szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hallgatói Hálózat is ott lesz a ma délutáni Széll Kálmán térre szervezett tiltakozáson és támogatásáról biztosítja a tüntető középiskolásokat.

A Hallgatói Hálózat a hétfői és szerdai budapesti és több város tüntetése után örömmel látja, hogy csütörtökön a gimnazisták is felemelték hangjukat a megszorítások ellen - közölték a szervezet Facebook oldalán.

(Percről percre tudósításunkat itt olvashatja a középiskolások tüntetéséről!)

"A kormány cinikus beszólásait eddig is visszautasítottuk, de ma már egyértelmű, hogy minden érintett réteg a keretszám csökkentés, a tandíj és a röghöz kötés ellen tiltakozik, aminek mi nagyon örülünk. Támogatjuk a gimnazisták akcióit és mi is ott leszünk a csütörtöki délután 4 órára a Széll Kálmán térre meghirdetett tüntetésükön" - írják.
 
A Hallgatói Hálózat közölte az országos tiltakozások 6 követelését is: "Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját! A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre! Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat! Töröljék el a hallgatói szerződést! Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát! Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy az alsóbb osztálybeli családoknak is legyen esélye bejutni a felsőoktatásba" - hangzik a 6 pont.
 
A Hallgatói Hálózat elítéli, hogy az általános tiltakozás ellenére csak a HÖOK-ot hívta tárgyalni Balog Zoltán. "Felszólítjuk a HÖOK-ot, hogy csakis az érintettekkel való egyeztetés után menjen bele bármilyen tárgyalásba a kormánnyal, az elfogadott pontokból ne engedjen, kompromisszum kizárva" - írják. A HÖOk jelezte, nem mennek el az egyeztetésre.

"A tárgyalás teljes hosszában legyen nyilvános, a zárt ajtók mögötti politikai alkukat elutasítjuk. Nem hiszünk, nincs miért hinnünk Hoffmann Rózsának és csapatának, akik saját ígéreteikkel szembefordulva akarják elvenni a fiatalok és ezzel az ország jövőjét" - írja a Hallgatói Hálózat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!