szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ELTE docense szerint a Semjén Zsolt szakdolgozatával átfedést mutató tanulmánya saját szellemi terméke. Molnár Attila Károly nyilatkozatát a Mandiner közölte.

"Szemben a november 26-án a HVG-ben napvilágot látott inszinuációval, a Valóság c. folyóiratban 1993-ban megjelent tanulmányom saját szellemi termékem"- áll Molnár Attila Károly egyetemi docens Mandineren megjelent nyilatkozatában. Semjén Zsolt egykori témavezetője egyértelművé teszi: sem ekkor, sem máskor nem vett át sem szövegeket, sem részleteket sem jelölten, sem jelöletlenül diákok munkáiból. "Aki ezzel ellenkezőt állít, az tárja elő bizonyítékait és legyen kész a megvédésükre a független magyar bíróság előtt" - áll Molnár Attila Károly nyilatkozatában. A rövid közlemény azzal zárul, "az egyetemi életben megszokott módon számtalan közös kutatást folytattam hallgatóimmal, a vallásszociológia terén is, így ebben az esetben is".

A hvg.hu hétfőn számolt be róla, hogy eltér egymástól Semjén Zsolt 1992-ben az ELTE-n megvédett szociológia szakdolgozatának a hvg.hu által vizsgált első, illetve a kormany.hu-ra kikerült második változata. Az első miniszterelnök-helyettes szociológia dolgozatának nyilvánosságra hozott második, javított kiadásában a „javítás” jelentős részben szó szerint megegyezik konzulensének, Molnár Attilának egy évvel később, a Valóság című folyóiratban megjelent tanulmányával.

Csütörtökön arról írt a hvg.hu, hogy Semjén 1992-ben született szociológiai szakdolgozatának második, javított kiadásából kb. kétoldalnyi szöveg lényegében megegyezik konzulensének, Molnár Attilának egy ugyancsak 1992-ben készült tanulmányával.

Az ELTE Társadalomelméleti Kara pedig szintén csütörtökön jelentette be, hogy bizottságot állít fel a Semjén Zsolt szakdolgozatával kapcsolatos állítások miatt. Tausz Katalin dékánt ezt azzal magyarázta, az elmúlt napokban Semjén Zsolt szociológia szakdolgozatának más szerzők által publikált tanulmányokkal való részleges azonosságára vonatkozó állítások láttak napvilágot a sajtóban, melyek az ELTE Társadalomtudományi Kart és intézményünk oktatóinak szakmai hitelességét is érintik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!