szerző:
MTI/Népszabadság

Németh Zsolt szerint nem lehet lezárni Ramil Safarov azeri katonatiszt átadásának ügyét, mert a magyar kormány döntéséből sok következmény és feladat adódik. Előbbiek között említette a nehezen kezelhető magyar-örmény viszonyt, illetve azt, hogy az üggyel összefüggésben "komoly kétoldalú bizalomvesztés jelei mutatkoznak" az amerikai-magyar kapcsolatokban, de ezek alapvető félreértésen alapulnak.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Népszabadságnak adott interjújában azt mondta: mindent meg kell tenni azért, hogy a magyar-örmény kapcsolatokat visszatereljék a korábbi mederbe. Véleménye szerint reális cél, hogy a következő hónapokban helyre tudják állítani a felfüggesztett diplomáciai kapcsolatokat.

Semmilyen közvetlen ellentételezése nem volt a magyar kormány döntésének - közölte. Baku az utóbbi években fontos partnerévé vált nemcsak Magyarországnak, hanem Európának is.

Nemcsak az ország olaj- és gázlelőhelyeiről van szó, ennél fontosabb, hogy Azerbajdzsánon keresztül biztosítható egy alternatív szállítási útvonal a Kaszpi-térség és Európa között – mondta.

Az államtitkár kijelentette: amiatt, hogy Baku azonnali elnöki kegyelemben részesítette a Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, nem vonna le kedvezőtlen következtetéseket a magyar-azeri gazdasági és energetikai együttműködésről. Az azeriek lépése mindazonáltal "tüskét hagyott a magyar kormányban" – fogalmazott.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a Safarov-ügy "meghökkentően nagy hullámokat vetett" az amerikai-magyar kapcsolatokban, és rávilágított arra, hogy itt "komoly kétoldalú bizalomvesztés jelei mutatkoznak". Ezek alapvető félreértésen alapulnak - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy a román külügyminiszter hétfőn Budapestre látogat, kifejtette: Magyarország azt szeretné világosan látni, hogy számíthat-e a román kormányra, készen áll-e Bukarest az elmúlt években felépített kapcsolatrendszer fejlesztésére, továbbá arra, hogy "a térségbeli szolidaritás talaján" maradjon.

Amikor a magyar kormányt heves külföldi kritikák érték, támogatást kapott a lengyelektől, a litvánoktól és a csehektől - emlékeztetett. Hangsúlyozta, ehhez képest Victor Ponta román miniszterelnök júniusban Brüsszelben "fontosnak tartotta negatív bizonyítványt kiállítani Magyarországról, csak hogy saját tevékenységét fényezze". Ez már a térségbeli építkezés gátja lehet - tette hozzá.

Németh Zsolt kitért arra is, hogy a szlovákiai magyarok legitim képviselőjének továbbra is a Magyar Koalíció Pártját tekintik. Szakpolitikákban ugyanakkor a Most-Híd párttal is ki kell alakítani az együttműködést - mondta. Megjegyezte, mindenesetre nem lehet autonómiáról, magyar oktatási rendszerről beszélni, ha az érdekképviselet nem nemzeti alapon szerveződik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ungár Péter: Igen, meleg vagyok

Ungár Péter: Igen, meleg vagyok

Valami hiányzik ebből a Teslából. Ja igen, a kormány

Valami hiányzik ebből a Teslából. Ja igen, a kormány

Sziget: hét napra kilenc headliner jut, de a világhírű csimpánzkutató is fellép a nagyszínpadon

Sziget: hét napra kilenc headliner jut, de a világhírű csimpánzkutató is fellép a nagyszínpadon

Vonattal ütközött egy autó, késnek a szegedi vonatok

Vonattal ütközött egy autó, késnek a szegedi vonatok

Jött egy szuper új funkció az Instagramba, és hamar rá lehet kattanni

Jött egy szuper új funkció az Instagramba, és hamar rá lehet kattanni

A szlovák miniszterelnöknek sikerült: találkozik Trumppal

A szlovák miniszterelnöknek sikerült: találkozik Trumppal