szerző:
hvg.hu

Egy uniós jelentés tartalmazott a korábbiaknál jóval több konkrétumot azzal kapcsolatban, mit vár el a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországtól a készenléti hitelért cserébe. A dokumentumban „nemcsak 10 pont volt ott, hanem volt ott vagy 30 is” – fogalmazott Orbán Viktor péntek reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő szerda délután beszélt arról, hogy ilyen feltételekkel inkább nem kell az IMF-hitel. Azt is mondta ugyanakkor péntek reggel, hogy szerinte ennek ellenére lesz IMF-megállapodás.

Az Európai Unió egy írásos anyag alapján tárgyalt Magyarország helyzetéről csütörtökön egy IMF–EU-delegációval, a delegáció egy része pedig jelentést tett az EU pénzügyi és gazdasági bizottságának. Ebben a jelentésben szerepel jóval több konkrétum azzal kapcsolatban, mit vár el az IMF Magyarországtól a készenléti hitelért cserébe – magyarázta Orbán Viktor péntek reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Úgy fogalmazott: a dokumentumban „nemcsak 10 pont volt ott, hanem volt ott vagy 30 is”.

Orbán szerda délután a Facebookon jelentette be: az IMF-feltételeit megismerhettük, „ami nem érdeke Magyarországnak (...) ezen az áron, így nem”. A bejelentés után nagyot gyengült a forint, zuhant a magyar tőzsdeindex. Az állítólagos feltételekről először a Magyar Nemzet írt csütörtökön, később azonban már több helyen megjelent a sajtóban, hogy valószínűleg nem valós követeléslistát hozott le a lap. A hvg.hu csütörtök este azt írta: elemzők szerint felépített kampányról lehet szó, Orbán kijelentése része lehet tárgyalási stratégiájának, és az semmiképpen nem jelenti az egyeztetés végét.

Ezt látszik erősíteni Orbán péntek reggeli rádióinterjúja, amelyben azt mondta: "meglesz a megállapodás", és ennek érdekében alternatív javaslatot dolgoznak ki. Az eddig kiszivárgott esetleges feltételek tárgyalási pozíciónak tekintők, de azok alapján biztosan nem lesz megállapodás – jegyezte meg. A lehetséges pontok közül hajlandóak lennének tárgyalni a bürokrácia csökkentéséről, ha annak módszeréről meg tudnának egyezni, de nyugdíjcsökkentésről, a közlekedési támogatások megnyirbálásáról nem akarnak beszélni – mondta.

Magyarországnak elővigyázatossági megállapodásra van szüksége és biztonságra, amíg nem megy 70 százalék alá az államadósság szintje, nem pedig pénzre – mondta még.

©

A miniszterelnök úgy látja: jól haladnak az új munkahelyek teremtésével, az itthoni munkahelyek száma újra elérte a válság előtti szintet, az állások száma a magánszférában is nőtt.

Állítása szerint az emberek sorba állnak a közmunkáért, legalább is ő ilyen jelentéseket kapott. Ősszel mindenképpen végre szeretnék hajtani a munkavédelmi akciótervet, az IMF azonban az eddig hírek szerint olyat kért volna, ami ezt az akciótervet lehetetlenné tenné – jegyezte meg a péntek reggeli műsorban Orbán Viktor.

Feliratkozás: Orbán szerint nem lesz felesleges zaklatás

Orbán Viktor a választás előtti regisztráció ötletét a műsorban azzal magyarázta, hogy a magyar egy „szétszóratott nemzet”, a világban élő magyarokat szeretnék ezzel egy közösséggé tenni, valamint elérni azt, hogy senki se szoruljon ki a választásból.

A kormányfő azt ígérte: a feliratkozás miatt előzetesen senkit sem fognak zaklatni felesleges adminisztrációval, és ezt fogja szolgálni az egyfordulós rendszerre való áttérés is. Eltörlik a kopogtatócédulát, de még nem tudni, pontosan hogyan zajlik majd a jelöltállítás. Ígérete szerint utóbbinál figyelembe veszik majd az LMP javaslatait.

Orbán szerint fontolgatják az MSZP javaslatát is a kötelező választási részvételről.

Safarov-ügy: „ez nem a mi konfliktusunk”

Orbán Viktort megkérdezték a műsorban a Safarov-ügyről is, a beszélgetés utolsó fél percében. A miniszterelnök azt mondta: Magyarország nemcsak jóhiszeműen, hanem az európai jogi hagyományt, előírásokat, civilizációs normákat betartva járt el Ramil Safarov kiadatása ügyében.

Ez a történet nem Magyarországról szól, hanem két másik országról; "ez nem a mi konfliktusunk" – fogalmazott Orbán Viktor.

Magyarország szerinte büszke lehet arra, hogy egy átlátható, mindenki által ismert európai joggyakorlatot folytat a kormány, vagyis ha egy állam írásban rögzíti, hogy a bűncselekményeket Magyarországon elkövetővel szembeni büntetés-végrehajtást átvállalja, akkor azt az embert mi átadjuk. "Ha erről írásban nyilatkozik, akkor mi annak mindig eleget teszünk" – mondta Orbán Viktor.

Az azeri férfit itthon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután 2004-ban baltával megölte örmény társát Budapesten, egy Hungária körúti kollégiumban. Magyarország az örmény kérés ellenére múlt pénteken kiadta Azerbajdzsánnak a férfit, akit az ígéretek ellenére nem börtönbe vittek megérkezése után, hanem kegyelmet kapott. Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal, a kiadatási ügy óriási felháborodást váltott ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tarantino szerint folytatódhat a Kill Bill

Tarantino szerint folytatódhat a Kill Bill

Népszava: Önkormányzati irodába költöztettek be vendégmunkásokat Erzsébetvárosban

Népszava: Önkormányzati irodába költöztettek be vendégmunkásokat Erzsébetvárosban

Kiderült, mennyit spórolhatott volna az állam, ha hitelből épít két autópályát

Kiderült, mennyit spórolhatott volna az állam, ha hitelből épít két autópályát

Hat forinttal csökken a benzinár

Hat forinttal csökken a benzinár

Beszólt a Disneynek egy asztrofizikus, mert pontatlan a Jégvarázs 2. plakátja

Beszólt a Disneynek egy asztrofizikus, mert pontatlan a Jégvarázs 2. plakátja

Még nem is lett kormányfő Boris Johnson, már beígérte a lemondást legtekintélyesebb minisztere

Még nem is lett kormányfő Boris Johnson, már beígérte a lemondást legtekintélyesebb minisztere