szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP szerint a Fidesz nem akar nyilvánosságot az állambiztonsági múlttal kapcsolatban - Schiffer András, az ellenzéki párt képviselője így értékelte, hogy az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén, a kormánypárti többség tartózkodása mellett nem vette tárgysorozatba az aktanyilvánosságról szóló törvényjavaslatát.

Schiffer András mellett a bizottság MSZP-s és jobbikos tagjai támogatták a tárgysorozatba vételt, a fideszes és KDNP-s bizottsági tagok tartózkodtak a szavazásnál. A fideszes Vas Imre ezt az ülésen azzal indokolta, hogy a Fideszben is készül egy a témával foglalkozó javaslat, az LMP előterjesztése pedig szerinte a problémának csak egy kisebb szeletét orvosolja.

A döntés után Schiffer András újságíróknak azt mondta: a kormánypárti képviselők - idén február után - immár másodszorra akadályozták meg a javaslat tárgysorozatba vételét. "Ez azt jelenti, hogy a Fidesz nem akar nyilvánosságot, ez a döntés arról szól, hogy nem is akarnak tárgyalni az aktanyilvánosság kérdéséről"  - jelentette ki.

Az előterjesztés ismételt benyújtását azzal indokolta, hogy a februári leszavazás után a kormányoldal azt ígérte, május 15-ig saját indítvánnyal állnak elő, ez azonban nem történt meg. Schiffer András tévesnek tartotta az a fideszes érvelést, hogy a problémának csak egy kis szeletéről lenne szó. Szerinte ahhoz, hogy morális rend érvényesüljön az országban és az elmúlt húsz év számos kudarcával szembe lehessen nézni, világosan kell látni abban a tekintetben is, hogy a túlélő állambiztonsági hálózatok hogyan szőtték át a rendszerváltás utáni politikai, gazdasági és médiaelitet.

Schiffer András a bizottsági ülésen azt hangsúlyozta: ez a szabályozás nem a "kishalakra" céloz, hanem a megbízókra, azokra, akik kezükben tartották a hálózatokat. Nyilvánosságot akarunk, a katonai biztonság és az áldozatok védelmének tiszteletben tartása mellett - jelentette ki az ellenzéki politikus, közölve: a javaslatban az is szerepel, hogy büntetőjogi felelősséggel tartozzanak azok, akik illetéktelenül birtokolnak állambiztonsági iratokat vagy ezzel visszaélnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Már igényelhetik a szállodák az állami támogatást az elmaradt foglalásaik utáni

Már igényelhetik a szállodák az állami támogatást az elmaradt foglalásaik utáni

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben