szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövőre a minimálbér és az átlagbér között kereső alsó középosztály megerősítését fogják szolgálni az újabb akciótervek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, a középosztály középső és felső rétegét már megerősítették, ezért azokat már nem fenyegeti a lecsúszás, de a minimálbér és átlagbér között keresők, vagyis az alsó középosztály helyzete még nem biztos. Jövőre ezért a kormány az ő, vagyis a minimálbér és 220 ezer forint közötti fizetéssel rendelkezők számára készül újabb újabb gazdasági csomagokkal.

A különböző médiumokban megjelent IMF-ellenes hirdetésekről Orbán azt mondta, a 2008-as rossz IMF-megállapodásra utalnak, mert szerinte az IMF azóta is ezt képviseli. "Nem szabad lebecsülni őket, az egy okos szervezet. Ravaszabb, kimódoltabb a taktikájuk" - mondta Orbán, ám mint mondta, az IMF-megállapodások vége általában mindenhol a bér- és nyugdíjcsökkentés.

"Nem vagyok barátja az ilyen hirdetéseknek, de olyan zagyvaságok lepik el időnként a közéleti teret, hogy be kell vonni modern eszközöket is annak érdekében, hogy el tudjuk juttatni a valóságos információkat az embereknek" - magyarázta Orbán Viktor. Mint mondta, ezzel csak meg akarták nyugtatni az embereket, hogy a kormány olyan megállapodást nem köt, ami nyugdíjcsökkentéssel, bércsökkentéssel jár.

©

A miniszterelnök az IMF-tárgyalásokról azt mondta: "egy jó megállapodástól nem vagyunk messze". A kormányfő egyúttal igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint továbbra is tartja-e magát az a kormányzati szándék, hogy ha lesz megállapodás, akkor a pénzhez csak az államadósság-törlesztés miatt nyúlnak majd hozzá.

A múlt pénteken bejelentett 400 milliárdos egyenlegjavító programról Orbán elmondta, ez elsősorban Brüsszelnek szól, az Európai Bizottság ugyanis nem hiszi el, hogy a jövő évi költségvetés szerint 2013-ban 3 százalék alatti lesz a hiány. Mint a miniszterelnök elmondta, Brüsszel azt állítja, hogy 400 milliárdnyi összeggel hibás a költségvetés, ezért akár sok százmilliárdnyi uniós forrást is elvonhatnának. "Ilyenkor az erő előtt meg kell hajolni, vagy ki kell térni" - mondta Orbán, aki azonban megerősítette, az unortodox fejezetnek még nicns vége, sőt, egyre többen vezetik be a magyar kormány intézkedéseit.

A kormányfő a pedagógusbérek emelésének elhalasztásáról azt mondta, küzd azért, és lát is esélyt rá, hogy 2013 első félévében úgy alakuljanak a számok, hogy mégis bevezethető legyen jövő szeptemberben a tanárok életpályamodellje.

A miniszterelnök úgy véli, hogy a csomagnak a felére se lenne szükség, ha Brüsszel nem kényszerítene rá minket, de mint mondta, a megelőző nyolc év magyar kormányzása alatt elvesztett hitelt próbálja most helyreállítani Brüsszelben.

Az Angela Merkel német kancellárral folytatott csütörtöki megbeszélesekkel kapcsolatban Orbán elmondta, Merkel megértő volt azzal kapcsolatban, hogy Magyarország egyelőre nem akarja bevezetni az eurót, csak ha új perspektívákat jelent a magyar gazdaság számára, vagy ha teljesen felkészültünk rá.

Orbán azt mondta, a németországi tárgyalásai arról szóltak, hogy hogyan tud új munkahelyeket létrehozatni a németekkel Magyarországon. Mint mondta, lesznek új üzemek, és lesznek új német beruházások is, de erről inkább akkor akar beszélni, ha már valóban a gyárakat avatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biden megkezdte a leszámolást a Trump-örökséggel, törvényhozási trükköt is bevet

Biden megkezdte a leszámolást a Trump-örökséggel, törvényhozási trükköt is bevet

Kémfotók: már alig álcázzák a teljesen új Skoda Fabiát

Kémfotók: már alig álcázzák a teljesen új Skoda Fabiát

Le Monde: A Szputnyik vakcina Putyin politikai fegyvere, és nem fél használni

Le Monde: A Szputnyik vakcina Putyin politikai fegyvere, és nem fél használni