szerző:
Gavra Gábor - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ellenzéki együttműködés hiányában, és az MSZP erősödése miatt egyre szűkül a politikába való visszatérését lebegtető Bajnai Gordon mozgástere. A volt kormányfőnek az LMP-vel szövetségre lépésben reménykedő stábja Mesterházy Attila MSZP-elnökkel került szembe, aki az elmúlt egy évben vaskézzel szervezte át a pártját arra törekedve, hogy egyedül vághasson neki a 2014-es választásoknak. Az MSZP-ben komoly viták folynak a kampánystratégiáról, így arról is, kell-e a szocialistáknak egy külső miniszterelnök-jelölt, és mit nyernének Bajnai indításával.

Kiéleződtek a feszültségek az elmúlt napokban Mesterházy Attila és a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon stábja között, ami forrásaink szerint visszavezethető arra, hogy az MSZP-ben megkezdődött a felkészülés a 2014-es választásokra, és a párton belüli erőcsoportok a főbb stratégiai kérdéseket még az idén le szeretnék zárni.

Bajnai Gordon az országgyűlési választások után visszavonult a közélettől, megalapította a Haza és Haladás nevű alapítványt, ahol munkatársai szakpolitikai kérdések elemzésével foglalkoztak. Először tavaly januárban szólalt meg, amikor az alapítvány blogján közzétett írásában bírálta a kormányt, és arról írt, ha egyik ellenzéki párt sem erősödik meg a választásokig, akkor „a számottevő demokratikus ellenzék erőinek” össze kell fogniuk. Később több interjút is adott, konferenciákon adott elő, vidéki fórumokon vett részt, de minden alkalommal hangsúlyozta, még nem döntött arról, vállalna-e miniszterelnök-jelöltséget a következő választáson.

Úgy tudjuk, az utóbbi napokban felgyorsultak az események Bajnai körül, a volt miniszterelnök csapatához egyre több megkeresés érkezik, civil szervezetek, fővárosi értelmiségi és üzleti körök, illetve az MSZP egyes erőcsoportjai szeretnék elérni, hogy a korábbi kormányfő valljon színt. A Bajnai stábjából származó információink szerint a volt miniszterelnök már eldöntötte, hogy visszatér a politikába, aktívabban vesz részt a közéletben, segítené a Fidesz leváltására törekvő erőket, de hogy milyen szerepet vállalna, arról még szűk körben sem beszélt. A szocialista pártban viszont az egyes erőcsoportok dűlőre vinnék a dolgot: míg a szövetségi politikát elutasító Mesterházy abban lenne érdekelt, hogy Bajnai jelezze, nem vágyik miniszterelnöki babérokra, a szélesebb ellenzéki összefogás hívei aktivizálnák a volt kormányfőt – akár a pártelnökkel szemben.

Feszült helyezkedés

„Gordon személyiségétől távol áll, hogy miniszterelnök-jelöltként beszéljen magáról, ezért a vele kapcsolatos legfrissebb politikai viták teljesen értelmetlenek és az érdemi kérdésekről terelik el a figyelmet” – mondta a hvg.hu-nak az alapítvány egyik neve elhallgatását kérő munkatársa. Úgy tudjuk, augusztus végén Mesterházy és Bajnai egy hosszabb munkareggelin elemezte a politikai helyzetet, beszélt az őszi szezonról, de akkor még semmilyen vita nem volt közöttük. A viszony múlt héten vált feszülté, amikor az MSZP legfelsőbb vezetéséből azzal gyanúsították meg Bajnai stábját, hogy közülük szivárogtatott ki valaki egy belső használatra készített munkaanyagot, mely szerint az MSZP-nek érdeke a kétosztatú politika fenntartása, a populista ígéretek hangoztatása, a Gyurcsány Ferenc és a Bajnai fémjelezte múlt megtagadása.

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila az MSZP 2009-es kongresszusán - ki lesz a No. 1?
©

Meg nem nevezett szocialista forrásokra hivatkozva az atv.hu hétfőn arról számolt be, konfliktus alakult ki az MSZP-ben azzal kapcsolatban, hogy Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila legyen a listavezető 2014-ben. A hvg.hu információi szerint a pártelnök környezetében nemcsak a szövetségkötési politikát ellenzik, hanem azt is, hogy az MSZP-től 2010 óta távolságot tartó, a párt újjászervezésében szerepet nem vállaló Bajnait emeljék pajzsra a kampányban.

Márpedig a Bajnai körüli mozgolódásból az MSZP-ben többen is ezt a következtetést vonták le. A Haza és Haladás augusztus közepén közzétett egy tanulmányt arról, hogyan lehetne az új választási rendszerben kerületenként legyőzni a Fideszt két év múlva. A Bajnai-stáb kiindulópontja az, hogy a Fidesszel szemben induló formációnak legalább 2 millió szavazatra lesz szüksége. Az írás nem foglalkozik konkrét pártok vagy választási szövetségek esélyeivel, de azért felsorolja a létező ellenzéki pártok összefogásával kapcsolatos dilemmákat és lehetőségeket is. Bajnai környezetében biztosra veszik, hogy az MSZP önmagában képtelen a megfelelő számú és megfelelő területi eloszlású választó megnyerésére – ehelyett a volt kormányfő stábjában elsősorban egy MSZP–LMP-szövetségben gondolkodnak.

Ez forrásaink szerint részben összhangban van annak – a főleg Kiss Péter volt kancelláriaminiszter és Lendvai Ildikó korábbi pártelnök fémjelezte – csoportnak az álláspontjával, amely úgy gondolja, az MSZP-nek nemcsak az LMP-vel, de a parlamenten kívüli politikai csoportosulásokkal, Millával, 4K-val, Szolidaritással együtt kellene működnie. Mint az erőcsoport egyik tagja a hvg.hu-nak kifejtette, erre azért van szükség, mert az MSZP elutasítottsága még mindig magas, az ellenzéken belüli vetélkedés pedig visszatetszést kelt a bizonytalan választókban, akik viszont nagyon elégedetlenek a kormánnyal. „Egy ilyen együttműködésben Bajnai a kormányképességet erősítené, mert képes elhitetni a választókkal, hogy kezelni tudná a válságot” – mondta forrásunk. A szocialista politikus úgy vélte, súlyos hiba és a párton belül riasztó lenne már most megnevezni az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, de Bajnai sem várhat tovább, ha poszt nélkül is, de ki kellene állnia a pártért.

Több szocialista forrás is úgy vélte, az MSZP-ben Mesterházy ellenzékeként számon tartott csoport hatalomtechnikai szempontból is szorgalmazza, hogy Bajnai aktivizálódjon és jelenjen meg a párt életében, rendezvényein. Ahogy egyikük fogalmazott, a párt „lélektani fordulat” előtt áll, a tagság, a vidéki vezetők kezdik elhinni, hogy az MSZP valóban váltópárt lesz, ez pedig a szövetségkötés ellen hat, a népszerűség emelkedése pedig Mesterházyt erősíti – tehát Bajnai esetleges visszatérésével ellensúlyozni tudnák a pártelnök hatalmát.

A volt kormányfő embereivel kapcsolatban lévő szocialista forrásaink szerint Bajnai stábjában is vannak, akik számolnak ezzel: nekik is érdekük, hogy a későbbi tárgyalások során legyen érdemi támaszuk a párton belül, ne legyen kiszolgáltatva Mesterházy körének, ráadásul szerintük az LMP megnyerésével csökkenteni tudnák a szocialista frakciónak való kiszolgáltatottságukat. A Bajnai-stáb egyik tagja a hvg.hu-nak azt mondta, nem helyezkedésről van szó, hanem arról, hogy az LMP politikájával csapatukból többen is szimpatizálnak, de már látható, hogy „megmerevedtek a frontok” a két párt között, így egyre kisebb az esélye az összefogásnak. Egy, Bajnaival kapcsolatban álló, neve elhallgatását kérő forrás szerint Mesterházy is érdekelt a feszültségkeltésben, mert közben meg tudja mutatni az erejét és jelezni tudja, hogy nem tűri a párt megosztását.

„Kóklerek és kalandorok játékszere volt az MSZP”

Sok, az ország vezetésére alkalmas embert ismer, a korábbi kormányfő is közéjük tartozik, a baloldal listavezetőjének megnevezése azonban most nem aktuális – így reagált a Bajnai jelölésére vonatkozó kérdésre hétfőn Mesterházy Attila, az Ellenzéki összefogás - mítosz vagy valóság? című budapesti tanácskozáson. Az MSZP vezetője szerint jelenleg csekély az esélye annak, hogy az MSZP egyedül nyerjen, de két éve sokan arra sem adtak esélyt, hogy a szocialista párt megmarad, túléli a 2010-es vereséget.

Ki áll majd a mikrofon elé?
©

Forrásaink egybehangzó véleménye szerint a pártelnök ellene van a szövetségi politikának. Információink szerint úgy véli, a parlamenten kívüli erők közül több komolytalan, nincs érdemi társadalmi bázisuk. Ugyanakkor az LMP-ről az a véleménye, hogy a kisebbik ellenzéki párttal nagyon nehéz egyezkedni, túl nagy áldozatokat követelne az MSZP-től a közös indulás, a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalícióról pedig úgy vélekedik, hogy a támogatóinak többsége volt MSZP-s, akik a választásokon úgy is visszatérnek a párthoz. „Nehéz elképzelni, hogy bármelyik, a 2006-2012 közötti éveket végigküzdő vidéki szocialistát meg lehetne arról győzni, hogy lépjen vissza az LMP, vagy a 4K jelöltje javára csak azért, hogy Bajnai Gordon egy választási szövetség kormányfőjelöltjeként vághasson neki 2014-nek” – mondta egy szocialista forrásunk.

Egy másik forrásunk szerint „Bajnaiék még mindig azt hiszik, hogy meg lehet spórolni a szervezetépítést”, és figyelmen kívül hagyják, hogy a 2006-2011 közötti időszak hasonló traumát jelentett a szocialistáknak, mint az 1990 és 1993 közötti évek. „Horn Gyula visszavonulása óta gyáva kóklerek és kalandorok játékszere volt az MSZP, és bár Bajnaival kifejezetten korrekt volt a Mesterházy vezette frakció együttműködése, a 2010 utáni megaláztatás és talpra állás közös élményéből Bajnai kimaradt” – mondta a helyzetről az MSZP egyik idősebb, Mesterházyt támogató politikusa. A befolyásos parlamenti képviselő szerint a volt kormányfő sem gondolhatja komolyan, hogy a párt fokozatos megerősödése után a miniszterelnök-jelölő kongresszus – többes jelölés esetén – őt, a pártonkívülit tenné a lista élére.

Vasakarattal irányít

A hvg.hu által megkeresett, névtelenséget kérő vezető MSZP-s politikusok szerint a pártban korábban soha nem tapasztalt központosítás ment végbe a 2010-es kongresszus óta. Ugyan a tavaly novemberben ellenszavazat nélkül elfogadott alapszabály-módosítás az elnökség jogosítványait bővítette, forrásaink szerint a 14 tagú testület ennek ellenére rendszerint már kész anyagokat kap a pártelnök stábjától, a stratégiát Mesterházy csapata alkotja. „Igazából még a parlamenti frakció sem tudja, hogy pontosan mi fő Attila boszorkánykonyhájában, igaz, végre hatékonyan működik az MSZP” – mondta a párt egyik képviselője, aki szerint ez a fajta titkolózás sokakat bosszant, az MSZP-ben többen megsértődtek az elnökre vezetési stílusa miatt.

Mesterházy - messze elér a keze
©

Az utóbbi hetekben Mesterházy több tanulmányt, stratégiai tervezetet is bekéretett a párt holdudvarába tartozó szakmai műhelyekből – ezek egyike volt a múlt héten kiszivárgott dokumentum is. Forrásaink szerint ezeket szűkebb stábjával, az elnökségi tag Harangozó Tamással, a Puch László helyét átvevő pártigazgatóval, Velez Árpáddal vitatja meg, majd az összefoglalókat viszi be az elnökség elé. A párt vidéki újjászervezéséről a Horn-kormány egykori miniszterével, Baja Ferenccel egyeztet, továbbá az Index információi szerint szakpolitikai megbeszéléseket folytat Braun Róberttel, aki 2005-ig a Gyurcsány-stáb tagja volt, jelenleg Simor András jegybankelnök tanácsadója. Az idősebb politikusok többsége visszavonult, vagy partvonalra szorult a tavalyi kongresszus óta, információink szerint közülük mostanság Baja mellett Hiller István volt oktatási miniszter támogatását bírja.

Azt a Bajnai-stáb több tagja is elismerte a hvg.hu-nak, hogy Mesterházy komoly eredményeket tud felmutatni a pénzügyi gondokkal küszködő, a parlamentben a Fidesz, a Jobbik és időnként az LMP össztüze alatt lévő MSZP újjászervezésében, ráadásul ezzel egy időben folyamatosan növelni tudta a hatalmát. Szocialista forrásaink szerint tovább erősítheti a pártelnök pozícióját a választókerületi felelősök kiválasztása, meggyengítve a 2009-ben a Gyurcsány menesztésében főszerepet játszó megyei elnökök hatalmát. (A kerületi felelősöket is bizonytalanságban lehet tartani az utolsó pillanatig, hiszen nem garantált, hogy az MSZP végül őket indítja a választásokon.)

Több szocialista politikus is azt vélte, Mesterházy másképp viszonyul a magukat baloldalinak és liberálisnak tartó értelmiségiekhez, mint a párt Horn utáni elnökei, akik nagyon adtak a holdudvar véleményére. Egy pénteki, újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen Mesterházy azt mondta, a párt programjának kidolgozásakor közgazdászokat és szociológusokat is megszondáztak, de annyira eltér a véleményük az egyes kérdésekben, hogy a pártvezetés minden javaslatukat átdolgozta, az egész ügyet magához vonta. Az egyik MSZP-s parlamenti képviselő szerint Mesterházy hajlik elfogadni azt az álláspontot, hogy a pártnak elsősorban nem az értelmiségiek körében kell népszerűnek lennie, nem nekik kell megfelelnie, sokkal inkább nekik kell igazodniuk a párt hivatalos irányvonalához.

A Fideszben Bajnainak drukkolnak

A Fideszben már készpénznek veszik, hogy az ellenzéki oldalról csak az MSZP tud érdemi szervezeti, politikai erőt felmutatni a nagyobbik kormánypárttal szemben – mondta a hvg.hu-nak egy, a Fidesz kampányainak szervezésében részt vevő befolyásos politikus. Forrásunk úgy értékelte, a szocialisták még mindig gyengék, az időközi választásokon sem tudták szerinte megfelelően mozgósítani a szavazóikat, a kisebb városokban szervezetileg nincsenek is jelen. Ennek ellenére a kormánypárti politikus úgy vélte, az MSZP vezetése megmentette az összeomlástól az eladósodott pártot, amely a jövőben ismét meghatározó szereplő lehet.

A fideszes politikus – aki több választási kampány szervezésében vett már részt – azt mondta, már csak az a kérdés, hogy az MSZP-n belül melyik irányzat kerekedik felül: amelyik a választási szövetséget szorgalmazza, vagy amelyik az önálló indulás mellett kardoskodik. Forrásunk szerint a Fidesznek az ellenzéki szövetség indulása kedvezne. Mivel az új, egyfordulós választási rendszer miatt már a hónapokkal a voksolás előtt ki kell egyezniük az ellenzéki szervezeteknek, a Fideszben arra számítanak, hogy a közös jelöltek megtalálása, az eltérő programok egyeztetése komoly energiákat emésztene fel, ráadásul forrásunk szerint mind az MSZP-ben, mind az LMP-ben feszültségeket gerjesztene az egyezkedés, ami kihatna a tagságra, az aktivistákra, a mozgósításra is. „Az LMP szavazóinak nagy része utál minket, de legalább annyira ellenszenves nekik az MSZP is, biztos, hogy az LMP-sek legalább fele nem támogatna egy ilyen együttműködést” – mondta a fideszes politikus, aki szerint az LMP ráadásul szervezetlen is, nem tudott országos hálózatot kiépíteni.

A kormánypárti forrás szerint Bajnai Gordon indulása – akár egy választási szövetség élén, akár az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként – előnyös lenne a Fidesznek. „Azonnal szétlőnénk azzal, hogy ő vette el a 13. havi nyugdíjat, a lakosságra hárította a válságkezelés terheit, Gyurcsánnyal együtt rossz paktumot kötött az IMF-fel” – mondta a kormánypárti politikus, aki szerint a Fideszben már rákészültek a volt miniszterelnök visszatérésére.

Több, befolyásos politikus is úgy látja, mára Mesterházy Attila pozíciója megrendíthetetlen, az MSZP idősebb politikusai a partvonalra sodródtak, ahogy azt is érzékelik, hogy Bajnai visszatérési kísérlete zavart okoz a pártban. A kampányfelkészülésre rálátó forrás szerint Bajnaival szemben Mesterházyn nehezebb lenne fogást találni, ám ami az MSZP-elnök előnye, az a hátránya is, ahogy forrásunk fogalmazott: „sótlan”, nem lehet rá ellenkampányt építeni, de „nincs tűz benne”, ami mozgósítaná a választókat, be tudna csatornázni az MSZP-be egy esetleges kormányváltó hangulatot. Forrásunk úgy vélte, Mesterházy „kivárós típus”, talán nem is 2014-re, hanem 2018-ra készül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Orbán "morálisan megsemmisült" Mesterházy szerint

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor kormányfő "morálisan megsemmisült" azzal, hogy beismerte, ő döntött – a várható következmények ismeretében – az azeri baltás gyilkos kiadatásáról. Mesterházy Attila keddi sajtótájékoztatóján lemondásra szólította fel a szerinte a tisztségére alkalmatlanná vált miniszterelnököt.

MTI Itthon

Mesterházy arra is készül, hogy egyedül győzze le Orbánt

Az MSZP keresi az együttműködés lehetőségét a demokratikus pártokkal és civil szervezetekkel, de készülnie kell arra is, hogy ha nem lesz ilyen együttműködés, akkor egyedül győzze le a Fideszt - mondta Mesterházy Attila a Szabad Európa Társaság hétfői rendezvényén, Budapesten.

MTI Itthon

Mesterházy: így is, úgy is meg fogjuk verni a Fideszt

A szocialista párt elnöke szerint az MSZP meg fogja verni a Fideszt a választásokon. Ilyen regisztrációval, olyan választójogi rendszerrel, így is, úgy is meg fogjuk verni a Fideszt - fogalmazott Mesterházy Attila vasárnap Győrben egy sajtótájékoztatón.

Könnygázt is bevetett a rendőrség az abortusztörvény ellen zajló tüntetéseken Lengyelországban

Könnygázt is bevetett a rendőrség az abortusztörvény ellen zajló tüntetéseken Lengyelországban

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye