szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs magyarázat arra a levélre, amelyre egy LMP-s képviselő bukkant. A tavaly januárban kelt levélben Répássy Róbert egy Ramil Safarovval kapcsolatos kormánydöntésről ír.

A kormány már 2011. január 26-án döntést hozhatott Ramil Sahib Safarov, az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt azeri tiszt kiadatásának ügyében - mondta Ertsey Katalin LMP-s képviselő hétfői parlamenti felszólalásában. A képviselő állítása igazolására Facebook-oldalán megjelentett egy Répássy Róbertnek tulajdonított, beszkennelt üzenetet.

©

"A kormány döntést hozott Safarov-ügyben. Beszélnünk kell. Csütörtökön bent leszek egész nap." - állt az RR aláírással ellátott üzenetben, amelyet Zombor Ferencnek címeztek. A levelet az ügyben folytatott kormányzati íratbekérés során találta a képviselő.

Ertsey először Répássy Róberthez, a KIM államtitkárához fordult a levéllel, de ő nem tudott magyarázattal szolgálni - áll a facebookos magyarázatban. Az LMP-s képviselő ezért kikérte az akkor tartott kormányülés emlékeztetőjét, de annak témái között nem szerepel az azeri ügy

Ertsey a Parlamentben Navracsics Tibortól kért magyarázatot a levélre. Navracsics Tibor válaszában azt mondta, a 2011. január 26 után keletkezett iratok is arra mutattak, hogy a kormány nem akarta kiadni Ramil Safarovot. "Az, hogy "a kormány döntést hozott" azt jelenti, hogy márpedig formális döntés született, akkor mi történt?" - tette fel újra a kérdést Ertsey Katalin. Válaszában Navracsics Tibor azt mondta, ott volt a kormányülésen, akkor "valószínűleg egy informális megkeresésre" született válasz.

Eközben Szijjártó és Orbán

Eközben Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétfőn az Országházban fogadta Sahin Musztafajev azerbajdzsáni gazdaságfejlesztési minisztert. Orbán Viktor a keleti nyitás politikája fontos pillérének nevezte a kaukázusi köztársaságokkal kialakított gazdasági együttműködés elmélyítését. A felek a tárgyaláson kifejtették: az intenzív együttműködés intézményes keretét a magyar-azeri gazdasági vegyesbizottság adja.

Szijjártó Péter, aki a Magyar-Azeri Gazdasági Vegyes Bizottság magyar társelnöke is, előzőleg a vegyes bizottság azeri és magyar üzletembereknek tartott rendezvényén vett részt.  Itt kijelentette, hogy a kormány erősíteni kívánja Magyarország gazdasági kapcsolatait a kaukázusi államokkal, köztük Azerbajdzsánnal.

Az államtitkár szerint a magyar cégek előtt óriási lehetőségek vannak a kaukázusi államban, például az infrastrukturális építkezések, a szennyvíztisztítással kapcsolatos beruházások, illetve a mezőgazdaság terén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A BMW főnöke szerint múlóban a Tesla víg napjai

A BMW főnöke szerint múlóban a Tesla víg napjai

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Jelen lehetett Orbán egy 200 fős búcsúztatáson, mert a vallási szertartás nem államilag meghatározott rendezvény

Jelen lehetett Orbán egy 200 fős búcsúztatáson, mert a vallási szertartás nem államilag meghatározott rendezvény