szerző:
MTI

Az MSZP tárgyalásokat kezdeményez a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel. A szocialisták először szakpolitikai egyeztetéseket javasolnak, amely elvezethet egy választási szövetség létrehozásáig.

Az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit - a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat -, az LMP-t, a Demokratikus Koalíciót, a 4K!-t, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot és a Szövetségben, Együtt Magyarországért pártot kereste meg együttműködési ajánlatával az MSZP.

Mesterházy Attila pártelnök sajtótájékoztatón elmondta: az országos politikai erőknek szerdán elküldött felhívást civil szervezeteknek és érdekképviseleteknek is eljuttatják. A Szövetség a változásért elnevezésű javaslatcsomag januártól csaknem húsz témában kezdeményez szakpolitikai egyeztetéseket. Az MSZP elnöksége minden témában 3-4 tagú tárgyalódelegációt jelölt ki.

A pártelnök azt mondta: a 2014-es parlamenti választás több évtizedre meghatározza az ország jövőjét, az összefogásról ezért nem elég beszélni, tettekre van szükség. "Olyan folyamat elindítását kezdeményezzük, amely világos ütemezéssel a programok egyeztetésétől elvezethet egy választási szövetség létrehozásáig" - jelentette ki.

A szocialista párt elnökségének erről szóló döntését Mesterházy Attila pártelnök jelentette be szerdán. Az MSZP azt szorgalmazza, hogy a demokratikus pártok és szervezetek 2013 első négy hónapjában a szakpolitikai javaslataikról tárgyaljanak, majd a programok egyeztetése után szeptemberig közösen készüljenek fel a regisztrációs kampányra. Ez vezethet el ahhoz, hogy 2013 végén az együttműködésben részt vevők közös jelölteket és közös listát állítanak a választásokra - ismertette.

A Szövetség a változásért elnevezésű javaslatcsomagot a szocialisták szerdán az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóinak - a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesületnek, a Milla Egyesületnek és a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak -, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a 4K!-nak, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak és az Árok Kornél elnökölte Szövetségben, Együtt Magyarországért pártnak küldték meg a sajtótájékoztatóval egy időben. Az országos politikai erőknek eljuttatott felhívást civil szervezeteknek és érdekképviseleteknek is elküldik.

A javaslat januártól csaknem húsz témában kezdeményez szakpolitikai egyeztetéseket a demokratikus ellenzéki oldalon: elsőként a gazdaság- és költségvetési politikáról, valamint a jogállamiságról és a demokráciáról, majd a foglalkoztatás- és az oktatáspolitikáról, a szociálpolitikáról és az esélyegyenlőségről, a vidékfejlesztésről, a közbiztonságról, az önkormányzatokról és az állami szerepvállalásról, a külügyekről és a nemzetpolitikáról, a környezetvédelemről, végül a regionális stratégiákról.

A szocialisták elnöksége minden témában 3-4 tagú tárgyalódelegációt jelölt ki. Ezeket többségében az MSZP elnökségi tagjai, parlamenti és önkormányzati képviselői alkotják, de a gazdaságpolitikáról tárgyalók között ott van Kákosy Csaba, a Gyurcsány-kormány gazdasági és közlekedési minisztere is, akit akkor az SZDSZ jelölt a tisztségre.

Mesterházy Attila arról beszélt: a 2014-es parlamenti választás több évtizedre meghatározza az ország jövőjét, a kormányváltás nemzeti érdek, a gazdasági, társadalmi, politikai és demokratikus válságból kivezető összefogásról ezért nem elég beszélni, tettekre van szükség. "Olyan folyamat elindítását kezdeményezzük, amely világos és ütemezett menetrend alapján a programok egyeztetésétől elvezethet egy választási szövetség létrehozásáig" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy céljuk a közös jelölt- és listaállítás, miközben a választási szövetségben részt vevők megőrzik szervezeti önállóságukat és identitásukat.

Hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt programalapú együttműködésre van szükség, ez a feltétele a választási együttműködésnek. Ugyanakkor - folytatta - a regisztrációs kampányra való felkészülésbe és a regisztrációs kampányba azok is bekapcsolódhatnak, akik a programegyeztetésben nem vettek részt, a szavazói aktivitás növelése ugyanis minden demokratikus elkötelezettségű szervezet közös érdeke.

A szakpolitikai elképzelések összehangolásáról azt mondta: nem önfeladást, elvtelen alkukat, hanem az ország érdekében meghozott józan kompromisszumokat jelent. Nem egyszerűen elitcserére, hanem új politikai megoldásokra, tudatos tervezésre van szükség - jelezte. Sorsdöntőnek nevezte, hogy a választói névjegyzékbe minél többen iratkozzanak fel. A regisztrációra felkészülés akkor a leghatékonyabb, ha a szervezetek megosztják egymás között a feladatokat - fejtette ki Mesterházy Attila.

Hozzátette: elengedhetetlen aktivisták tízezreinek toborzása mind a regisztrációs időszakra, mind a választási kampányra. Véleménye szerint a választók mozgósításához 25-30 ezer aktivista kell, és a választási csalások elkerülésére több mint 20 ezer szavazóköri delegáltat kell felkészíteni.

A jelöltállítással kapcsolatban azt emelte ki az MSZP elnöke, hogy mind a 106 egyéni körzetben a legtöbb szavazó megnyerésére képes jelölteket kell megnevezniük, azonban a töredékszavazatok összegyűjtése érdekében a közös lista is szükséges.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megnézték, mire képes a Qualcomm új csúcsprocesszora, a Snapdragon 865

Megnézték, mire képes a Qualcomm új csúcsprocesszora, a Snapdragon 865

Kézilabda-vb: a spanyolok nyerték a magyarok csoportját

Kézilabda-vb: a spanyolok nyerték a magyarok csoportját

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot

Karácsony: A kormány tisztázza a szándékait!

Karácsony: A kormány tisztázza a szándékait!

1,3 milliárdot költött ügyvédekre a csődközelben lévő Pécs

1,3 milliárdot költött ügyvédekre a csődközelben lévő Pécs

Kubába utazott a bukott bolíviai diktátor

Kubába utazott a bukott bolíviai diktátor