szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Surján László szerint a mohácsi csata nem egyenlő a gyásszal, sokkal inkább arra érdemes, hogy erőt merítsünk a harcok emlékezetéből. Az Európai Parlament néppárti alelnöke az 1526-os csata évfordulóján beszélt erről szerdán a Mohács melletti történelmi emlékhelyen.

"Mohácsnak, az elvesztett csatának élnie kell gondolatainkban, tanulnunk kell, erőt kell merítenünk belőle. De nem akárhogy" - mondta a politikus a 486. évfordulón rendezett megemlékezésen. Szavai szerint a gyász vagy tespedésbe taszít, vagy bosszút generál. "Egyikre sincs szükségünk. Úgy érzem, azért jöttem, hogy mohácstalanítsak" - tette hozzá.

Ady Endre szavait idézve azt mondta: "nekünk Mohács kelljen a múltból, de ne kelljen a jelenből és a jövőből abban az értelemben, hogy Isten verése nélkül ne boldoguljunk". Hozzátette: a csata megannyi példát mutatott, olyan hősi tetteket, amelyekre "büszkének kell lennünk".     Az Európai Parlament alelnöke kiemelte: a mohácsi csatatéren nemcsak magyarok adták vérüket, hanem csehek, lengyelek, horvátok is. "Nem lehet nem látni ebben a közép-európai összefogást. E nélkül az összefogás nélkül ma sem fogunk boldogulni a közös európai térben" - mondta.

Az ország NATO-tagságával kapcsolatban utalt rá: mára az idő elmosta a törökök és a magyarok közötti feszültséget, "szomszédainkkal szemben azonban még ma is van panaszunk, fájdalmunk, sérelmünk".

"Nem maradhatunk meg a sérelmi politikánál" - folytatta. "A mohácsi összefogás is arra késztet, hogy viszonyunk a szomszéd népekkel az összetartozás legyen, mert akkor eredményes és mohácstalan jövőt tudunk építeni egész Európa számára" - zárta beszédét.

A megemlékezésen Szekó József mohácsi polgármester (Fidesz-KDNP) meghívására részt vett az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is. Beszédében Eleni Tsakopoulos Kounalakis arra helyezte a hangsúlyt, hogy Magyarország ma a XVI. századi önmagával ellentétben erős katonai szövetség, a NATO támogatását tudhatja magáénak, s ha egy tagországot megtámadnak, azt a többiek is támadásként értékelik.

"Ez a szövetség közös értékekre és a meggyőződésekre alapult, arra, hogy az embereknek alapvető és elidegeníthetetlen jogaik vannak, hitük van a jogállamiságban, a vallási csoportok védelmében, a felelős és átlátható kormányzásban. Hiszünk ebben, s tudom, hogy önök is hisznek mindebben, hiszen amerikaiak, törökök és magyarok ma is vállvetve harcolnak ezekért a jogokért Afganisztánban" - mondta.

A beszédek után Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mondott imát az áldozatok emlékére, majd koszorúkat helyeztek el a történelmi emlékhelyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Íme, a kormány árnyékköltségvetése: így jött össze az 5 ezer milliárd forintos hiány

Íme, a kormány árnyékköltségvetése: így jött össze az 5 ezer milliárd forintos hiány

Hiába a modellváltás, a legjobb 200 közelébe sem kerülnek a magyar egyetemek

Hiába a modellváltás, a legjobb 200 közelébe sem kerülnek a magyar egyetemek

Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól

Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól