szerző:
hvg.hu/MTI

Az IMF-feltételeit megismerhettük, „ami nem érdeke Magyarországnak (...) ezen az áron, így nem” – üzente facebookos videoüzenetében Orbán Viktor. Az üzenetet követően a forint elszállt. A sárvári frakcióülés résztvevői szerint nem minden úgy történt, ahogy a kormányfő elmondta, a videóüzenet pedig egy átgondolt, hosszabb kommunikációs hadművelet része lehet.

„Megindult a politikai évad, számos fontos kérdésben születtek döntések, így a választójogi törvény, a szociális ellátások, a munkahelyteremtés ügye, de ami a legfontosabb, hogy a frakció, az IMF és az EU Magyarországnak felkínált kölcsönével szemben támasztott követelményekkel” – mondta Orbán Viktor facebookos videoüzenetében, amit a Fidesz sárvári frakcióülését követően mondott.

Mint mondta, a sajtóban is megjelent lista hosszú, "a nyugdíjak csökkentésétől kezdve, a bürokrácia leépítésén át, a bankadó megszüntetésén keresztül, a bankoknak juttatandó pénzösszegig minden szerepel benne, ami nem érdeke Magyarországnak. Ezért a frakcióülés arra az álláspontra helyezkedett – én személyesen is ezzel a véleménnyel értek egyet -, hogy ezen az áron, így nem. A frakció felhatalmazott bennünket arra, hogy egy alternatív tárgyalási javaslatot hozzunk tető alá.”

Orbán üzenetét követően a délelőtti 284-285 forint után délután fél 4 előtt nem sokkal már 288,77 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon.

Az Európai Bizottság csütörtök délután nem kommentálta a Magyarországnak nyújtandó IMF/EU-hitel feltételeivel kapcsolatos híreket. Simon O'Connor, a bizottság gazdasági és pénzügyi területért felelős szóvivője az MTI megkeresésére mindössze annyit válaszolt: a miniszterelnök sajtóban megjelent kijelentéséhez egyelőre nincs hozzáfűznivalója az Európai Bizottságnak.

Nem volt szó listáról

A Magyar Nemzet csütörtökön számolt be arról, hogy a kormányfő röviden tájékoztatta a képviselőket az IMF–EU-hitel feltételeiről. A napilap által közölt lista szerint a nemzetközi szervezetek a nyugdíjak csökkentését, nyugdíjkorhatár-emelést, a családi pótlék csökkentését, személyi jövedelemadó-emelést, privatizációt, az utazási kedvezmények csökkentését, a bürokrácia leépítését, általános, értékalapú ingatlanadót, az önkormányzatok kiadásainak csökkentését, a bankadó eltörlését követelik a kormánytól, és még azt is, hogy juttasson pénzt a bankszférának.

Mint azonban arról a hvg.hu beszámolt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem most és nem tárgyalási feltételekként közölte javaslatait a kormánnyal, és több pont minden bizonnyal nem is abban a formában fogalmazódott meg, ahogy a Magyar Nemzetben megjelent. Helyszínen lévő tudósítónknak a frakcióülés résztvevői azt is cáfolták, hogy a listát kiosztották volna a képviselőknek.

Orbán a Fidesz frakcióülésén
©

A hvg.hu információi szerint a frakcióülésen épp Rogán Antal beszélt a költségvetésről, amikor egy képviselői kérdésre válaszolva Orbán Viktor az IMF-hitelekről kezdett beszélni. Egy, a frakcióülésen részt vevő forrásunk szerint az IMF részéről Magyarországgal szemben támasztott követeléseket tartalmazó tételes felsorolás nem hangzott el. Mint mondta, a kormányfő általánosságokban beszélt arról, hogy az IMF szigorú feltételekkel szokott adni hiteleket az államoknak. Azzal indokolta a tárgyalások elhúzódását, hogy a magyar kormány nem szeretne kemény feltételekkel megállapodást kötni. Egy másik forrásunk viszont azt mondta, a frakcióülésen elhangzott néhány, Magyarországgal szemben támasztott konkrét feltétel.

Forrásaink szerint szerint az ügyben a frakcióülésen nem volt szavazás, azaz formálisan nem adtak a kormánynak semmiféle felhatalmazást egy esetleges alternatív tárgyalási javaslathoz. A képviselők csak azt fejezték ki, hogy ha túl szigorú feltételeket szab az IMF és az EU, akkor a kormánynak határozottan fel kell lépnie. Arra a kérdésünkre, hogy ez pontosan mit jelent, forrásunk úgy válaszolt, a frakción a nemtetszés jeleit lehetett felfedezni, Orbán a hangulatot értelmezhette felhatalmazásként.

A frakcióülésen jelen lévő forrásaink szerint a Magyar Nemzetben történt (manipulált) kiszivárogtatás és Orbán videoüzenete egy átgondolt, hosszabb kommunikációs hadművelet része lehet, amelynek lényege: a gazdasági nehézségek felelősségének IMF-re hárítása és a magyar lakosságot a "megszorításokkal" szemben megvédő kormány imidzsének újbóli felépítése.

Ezt erősítheti az is, hogy Orbán facebookos üzenetének megjelenése előtt Lázár János sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva találgatásnak minősítette a Magyar Nemzetben megjelent információt. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az IMF-feltételeire vonatkozó találgatásokat nem kívánta kommentálni, ezekről majd a kormányfő a nyilvánosság előtt a parlamentben fog beszélni szerinte hétfőn.

Az agrárügyekben jártas Turi-Kovács Béla sajtótájékoztatója előtt pedig a hvg.hu kérdésére, miszerint milyen felhatalmazást adott a frakció a kormánynak az IMF-tárgyalásokra, úgy válaszolt, nem tud ilyenről.

Az ellenkezőjét bizonygatta a kormány

Már jó ideje sejthető volt, hogy a kormány ki akar térni az IMF-megállapodás elől, és nem akarja teljesíteni a nemzetközi szervezetek elvárásait a hitelkeretért cserébe. Ez például abból volt kikövetkeztethető, hogy a kabinet ázsiai alternatív finanszírozási csatornák után kutatott, még Azerbajdzsántól is megpróbált pénzhez jutni. Ennek ellenére a kormány és a kormánypárti politikusok az elmúlt hetekben – nem túl meggyőzően, de folyamatosan – azt bizonygatták, hogy folytatódnak az kabinet és az IMF–EU-delegáció tárgyalásai. Ez azért érdekes, mert a nemzetközi szervezetek „feltételei”, amiket a miniszterelnök most elfogadhatatlannak tekint, már korábban is ismertek voltak a kormányzat előtt.

 

Ennek ellenére hétfőn még azt közölték az IMF-tárgyalásokkal megbízott Varga Mihály tárca nélküli miniszter irodáján, hogy a magyar tárgyalódelegáció továbbra is azzal számol, hogy a felek tartják magukat a korábban eldöntött menetrendhez, és szeptemberben folytatódnak a megbeszélések. Szerdán Orbán Viktor még azt nyilatkozta, ősszel lezárulnak a tárgyalások, és ugyanazon a napon Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is azt mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában, hogy év vége előtt megkötjük az IMF-megállapodást. Szerdán Varga Mihály is megszólalt az IMF-hitelről és azt mondta, nem úszható meg, de nem kell tőle félni. Martonyi János augusztus végén alapkérdésnek nevezte, hogy szükségünk van a nemzetközi szervezetek hitelkeretére.

Színjátékot emleget az ellenzék

Tabajdi Csaba szerint az IMF még mindig kevésbé lenne rossz a magyaroknak, mint Orbán Viktor. Az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a miniszterelnök újból félre kívánja vezetni a magyarokat. "A miniszterelnök a végsőkig ragaszkodik elhibázott gazdasági döntéseihez, és ezzel a tönk szélére juttatja Magyarországot. Azonnali, gyökeres gazdaságpolitikai fordulatra lenne szükség” – olvasható a politikus közleményében.

A Jobbik szerint "csak színjáték" Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki kijelentése, miszerint "ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól - mondta Volner János, az ellenzéki párt alelnöke. A miniszterelnök csütörtöki szavai ellenére a kormány meg fog állapodni az IMF-el és fel fog venni hitelt a valutalaptól – vélte.

Az LMP szerint korántsem biztos, hogy valódi az a feltételsor, ami a Magyar Nemzetben jelent meg csütörtökön - mondta Vágó Gábor. A politikus hangsúlyozta: a kérdésben tisztán kellene látni, de számukra úgy tűnik, hogy a Fidesz "az IMF-re akarja rákenni a gazdaságpolitikájának kudarcát". Elengedhetetlennek tartanának egy gazdaságpolitikai fordulatot és kiigazítást, de annak a politikai árát a Fidesznek kell megfizetnie – mondta még.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem ad be új darabra pályázatot az Örkény Színház

Nem ad be új darabra pályázatot az Örkény Színház

Moszkva polipként fonja körbe az Orbánt szövetségbe hívó pártokat

Moszkva polipként fonja körbe az Orbánt szövetségbe hívó pártokat

Igazinak tűnő, valójában kamu telefonokat vásárolnak a mexikóiak, hogy azokat rabolják el tőlük

Igazinak tűnő, valójában kamu telefonokat vásárolnak a mexikóiak, hogy azokat rabolják el tőlük

Itt az új Opel Corsa, a villany

Itt az új Opel Corsa, a villany

Baleset miatt lezárták az Erzsébet hidat

Baleset miatt lezárták az Erzsébet hidat

Az Apple Pay-láz, avagy mitől őrült meg két nap alatt több tízezer magyar iPhone-os?

Az Apple Pay-láz, avagy mitől őrült meg két nap alatt több tízezer magyar iPhone-os?