szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Túlzónak és megalapozatlannak tartja az Európai Bizottság dohánytermékeket szabályozó javaslatát a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ).

A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt állítja, hogy az EU Dohánytermék Direktívájának felülvizsgálata keretében az Európai Bizottság által benyújtott, a dohánytermékek rendelkezéseiről szóló irányelvhez készült javaslat - amely további szigorításokat vezetne be - nem képes teljesíteni a kívánt egészségügyi célkitűzéseket. A szigorításnak - ilyen például a csomagoláson az elrettentő képek alkalmazása mindkét oldalon, az ízesített termékek betiltása, valamint a dobozok és termékek egységesítése - jelentős nemzetgazdasági, mezőgazdasági és foglalkoztatási következményekkel járó nem kívánt hatásai lehetnek - vélik.

A DBMSZ hangsúlyozza, hogy Magyarország a nyilvános helyi dohányzás megszüntetésével, a nemdohányzók védelme érdekében tett intézkedésekkel, a kiskereskedelmi dohánymonopólium létrehozásával és a képes egészségügyi figyelmezetések bevezetésével már így is elöl jár a dohányzás visszaszorítására irányuló intézkedések területén.

A sokkoló fényképek és figyelmeztető szövegek bevezetésének tervezete kapcsán épp az uniós hatástanulmánya fogalmazza meg, hogy ennek az intézkedésnek nem lesz érdemi hatása - jegyzik meg.     A szövetség attól tart, hogy a tervezett szigorítások miatt olyan negatív árverseny alakul ki, amelynek következményeként a hazai dohánytermesztés 2-3 év alatt 75-80 százalékkal is visszaeshet. Ez önmagában 16-17 ezer munkahely elvesztéséhez, és súlyos társadalmi feszültségekhez vezethet a Nyírségben - mutatnak rá, utalva a legjelentősebb hazai dohánytermesztő régióra. A csomagolás egységesítésre vonatkozó törekvések megkönnyítenék a hamisítást, és megnövekedhet az illegális forgalom - véli a szövetség, amely ehelyett átgondolt szabályozást javasol.

A szakmai szervezet álláspontja szerint a hatályos irányelv is kevés módosítással - így például a tudományos szempontból megalapozott és a belső piac működését ténylegesen elősegítő intézkedésekkel - elérheti a célját. Ezt támasztja alá, hogy a jelenlegi eszközrendszerrel az EU-ban a dohányzás - előfordulási - aránya 10 év alatt 39-ről 28 százalékra csökkent, a cigaretta értékesítése pedig ugyanilyen időtávlatban 23,3 százalékkal esett vissza - érvel a DBMSZ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Araszol a forgalom az M0-son

Araszol a forgalom az M0-son

Egyre többen fúlnak vízbe a klímaváltozás miatt

Egyre többen fúlnak vízbe a klímaváltozás miatt

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort