. A „kamionos”, vagyis a dinnyét a termőföld közelében felvevő kereskedők viszont átlagosan 23 forintért veszik meg a gyümölcs kilóját. A gazdák szerint bár a legtöbb dinnyét hasonló áron adják el, 23 forint rendkívül alacsony árnak számít, a termelőknek legalább 30 forintra van szüksége kilónként, hogy nyereséget könyvelhessenek el.

A gazdák azt mondták: a kétszeres vagy háromszoros árrés nagyon ritka, a legtöbb kereskedő átlag 6 forintot keres egy kiló dinnye továbbadásával, a 10-15 forintos nyereség már „extra profitnak” számít. Pócs Jánossal kapcsolatban az egyik helyi gazda azt mondta: úgy tudja, csak a saját dinnyéjét árulja, "külföldi dinnyével nem foglalkozik”, és nem emlékszik rá, hogy a standján ki lett volna írva, hogy import dinnyét árul.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Kiakadt Budai Gyula dinnyeügyén az LMP

Az LMP szerint egyértelmű, hogy az agrártárca törvényellenes kartellezésre bátorította a dinnyeforgalmazó áruházláncokat, ezért a párt a jogszabályok tiszteletben tartására szólítja fel Budai Gyula államtitkárt.

MTI Gazdaság

Budai és a dinnyeügy: a GVH még nem vizsgálódik

Dinnyeügyben semmilyen versenyjogi eljárás nem folyik jelenleg Magyarországon - jelentette ki Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten újságírók előtt. Az államtitkár erről a Corvin Bevásárló központban, a magyar görögdinnye promóciós kampányának újabb állomásán beszélt.

MTI Itthon

Razziáztak éjjel a nagybani piacon: 15 tonna árut foglaltak le

A budapesti nagybani piac ellenőrzése során -, amelyet szerdáról csütörtökre virradó éjszaka végzett különböző hatóságokat képviselő mintegy 90 hatósági személy - mintegy 15 tonna zöldséget és gyümölcsöt foglaltak le az ellenőrök - mondta Helik Ferenc, a Pest megyei kormányhivatal igazgató főállatorvosa csütörtökön Budapesten Sajtótájékoztatón.

Fürjes Judit Vélemény

Jászapátiban tiszta udvarokat, rendes házakat akarnak látni

Jászapátin két hónappal ezelőtt közhírré tették: a szociális támogatásban, illetve a közmunkaprogramban való részvétel feltétele, hogy az illető portáján rend és tisztaság legyen. Hogyan érvényesül ez a gyakorlatban, mik az első tapasztalatok? – erről nyilatkozott a hvg.hu-nak Pócs János a város fideszes polgármestere és parlamenti képviselője.

Sztrájkot jelentettek be a British Airways pilótái

Sztrájkot jelentettek be a British Airways pilótái

Szocialista jelölt is elindul Botka ellen Szegeden

Szocialista jelölt is elindul Botka ellen Szegeden

Kétszer annyi a rendőr hazánkban, mint sok uniós államban, mégis állandóan túlóráznak

Kétszer annyi a rendőr hazánkban, mint sok uniós államban, mégis állandóan túlóráznak

Tragikus az erdőtűzhelyzet Brazíliában, Sao Paulo füstbe merült

Tragikus az erdőtűzhelyzet Brazíliában, Sao Paulo füstbe merült

Huszadjára is benyújtja az LMP az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatát

Huszadjára is benyújtja az LMP az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatát

Elektromos futóbiciklivel nyűgözi le a kicsiket a Harley-Davidson

Elektromos futóbiciklivel nyűgözi le a kicsiket a Harley-Davidson