szerző:
Hann Endre, Lakatos Zsuzsa

Az Együtt 2014 Mozgalom színre lépése új helyzetet teremtett a szavazóközönség attitűdjeiben is: a HVG számára készített Medián-elemzés szerint Bajnaiék szövetsége lett a legjelentősebb ellenzéki erő.

Bár az október 23-ai tömegmegmozdulások létszámát övező „számháborút” a Fidesz nyerte, a közvélemény a Milla megmozdulásának tulajdonított nagyobb jelentőséget. Az október utolsó hetében készített Medián-felmérésben megkérdezettek 16 százaléka ugyanis Bajnai Gordon fellépését, illetve az Együtt 2014 Mozgalom megalapítását tartotta a felmérést megelőző hét legfontosabb belpolitikai eseményének, és további 8 százalék (Bajnai konkrét említése nélkül) a Milla rendezvényét hozta fel, míg az úgynevezett békemenetet összesen 16 százaléknyian tartották a legkiemelkedőbbnek. Az új ellenzéki szövetség létrejöttéről egyébként a megkérdezettek 61 százaléka értesült, és az ő 84 százalékuk (a teljes szavazókorú népesség 53 százaléka) azt is tudta, hogy a mozgalmat a volt miniszterelnök neve fémjelzi.

Az új csoportosulás megjelenése alaposan felbolygatja a pártok erőviszonyait. Ha csak az eddig is csatasorban álló pártokra lehetne szavazni, az október végi pártpreferenciák nem sokban térnének el a szeptemberiektől. A Fideszre a szavazókorúak 22 százaléka voksolna, ami megfelel az utóbbi hat hónap átlagának. Az MSZP mostani, 17 százalékos támogatottsága viszont az elmúlt időszak legjobb eredménye lenne, miután a párt ezt a szintet 2009 eleje óta mindössze egyszer érte el, meghaladni pedig egyszer sem tudta. A Jobbik népszerűsége szintén az utóbbi hónapok átlagának megfelelő (10 százalék), az LMP-é pedig kissé elmarad a korábbiaktól (4 százalék).

Egészen más viszont a helyzet, ha a kérdésfeltevés során a szavazócédulára felkerül az Együtt 2014 Mozgalom is. Bajnaiék szervezete máris a teljes választókorú népesség 14 százalékának támogatására számíthat, ami a választani tudó „biztos” szavazók (jelenleg még csekély jelentőségű) csoportjában 22 százaléknyi voksot jelent.

Az új ellenzéki formáció támogatóinak döntő része két forrásból származik: több mint négytizedük eredetileg az MSZP-t választotta volna, további 36 százalékuk viszont ezt megelőzően egyik pártot sem támogatta. A szövetség megjelenése ezek szerint nem hagyja érintetlenül az MSZP szavazótáborát, bár a szocialisták még a Bajnai-féle szövetség jelenléte mellett is maguk mögött tudhatják a népesség 10 százalékát kitevő „kemény mag” támogatását. És bár az ellenzéki pártok szavazatait nem lehet egyszerűen összeadni, szembetűnő, hogy az új alakulat belépésével a „demokratikus ellenzéki” erők támogatottsága együttesen megközelíti a 30 százalékot, ami a választani tudó „biztos” szavazók csoportjára leszűkítve már 44 százalékot jelent.

A mozgalom a jelek szerint képes lehet megszólítani az eddig „aktív elkötelezetlenek” csoportjának egy részét is. A választópolgárok szavazási kedve nagyon alacsony szinten stagnál, mindössze 40 százalékuk gondolja biztosnak, hogy egy mostanában tartandó választáson elmenne szavazni. Ráadásul, ha az Együtt 2014 nem jelenik meg a választható alternatívák között, még a „biztos” szavazók közül is 22 százaléknyian nem támogatnának egyetlen pártot sem. Az új ellenzéki szövetség színre lépése ez utóbbi arányt 15 százalékra csökkenti, a szervezet tehát máris mozgósító hatással van az eddig „várakozó” polgárok egy részére.

Bajnaiék centrista stratégiáját látszik igazolni, hogy az Együtt 2014 a jelek szerint hatásosabban tudja megszólítani a politikai „balközepet”, mint az MSZP vagy a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció. Erre utal, hogy a Mozgalom támogatói átlagosan közelebb helyezik magukat a bal–jobb skála közepes értékéhez, mint az MSZP vagy a DK szavazótábora, igaz, az LMP szavazótáborától jócskán balra helyezkednek el. A politikai bal–jobb skálán az önbesorolás érdekessége egyébként, hogy a Fidesz szavazótábora átlagosan erősebben jobboldalinak vallja magát, mint a radikális Jobbik szavazói.

Bajnai Gordon népszerűsége egyébként már miniszterelnökségének végétől, de különösen a tavalyi év közepe óta emelkedő tendenciát mutat, és május óta rendre megelőzi Orbán Viktort is (HVG, 2012. október 20.). Az exkormányfő tetszési indexe ráadásul az előző hónaphoz képest 7 százalékponttal javult (34-ről 41 százalékra), és ennél nagyobb támogatottsága jelenleg egyedül Áder Jánosnak van (43 százalék). Bár még ez év elején is jellemző volt a népszerűségi listára, hogy az első felét kormánypárti politikusok foglalták el, most a köztársasági elnököt Bajnai mellett további két ellenzéki politikus követi a rangsorban: az LMP-s Karácsony Gergely és a szocialista Mesterházy Attila (36, illetve 35 százalék).

Az általános közhangulat és a kormány munkájának megítélése egyébként kismértékben ingadozott az utóbbi időben, de az október végén mért eredmények nagyjából megfelelnek az elmúlt fél év átlagának. A második Orbán-kormány eddigi teljesítményét négyből hárman gyengének minősítik, ráadásul a Fidesz mellett kitartó szavazók 23 százaléka is kritikusan szemléli a kormány munkáját. Eközben a szeptemberinél 3 százalékponttal magasabb, 76 százalék azok aránya, akik úgy érzik, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok, és ezt már tíz fideszes szavazó közül is hárman így látják.

HANN ENDRE, LAKATOS ZSUZSA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyugtatnak a szaúdiak: mindenki megkapja az olajat, amit az Aramcótól rendelt

Nyugtatnak a szaúdiak: mindenki megkapja az olajat, amit az Aramcótól rendelt

Hiába szigorítják a felsőoktatási felvételit, nem jelentkeztek többen nyelvvizsgázni

Hiába szigorítják a felsőoktatási felvételit, nem jelentkeztek többen nyelvvizsgázni

Di Maio: A magyar kormány közönye miatt él Olaszország migrációs vészhelyzetben

Di Maio: A magyar kormány közönye miatt él Olaszország migrációs vészhelyzetben

Ne egyenek kutyát, mert elriasztják a turistákat - kérik Vietnam legnagyobb városában

Ne egyenek kutyát, mert elriasztják a turistákat - kérik Vietnam legnagyobb városában

Elindult Afrikába Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya

Elindult Afrikába Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya

Tüntetéssel várják az új ombudsmant az első hivatali napján

Tüntetéssel várják az új ombudsmant az első hivatali napján