hvg.hu Vállalat + Vezető

Viszlát dinnyekartell?

Újra vizsgálhatja a mezőgazdaságban a kartellezést a Versenyhivatal, igaz csak akkor, ha az az uniós tagállamok közötti kereskedelmet befolyásolja. A szektorhoz a 2012-es dinnyekartell ügy óta nem igen nyúlhatott a GVH, mert egy akkori jogszabálymódosítás miatt az agrárium mentesült a kartelltilalom alól, ezt viszont az unió nem nézte jó szemmel. Most változik a jogszabály, de szabad kezet továbbra sem kap a Versenyhivatal, és a belföldi ármegállapodásokra a jövőben is lesz lehetőség.

nyüzs Nyüzsi

Dinnyemutyi, kartell nélkül

Ahol ennyire jól működik az összhang termelő és kereskedő, ill. kereskedő és állam között, ott már nincs is szükség írásos, jogsértő áregyeztetésre. A népgazdaságunkat megkárosító román árus pedig megszégyenülten távozhat csatavesztése színteréről.

hvg.hu Gazdaság

Nemet mondtak az áruházláncok a kormánynak

Nem hajlandók tárgyalni idén a dinnye áráról az áruházláncok, hiába "fogta le" tavaly a kormány az állami kérésre létrehozott kartell ügyében vizsgálódó versenyhivatal kezét – írta a Népszabadság több, egymástól független forrásra hivatkozva.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3.: rábólintanak az újabb Matolcsy-csomagra

A módosító indítványok napja lesz hétfőn a parlamentben: végső formát ölt az új választási törvény, megszavazzák a legújabb adótörvény-változtatásokat, és néhány, eddig fű alatt maradt kormánypárti belharc is eldől. Az interpellációkkal az ellenzék minden eddiginél sötétebb képest fest az ország helyzetéről, kedden pedig a köznevelésről lesz vitanap.

hvg.hu Itthon

Utólag legalizálná a dinnyekartellt egy fideszes képviselő

A mezőgazdasági termékek esetében felmentést adna a versenykorlátozás tilalma alól egy friss törvényjavaslat, amelyet egy dinnyetermelő képviselő nyújtott be az Országgyűlésnek. A javaslat a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozna, így megóvná a nyári, minisztériumi szervezésű dinnyekartell résztvevőit a GVH bírságaitól.

MTI Vállalkozás

Dinnyeügy: nem indít eljárást a Penny és a VM ellen a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Antitröszt Irodája nem indít versenyfelügyeleti eljárást a dinnyetermesztés és kereskedelem ügyében a Penny Market Kft.-vel és a Vidékfejlesztési Minisztériummal (VM) szemben, miközben a többi érintettel szemben folyik az augusztus 30-án bejelentett eljárás.

MTI Gazdaság

Nem értik a dinnyeügy érintettjei, miért vizsgálódik a GVH

A dinnyeügyben érintett, és az MTI-nek nyilatkozó szervezetek és cégek továbbra is úgy látják, hogy nem sértettek versenyjogot. A megkérdezettek egy része azonban még nem kívánt reagálni arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított, mert úgy véli, hogy áruházláncok és szakmai szervezetek "vélelmezhetően megegyeztek a Magyarországon termesztett görögdinnye 2012. július közepétől alkalmazandó áraiban".

hvg.hu Gazdaság

Vizsgálja a GVH Budai dinnyeakcióját

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., az Auchan Magyarország Kft., a CBA Kereskedelmi Kft., a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. vállalkozásokkal, továbbá a Magyar Dinnye Szövetség Közhasznú Egyesülettel és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal szemben versenykorlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt.

-W- Nyüzsi

Haverok, buli, dinnye

Az államérdek a haverok érdeke, a dinnyekartell pedig természetesen a dinnyeimportőr haver bulija.

hvg.hu Itthon

Olasz dinnyét forgalmazott a nagybanin razziázó fideszes képviselő cége

A kilencvenes években háromszoros árréssel kereskedett magyar dinnyével, nyáron pedig import dinnyét árult ­Pócs János cége – állítják a „dinnyeháborúban” csatasorba álló fideszes képviselő egykori üzletfelei. Pócs először tagadta, majd beismerte: cége a szezon előtt külföldről behozott görögdinnyét árult, de állítása szerint mindig jelezték az áru eredetét.

MTI Itthon

Kiakadt az MSZP Budai Gyula kartellügyén

Az MSZP szerint Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára "felülhelyezte magát a törvényeken", semmibe vette az érvényes jogszabályokat a dinnyekartellügyben.

Stemler Miklós Nyüzsi

Kartellezgetünk? Kartellezgetünk?

Budai Gyula, aki nemrég még az elszámoltatás bajnoka, a törvénytelenségek könyörtelen üldözője volt, most bevallotta, igazából mit is gondol a törvényekről.

hvg.hu Gazdaság

A hét, amikor Demján jól kiosztotta Orbánt

Szép csendben távozott az IMF és az EU küldöttsége az első tárgyalási forduló után, a két szervezet szerint konstruktívak voltak a tárgyalások, a kormány pedig őszre tervezi a megállapodást – a nézetkülönbségek ellenére. Emellett Demján Sándor nagyvállalkozó komoly kritikákkal illette a kormány gazdaságpolitikáját, egy magyar tehén pedig komoly kormányzati simogatást kapott parádés teljesítményéért. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

hvg.hu Napi merítés

VV: ki jár jól a dinnyekartell körüli bohózattal?

A hatósági árak által szabályozott kommunista tervgazdaság bukása után több mint húsz évvel akadnak felelős beosztásban lévő emberek, akik még mindig nem ismerik (vagy már elfelejtették) az ilyen típusú szabályozások milliónyi problémáját - olvasható a Véleményvezér blogon a dinnyeüggyel kapcsolatban.

Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle

Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle

Fauci: December elejére kiderül, van-e hatásos koronavírus elleni oltás

Fauci: December elejére kiderül, van-e hatásos koronavírus elleni oltás

Az összes bérlet elfogyott az FTC Bajnokok Ligája hazai csoportmérkőzéseire

Az összes bérlet elfogyott az FTC Bajnokok Ligája hazai csoportmérkőzéseire

Podcaster lesz Áder János

Podcaster lesz Áder János

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

A címlapról ajánljuk