szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara cáfolja a sajtóban múlt héten megjelent híreket, miszerint a december 1-jei téli kilakoltatási moratórium életbe lépése előtti napokban tömeges kilakoltatások várhatók.

Nincs és nem is lesz tömeges kilakoltatás a közelgő moratórium előtt - tudatta a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara szerdán az MTI-vel. A köztestület "cáfolja a sajtóban múlt héten megjelent híreket, miszerint a december 1-jei téli kilakoltatási moratórium életbe lépése előtti napokban tömeges kilakoltatások várhatók" - olvasható a közleményben, amely tartalmazza azt is: az ingatlanárveréseket követő kilakoltatások száma az idén sem éri el a 250-et.

A törvény szerint december 1-jétől március 1-jéig tartó téli kilakoltatási moratórium idején a végrehajtó a lakóingatlan kiürítését elhalaszthatja, ha a kötelezett magánszemély. Erre nincs lehetőség, ha önkényesen elfoglalt lakásról van szó, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki. Továbbá a bíróság a kiürítés végrehajtására utasít, ha a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult, vagy ha a végrehajtást kérő a halasztás idejére gondoskodik a kötelezett elhelyezéséről, vagy ha a végrehajtást kérő magánszemély valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül az ő lakhatása nem biztosított.

A végrehajtási ügyek száma az előző évhez képest némileg nőtt, de jobbára az idén is "kis követelések" miatt indult. A sikeres ingatlanárverések száma jelentősen csökkent, és nem éri el az összes végrehajtási ügyek fél százalékát.

A kamara statisztikái szerint a 2012 harmadik negyedévében érkezett ügyek száma 142 723 volt, ami 5,6 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakában érkezett 135 145 ügyhöz képest. A végrehajtási ügyek többsége "kis követelés", nem éri el a százezer forintot. Többnyire közüzemi elmaradások - víz-, áram-, illetve gázdíj -, továbbá a mobilszolgáltatónál vagy a parkolótársaságnál felhalmozott tartozás. Sikeres ingatlanárverés - nem csak a lakóingatlanokat figyelembe véve - ez év harmadik negyedévében 620 volt, ami az érkezett ügyek 0,43 százaléka. A tavalyi harmadik negyedévéhez képest ez a szám 13,7 százalékkal csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!