szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Közgazdasági Politechnikumban szerdán alternatív napot tartanak, nincs hagyományos tanítás, helyette kerekasztal-beszélgetéseken és filmvetítéseken vehetnek részt a diákok. Nemcsak a tanárok, hanem néhány diák is tart foglakozást a gimnáziumban.

"A diákokkal közösen szerveztük ezt a napot, ez egy kötetlen, rugalmas, alternatív program társadalmi kérdésekről. Fontosnak tarjuk, hogy a gyerekek képbe kerüljenek az őket érintő, fontos kérdésekről" - mondta Diósi Alolzija, a budapesti Közgazdasági Politechnikum pedagógiai vezetője a hvg.hu-nak.
 
A mai megmozdulások és az általános sztrájk miatt a Politechnikum tantestülete úgy döntött rendhagyó napot tartanak, hogy a diákok minél többet megtudhassanak a tüntetésről és az elmúlt hetekben zajló eseményekről. Az iskolában a tegnapi napon határoztak a rendhagyó napról, a programokat így nagyon rövid idő alatt kellett kitalálniuk. Az első órában egy osztályfőnöki órát tartottak, ahol tájékoztatták a gyerekeket a napi programlehetőségekről. Majd a tornaterembe egy fórum keretében kaphattak tájékoztatást a gimnazisták, hogy az eddigi diákok által szervezett, országos megmozdulásokról eseményekről olyan diákoktól, akik részt vettek ezeken. Ezen a megbeszélésen ott volt a Hallgatói Hálózat (HaHa) néhány aktivistája, akik egy mai flash mobra invitálták a már nagykorú diákokat.
 
A harmadik órától kezdődtek meg a programok, azok a diákok, akik nem szerettek volna részt venni ezeken, választhattak más elfoglaltságot, beülhettek a könyvtárba tanulni, de természetesen a gyerekek nagy része nagyon lelkes volt – mondta Diósi.
 
A színházteremben filmeket vetítenek egész nap, leginkább a diákmegmozdulások és a huszadik századi forradalmak témájában. A gyerekek megtekinthetik: az Eper és vér, a Megáll az idő és a Moszkva tér című filmet. A kerekasztal-beszélgetések témái: új köznevelési törvény, milyen a jó beszéd, mire jó a tüntetés. Azok a diákok, akik beszélnek angolul, részt vehetnek azon a programon, ahol a tüntetések visszhangját elemzik a külföldi sajtóban. Továbbá az egyik programon a gyerekek meghallgathatják a tanárok emlékeit az 1989-es rendszerváltási megmozdulásokról és 1990-es taxisblokádról.
 
Majd azok, akik csatlakozni szeretnének, 14 és 15 óra között az országos "némacsend" demonstráción az iskola előtti járdán.

Kövesse az eseményeket percről percre a hvg.hu-val.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”

Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”

Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók