szerző:
MLF
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt 25 év legtehetségesebb üzletembereként emlegette Orbán Viktor Csányi Sándort, akinek tehenészetét kedden avatta fel. A miniszterelnök bejárta a patikatisztaságú telepet, elismerően nyilatkozott a Csányi-család erőfeszítéseiről, de hiába unszolta a hvg.hu, fejésre nem vállalkozott. Az idősebb Csányi keble dagadt a büszkeségtől, majd megfeddte a nagy húsimportőrök listáját kiszivárogtató Ángyán Józsefet. Riport a csípőtelki üzemavatóról.

Legénykorában ő fejt tehenet, tudja, mivel jár ez, de erre a teljesen gépesített telepen már nincs szükség – mondta Csányi Sándor, miután a miniszterelnökkel együtt felavatta az érdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoport új tehenészetét. Az OTP elnök-vezérigazgatójától azt követően kérdezték ezt, hogy Orbán Viktor a hvg.hu-nak azt mondta, ő gyerekként Alcsútdobozon, majd Felcsúton – ahol nevelkedett – nem fejt, mert az az asszonyok dolga volt, de átjárt az Ádám családhoz, ahonnan nap mint nap vettek frissen fejt tejet. „Ennyi hókuszpókusz nem volt akkoriban, mint ami most itt a pénzt hozza” – magyarázta a miniszterelnök, miután a Csányi család kíséretében megtekintette a gépesített tehenészetet. Korábban a beszédében Orbán közös vonásként emlegette, hogy a milliárdos bankárrá vált Csányi és ő is, faluról indulva, vidéki emberként ért a csúcsra.

Az avató ünnepségen megjelent a bankvezér fia, a család mezőgazdasági üzemeit összefogó Bonafarm vezetője, Csányi Attila, és az elnök-vezérigazgató felesége, Csányi Erika is, aki tudta, hova érkezik: kényelmes edzőcsukát húzott, nem úgy, mint a miniszterelnök egyik munkatársa, aki Prada-csizmáját kockáztatva járta be az üzemet. Ám nem esett folt a híres olasz divatház márkás lábbelijén, mert a frissen átadott tehenészetben patikai tisztaság uralkodott, legfeljebb az elkerülhetetlen trágyaszag és a szintén leküzdhetetlen legyek okozhattak bosszúságot a meghívottaknak. Az újdonság varázsának köszönhetően – vagy csak a híres vendégekre tekintettel – még a tehenészeken is csillogó, új gumicsizma és kezeslábas volt.

Ahol jó marhának lenni

Néhány éve, amikor Görögország partjainál hajózott a nagy melegben, irigykedve olvasta az otthonról kapott újságban, hogy a magyarországi telephelyén légkondicionált körülmények között tartják a disznókat – kezdte ünnepi beszédét a keddi üzemavatón Csányi Sándor, utalva arra, hogy az új tehenészetben is „luxuskörülmények” között, „stresszmentesen” élnek a marhák.

Csányi Sándor és Orbán Viktor az ünnepségen
©

A most megnyitott telepen valóban minden a tehenek kényelmét szolgálja. A Holtsein-Fríz fajtájú 2400 fejős tehén és a 100 vemhes üsző ott jártunkkor Enya-zenére kérődzött, a kellemes hőmérsékletet pedig 140 falra szerelt ventilátor biztosította. Ha ez nem elég, akkor zuhanyzófejekből frissítik őket. A pihenőboxokban a marhák különleges homokon fekszenek, ami az ünnepségen levetített bemutatófilm szerint kifejezetten a komfortérzetüket növeli, hogy több tejet adjanak.

Az ízületeiket kímélő gumiszőnyegen hajtják át őket fejni, ahol egy körhinta szerű gépre terelik fel a teheneket, és gépekkel gyűjtik össze a tejet, mely emberi kézzel így nem is érintkezhet. Ádám János, a Bonafarmhoz tartozó, a tehenészetet üzemeltető Bóly Zrt. vezérigazgatója az ünnepségen azt mondta, céljuk az évi 10 millió liter tej, a fejés pedig rendkívül gyors a gépesítésnek köszönhetően: 4 percenként egy tehén. Mint megtudtuk, a teljes gépesítésnek köszönhetően a hatalmas telepen mindössze 58 fő dolgozik.

Számítógép vezérelte fejés - pénzt hozó hókuszpókusz
©

Nemcsak a márkás csizmán, a kormányfői lakkcipőn és öltönyön sem eshetett folt: Orbánt teljesen tiszta betonút, az alkalomra felállított óriási sátorban hófehér asztalok fogadták, az istállóban még takarmány sem kerülhetett a középen vezető ősvényre. A miniszterelnök – aki avató beszédében Csányit az elmúlt 25 év legtehetségesebb üzletembereként emlegette – besétált a focipálya nagyságú istálló közepéig, meghallgatta az üzemvezetőket, majd a munkásokkal is lekezelt, hangsúlyozva „erősnek kell lenni ehhez a munkához”. Az üzemből kijövet mondta a hvg.hu tudósítójának, hogy nem vállalkozna a fejésre, de erre a gépesített tehenészetben nincs is szükség.

Büszkeség és balítélet

Az idősebb és az ifjabb Csányi is nagy büszkésséggel sorolta a Bonafarm-csoport eredményeit. A bankvezér azt állította, hogy 1995 óta tolja a pénzt a mezőgazdasági vállalkozásaiba, és szemben sok növénytermesztővel, eddig „egy forintot nem vett ki” belőlük, „csak fejlesztett és fejlesztett” a cég. Csányi Sándor szerint eddig 24 milliárd forintjába került mindez, amiből 15 milliárdot az állattenyésztésbe, 9 milliárdot a növénytermesztésbe fektetett, így szerinte ennek köszönhető, hogy ők hatszor annyi állatot tartanak, mint amennyi a magyarországi gazdák átlaga.

A Bonafarm két ékköve, a tehenészetet 3,5 milliárdból felépítő bólyi, illetve a takarmányt előállító, 50 ezer disznót tartó Dalmand-gazdaság az ezredfordulót követően került a Csányi-család érdekeltségébe, miután több, nagy állami gazdaságot privatizált az első Orbán-, majd a Medgyessy-kormány (a gazdaságokhoz hosszú távú, nyomott díjú földhaszonbérlet is társult, így a Bonafarm most nem érintett az Ángyán József volt államtitkár által sokat bírált földpályázatokban).

Az ifjabb és az idősebb Csányi között
©

A Bonafarmot irányító ifjabb Csányi azt mondta, „ez még nem siker, ez még csak költekezés”. Büszkén hangsúlyozta, a csoport által nevelt sertésből 2 évig lehetne ellátni Pécs városát. Az idősebb Csányi a büszkén felemlegetett sikerek mellett kitért arra is, hogy az állattenyésztés visszaszorulása miatt egyre nehezebben tudják beszerezni a Pickhez szükséges húst, ezért szorulnak importra. Mint fogalmazott, kapott is nemrég „hideget, meleget” a miniszterelnöktől, amiért nem 100 százalék magyar alapanyagokból állítják elő a termékeiket.

Viszont rögtön kárhoztatta a listát nyilvánosságra hozó Ángyánt, aki szerinte nem akarja megérteni, hogy miért nem versenyképes a magyar mezőgazdaság, és mire lenne szükség. Ezt követően állást ajánlott – a kormányt bíráló és ezért a Fidesz-frakcióban fokozatosan elszigetelődő – Ángyánnak az egyik sertéstelepén, mert Csányi szerint a volt államtitkár csak így érthetné meg végre, milyen erőfeszítéseket tesz a Bonafarm. A bankvezér ugyanakkor nyugtázta, a tisztázó beszélgetéseken Orbánnal túl vannak, utóbbi az államtitkárral ellentétben már megértette a helyzetet. Majd rögtön megragadta az alkalmat, hogy lobbizzon az ágazatért a beszédét hallgató miniszterelnöknél: alkosson olyan földtörvényt a parlament, amely az állattartókat juttatja végre földhöz. (Korábban Csányi Attila a hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta, hiába a Bonafarm befektetései, ha a sertéságazat egésze van bajban.)

Benedek Fülöp - már nem haragszik
©

Az Ángyánnak tett állásajánlat egyébként nem meglepő Csányi Sándortól, korábban is előfordult, hogy a politikából igazolt le menedzsereket. A keddi ünnepségen kedélyesen beszélgetett a kormánypolitikusokkal Benedek Fülöp is, aki korábban a Gyurcsány-kabinetben volt szakállamtitkár, és akit a jelenlegi államtitkár, Budai Gyula azzal támadott, hogy törvénytelenül közrejátszott állami erdőterületek értékesítésében. (Egy másik ügyben a volt államtitkárt 2011-ben a bíróság jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre és 3 millió forint pénzbüntetésre ítélte egy ingatlanügy miatt.) Benedek a kormányból való távozása után lett Csányi birtokpolitikai főtanácsadója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Csányi sertéstelepen ajánlott állást Ángyán Józsefnek

A magyarok génjeikben hordozzák a föld szeretetét - mondta Orbán Viktor a Bonafarm-csoport tehenészetének avatóján, amelyen az ugyancsak megszólaló Csányi Sándor sertéstelepi állást ajánlott a Pick sertésimportját nyilvánosságra hozó Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkárnak. Orbán szerint vannak vitái a bankvezérrel, majd méltatta a "falusi legényből" bankvezérré lett Csányi Sándort.

Több mint egy hónapig fennakadások lesznek a belvárosban a 3-as metró felújítása miatt

Több mint egy hónapig fennakadások lesznek a belvárosban a 3-as metró felújítása miatt

Vidnyánszky bejelentette a köztévén, hogy kik lesznek az SZFE rektorhelyettesei

Vidnyánszky bejelentette a köztévén, hogy kik lesznek az SZFE rektorhelyettesei

Támadás érte a Színművészeti honlapját

Támadás érte a Színművészeti honlapját