szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik nem minősítette Ramil Sahib Safarov kiadatásának és kegyelmének ügyét, csak tájékozódott az esetről - írta a párt két képviselője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Gyöngyösi Márton és Hegedűs Tamás felidézik, hogy szeptember 7-én az MTI - egy azerbajdzsáni hírportálra hivatkozva - arról számolt be, hogy az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar-azerbajdzsáni, illetve magyar-török baráti tagozatainak elnökeiként látogatást tettek Azerbajdzsán budapesti nagykövetségén. Az azeri hírportál cikkével ellentétben azonban nem minősítették a Ramil Sahib Safarovnak adott elnöki kegyelmet, illetve az azt megelőző jogi eljárást - hangsúlyozza a két jobbikos képviselő.

Mint hozzáteszik, az viszont megfelel a valóságnak, hogy tájékozódtak az ügy hátteréről és részleteiről, valamint támogatásukról biztosították Azerbajdzsánnak azt a törekvését, hogy "visszaszerezze szuverenitását az ország azon része felett, amelyet az örmény hadsereg tart megszállás alatt". Az azeri Trend hírportál pénteken közölt írást a jobbikos képviselők és Vilayat Guliyev, Azerbajdzsán budapesti nagykövetének találkozójáról az azeri nagykövetség közleményére hivatkozva.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Két kép árulkodik arról, hogyan néz majd ki a Samsung Galaxy S21

Két kép árulkodik arról, hogyan néz majd ki a Samsung Galaxy S21

Az amerikai legfelsőbb bíróság felfüggesztette a New York-i kormányzó rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról

Az amerikai legfelsőbb bíróság felfüggesztette a New York-i kormányzó rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról