szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kurier című osztrák lap internetes oldala csak egy vágott verziót közölt abból a hétperces felvételből, amelyen az októberi apátfalvi hummeres halálos rendőrgázolás látható - mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A vágatlan felvételen, amelyet az egyik járműből telefonnal készítettek, látható a fegyverhasználat, a rendőri intézkedés, az azzal szembeni ellenállás, valamint az is, amint a másik motoros járőrt leszorítják - mondta Fazekas Géza. 

A Kurier cikke szerint a lap birtokába jutott videofelvételen (amelyet erre a linkre kattintva, a cikk alján tekinthetnek meg) többek között az látható, hogy a balról a Hummer mellé érkező motoros rendőr kinyújtott karral az álló terepjáróhoz fut és bedugja a karját az autó vezetőfülkéjének ablakán. A terepjáró vezetője ebben a pillanatban álló helyzetben gázt ad, és elgázolja a valamivel előtte, jobbra álló rendőrt.

A gyanúsított német ügyvédje az osztrák lapnak úgy nyilatkozott, hogy az egyik intézkedő rendőr a jármű ablakán keresztül gázspray-vel lefújta védencét, aki emiatt gázt adott, és ekkor gázolta halálra a motoros járőrt. Fazekas Géza ezt az információt a nyomozásra való hivatkozással nem kívánta kommentálni. Azt azonban elmondta, hogy a helyszíni szemle során a terepjáró valamennyi ablaka teljesen fel volt húzva.

A szóvivő hozzátette, az elmúlt héten érkezett az ügyészséghez a most közzétett vágott videofelvétel a teljes hosszúságában, ám ez nem ugyanaz, mint amit a gázolás után az egyik Hummer terepjáró vezetőjének mobiltelefonjáról lefoglaltak. A szakértők jelenleg mindkét felvételt elemzik, ezek eredményétől függ, hogy lesz-e újabb gyanúsítás.

Fazekas Géza szerint ez a második felvétel az eddigi gyanút nem vonta kétségbe, így továbbra is hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítják az osztrák férfit. A felvételeket az ügyészség a nyomozás érdekei miatt és kegyeleti okokból nem hozta nyilvánosságra - tette hozzá a szóvivő.

Az ügyészségi szóvivő szerint a gyanúsított írásbeli vallomást tett, amelyben - akárcsak kihallgatása során - tagadta a bűncselekmény elkövetését. Fazekas a vallomás részleteiről azonban nem nyilatkozott. Az osztrák gázolót a Szegedi Városi Bíróság október 12-én előzetes letartóztatásba helyezte.

A Kurier arról is írt, hogy a felvételt az ügyvéd szerezte meg és elküldte az ügyészségnek. A védő szerint a képsorok alátámasztják védence korábbi állítását - tette hozzá a lap.

A Központi Nyomozó Főügyészség korábbi közlése szerint egy baráti társaság Romániából tartott hazafelé négy Hummer terepjáróval, amikor egyikükkel szemben gyorshajtás miatt bírságot szabtak ki. A 34 éves, büntetett előéletű gyanúsított a konvoj elején haladt.

A történtek után a konvoj továbbhaladt, ekkor az eddigi adatok szerint a későbbi gázoló - a szóvivő fogalmazása szerint - ráhúzta a terepjárót a traffipaxoló civil rendőrautóra. A rendőr ekkor kért segítséget, és megjelent két rendőrmotoros, akik megpróbálták megállítani a Hummert.

Az ügyészség tájékoztatása szerint ekkor a sofőr a mellé érkező rendőrmotorosra is ráhúzta a terepjárót. A másik motoros rendőr megelőzte a terepjárót, egy kereszteződésnél leszállt a járművéről. A konvoj ekkor megállt, majd a sofőr álló helyzetben gázt adott és elütötte Kenéz Imre motoros rendőrt, aki később kórházba szállítás közben meghalt.

A másik motoros rendőr és a civil rendőrautóban ülő rendőr ekkor odament a terepjáróhoz, de a sofőr nem akart kiszállni a járművéből. Ekkor rálőttek a járműre. Összesen 13 lövést adtak le. A sofőrt négy lövés eltalálta, súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett. Még ekkor is ellenállt, több perces dulakodást követően a két rendőr és egy civil tudta legyűrni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!