szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fel kell függeszteni a köznevelési törvény végrehajtását, mert jelentősen megterheli a költségvetést – így reagált a Pedagógusok Országos Szövetségének elnöke Matolcsy György pénteki bejelentésére, miszerint a kormány elhalasztja a tanárok béremelését.

Hétpontos, több százmilliárdos intézkedéscsomagot jelentett be Matolcsy György gazdasági miniszter. Ebben többek között bevezetik a segélyplafont és elhalasztják a tanárok béremelését. Mindez azért kell, hogy az unió felfüggessze a túlzottdeficit-eljárást. „Nem ért minket váratlanul a döntés, benne volt a levegőben. Ugyanakkor a pedagógusok számítottak a béremelésre, várták azt” – reagált a miniszter bejelentésére a hvg.hu-nak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. A kormány korábban valóban megpróbálta a megszorítást az IMF-re kenni: a PDSZ elnöke már szeptember 20-án azt mondta lapunknak: Orbán Viktor maga beszélt neki arról, hogy a pedagógus-életpályamodell elhalasztása „előkelő helyen áll az IMF listáján” – ezt azonban az IMF részéről cáfolták lapunknak.

Arra azonban már korábban is voltak jelek, hogy az oktatási államtitkárság nem képes az akaratát érvényesíteni a Matolcsy-minisztérium pénzügyi szempontjaival szemben, legyen szó akár a köz-, akár a felsőoktatásról. Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának elnöke is több interjúban arról beszélt: csak az NGM pénzügyi szemlélete érvényesül az átalakításokban. Ugyanezt erősítette meg lapunknak Mendrey László is: szerinte a Hoffmann Rózsa által vezetett oktatásért felelős államtitkárság „nem ura a saját akaratának”, így „nem tőlük függ, mi fog történni és mi nem”. A PDSZ elnöke „rendkívül árulkodó jelnek” tartja a béremelés elhalasztását, mert szerinte az jól mutatja, mit gondolnak az eddigi kormányzatok az oktatásról. „A választásokon komoly ígéreteket tesznek, teljes erővel odaállnak az oktatás mellé, majd kormányra kerülve visszatáncolnak” – fogalmazott Mendrey László.

Függesszék fel a köznevelési törvényt!

A PDSZ elnöke hangsúlyozta: az iskolák államosítását is előíró köznevelési törvény végrehajtását fel kell függeszteni, mert az jelentősen megterheli a költségvetést. „A felfüggesztés alatt pedig értelmes párbeszédet kellene folytatni, mert az teljesen elmaradt, az oktatás átalakításáról egyoldalúan döntött a kormányzat” – mondta. Hozzátette, hogy az utolsó jelentős béremelést még a Medgyessy-kormányzat hozta meg tíz évvel ezelőtt, ugyanakkor az az emelés 2-3 év alatt elinflálódott. „2007-ben ugyan volt még egy 3-4 százalékos bértábla-kiigazítás, de azóta semmi” – tette hozzá a PDSZ elnöke.

Hoffmann Rózsa valószínűleg nem hisz a szemének a történtek láttán
©

„Elfogadhatatlan, hogy a kormány a pedagógusokkal akarja megfizettetni a rossz gazdasági döntések árát” – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné a hvg.hu-nak. „A szakma joggal várja el azt az anyagi és erkölcsi megbecsülést, amelyet a kormány még a választások előtt és utána is beígért” – mondta. Szerinte ez azért is kijár a tanároknak, mert a közszférában 2008 óta nem volt béremelés, ugyanakkor a köznevelési rendszer átalakítása növeli a pedagógusok munkaterhét.

Kirúgások máshol is

Bár a korábban a sajtóban megjelent több százezres kirúgás elmaradni látszik, azért 22 ezer fővel így is csökkenteni fogják a közalkalmazottak, köztisztviselők létszámát. Tavaly ősszel volt már egy 5500 fős leépítés, akkor Fehér Miklós, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a hvg.hu-nak azt mondta: a lépés több helyen már a működést veszélyezteti majd. „Már így is a kormány az egyik legnagyobb törvénysértő Magyarországon: a köztisztviselőket sok helyen 20-25 százalékos túlórákra kényszerítik, amit persze nem fizetnek ki, sokan kénytelenek hazavinni a táskájukban az aktákat, és otthon dolgozni. Ha a most 70 ezres köztisztviselői karból 5500-at elküldenek, sok helyen teljesen ellehetetlenülhet a hivatalok működése” – mondta akkor az MKKDSZ elnöke.

A szakszervezeti vezető szerint ezúttal sem volt semmilyen érdemi egyeztetés köztük és a minisztérium között. "A korábbi, létszámcsökkentésről szóló közlemények miatt az NGM államtitkáránál kezdeményeztük az Országos Érdekegyeztetési Tanács összehívását, de erre azóta sem került sor. Október 17-én tartják a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsának ülését, de a leépítés nem szerepel az ülés napirendjében" – mondta.

Fehér szerint a "leépítés mögött nincs szakmai indoklás", a kormány nem közölte, milyen módon, mely területek dolgozóit érintve folyik majd a leépítés, csupán a 20 ezres számot kapták, amely az utóbbi hetekben többször is változott. Az elnök szerint ezért lehet, hogy csak egy kommunikációs trükkről van szó, amihez hasonlókat a költségvetés megalkotása előtt szoktak bejelenteni a kormányok. "A közszféra leépítésére nincs szakmai indok, különösen azután, hogy a közmunka bevezetésével 100-120 000-rel növelték a közalkalmazottak számát" – fogalmazott. Az szakszervezet elnöke hozzátette: "készen állnak a tárgyalásra, mert több valós ok is van a létszámról tárgyalni, de a 20 ezres szám nem elfogadható".

Kérdéseinket természetesen elküldtük az Emberi Erőforrás Minisztériumának, azt a jelzést kaptuk, ma nem fognak tudni válaszolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Huszka Imre Nyüzsi

Hoffmann rémmeséi

Mások nyilván másként látják, de minekünk Hoffmann Rózsáról nem az „eredetiség” fogalma ugrik be először. Valójában többedszerre sem, sőt azt is megkockáztatjuk, hogy aki szereti őt, az sem az önálló gondolatai okán van így ővele, hanem feltétlenül meglévő egyéb jó tulajdonságai miatt. Mert például azt, hogy „állam”, meg azt, hogy „miniszterelnök úr”, senki nem tudja olyan szép áhítatosan kimondani, mint ő.

MTI Itthon

Hoffmann: magas szintű erkölcsiség a cél

Amikor az ország megújul, egy intézmény névválasztásakor fontos, hogy az "bennünket is szimbolizáljon" - mondta a Hamvas Béla nevét felvevő oroszlányi gimnázium és műsuaki középiskola névadó ünnepségén Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.

MTI Itthon

Bemutatta új helyettesét Hoffmann Rózsa

Maruzsa Zoltán, az ELTE oktatója az új felsőoktatási helyettes államtitkár szeptember 15-től - jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken Budapesten.

MTI Itthon

Sokat változtatna a tanárképzésen Hoffmann új helyettese

Az ősz folyamán elkészül a felsőoktatási intézmények finanszírozásának átfogó szabályozása - közölte Maruzsa Zoltán új felsőoktatási helyettes államtitkár. A napokban zárul le az intézményfejlesztési tervek értékelése és a tanárképzés átalakításáról szóló kormányrendelet-tervezet társadalmi vitája, a jövő évi keretszámok pedig októberben válhatnak ismertté.

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Végleg betiltották a TikTokot Indiában, veszélyesnek tartja az appot a kormány

Végleg betiltották a TikTokot Indiában, veszélyesnek tartja az appot a kormány

Tavasszal érkezik Varga Juditék javaslata a nagy techcégek hazai szabályozásáról

Tavasszal érkezik Varga Juditék javaslata a nagy techcégek hazai szabályozásáról