szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Cáfolta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a hvg.hu-nak a sajtóértesülést, mely szerint hamarosan ő váltaná Pintér Sándort a belügyminiszteri székben. Azt mondta, úgy érzi, a katasztrófa-védelem élén a helyén van.

„Ismert közszereplő vagyok, ez lehet az alapja a sajtóban megjelent pletykának” – így kommentálta Bakondi György, a magyar katasztrófavédelem vezetője azt, hogy ő lehetne a belügyminiszter, ha Pintér Sándor távozik posztjáról. A Népszabadság csütörtökön írt a lehetséges vezetőváltásról, hozzátéve, hogy a miniszterével várhatóan együtt távozó Hatala József országos rendőrfőkapitány helyét Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány foglalná el.

Pintér távozásáról folyamatosan regéltek

A Belügyminisztérium irányítását állítólag szívesen vállalná több kormánypárti politikus, így többek közt Lázár János is. Azt nem tudni, miként reagálna most a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy ilyen felkérésre, de a 2010-es kormányváltás előtt készült arra, hogy ő ülhet a belügyminiszteri székbe. A hvg.hu információi szerint Lázár János akkor meglátogatott minden megyei rendőr-főkapitányságot, s tájékoztatást kért a közbiztonsági, bűnügyi helyzetről. Akkori rendőri és belügyi forrásaink szerint nemcsak az látszott, hogy készül a pozíció betöltésére, hanem az is, hogy rendészeti kérdésekben igencsak felkészült - persze ez nem lehetett túl meglepő, hiszen az előző ciklusban Lázár János volt a parlament rendészeti bizottságának elnöke.

Pintés Sándor és Bakondi György a katasztrófavédelem által gyártott vízszállító járművek átadása előtt 2012. novemberében
©

Miután Pintér Sándor került a belügyi tárca élére, olyan híresztelések kaptak szárnyra, hogy egészségi állapota miatt csak bizonyos időre vállalna a posztot. Akkoriban két évről beszéltel, ez azonban letelt, és még mindig ő a belügyminiszter. A most szóba került vezetőcserék alapját - a hvg.hu rendőri körökből származó értesülései szerint - is ez adhatja. Többen furcsának találták például azt, hogy a minden év végén megtartott, úgynevezett Tábornokok találkozóján Pintér Sándor nem vett részt, pedig korábban ez nem fordulhatott elő.

Bakondi: "A helyemen vagyok"

Bakondi György szerint neve most csak azért vetődhetett fel, mert "ő ismert közszereplő, akinek pályájával kapcsolatban állandóan találgatások röppennek fel". „Szeretem a kihívásokat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelynek megalapításában is részt vettem, éppen elég nagy kihívást jelent nekem” – mondta, hozzátéve: nem szeret olyan teóriát kommentálni, amelynek nincs alapja. Bakondi elmondta azt is, hogy Pintér Sándorral húsz éve van kitűnő kapcsolatban, sőt barátságban, és a most megjelentek semmi mást nem szolgálnak, mint hogy akik terjesztik, "megnézzék, most mit tesz ő és mit tesz a belügyminiszter". „A helyemen vagyok” – mondta.

Hatala helyére Papp Károly vagy Tóth Tamás az esélyes

A belügyminiszteri váltás mellett folynak a találgatások a rendőri vezetők cseréjéről is. A Népszava azt írta, hogy a 62 életévének betöltése miatt távozó Hatala József helyére nem a korábban emlegetett, a BRFK élén álló Tóth Tamás az esélyes, hanem Papp Károly, aki főkapitányi biztosként, az országos főkapitány általános helyetteseként vezette le a rendőrségi átszervezéseket. A hvg.hu is beszámolt róla, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodánál a tavaly nyár elején kirobbant korrupciós ügy miatt csökkentették a létszámot,  és összevonták a Készenléti Rendőrséggel. Emellett átalakították a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, többek közt megszüntetve a szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályt. A testület átszervezése folyamatban van. 

A BRFK első emberének távozása többször is szóba került. Mint megírtuk, a budapesti főkapitány kinevezésében állítólag nagy szerepet játszott, hogy édesanyja a Fidesz gazdasági igazgatója. Információk szerint maga Pintér Sándor sem örült annak, hogy munkatársát a rendőrség egyik legfontosabb pozíciójára nem ő választhatta ki. Mind rendőri, mind belügyi források szerint Tóth Tamást többször is megpróbálták eltávolítani a BRFK éléről oly módon, hogy a büntetés-végrehajtás vezetését ajánlották fel számára. Ő ezt azonban – úgy tudjuk – többször vissza is utasította ezt. Ahogy a hvg.hu-nak volt és jelenlegi rendőri vezetők fogalmaztak, Tóth Tamás addig marad a helyén, amíg ő akarja. Ezzel együtt Tóth Tamás pozíciójának gyengítésére való törekvésként értékelik a rendőrségen belül, hogy a főváros főrendőre mostanra olyan emberekkel van körülvéve, akiknek megbízását, kinevezését a belügyi vezetés támogatta.

Papp Károly és Tóth Tamás esélyeit latolgatva a hvg.hu-nak rendőri források az előbbi kinevezését mondták valószínűbbnek az ORFK élére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: miért most bukott meg az éjszaka császára?

Valaminek történnie kellett, ami miatt az éjszaka császára mára „kilőhetővé” vált, vagyis eljárás indulhatott vele szemben – vélekedtek a hvg.hu-nak egyformán rendőrök és V. László ismerősei is. A megkérdezettek leginkább terület-újraosztási terveket látnak a letartóztatások mögött.

Csikász Brigitta Itthon

V. László feketébe öltözött férfiakkal érkezett - interjú Veres Istvánnal

A Veres Istvánhoz köthető cégek az állam kezébe adnák a Citadella-épületegyüttest - közölte a területen évekkel ezelőtt a hatóságok szerint illegális teraszépítést végző, majd a Zóna Taxi révén a Budapest Airporttal jogvitába bonyolódott vállalkozó. A hvg.hu-nak a Citadelláról való kivonulásáról azt mondta, ebben egy minisztériumból érkező fenyegetéseknek is szerepe lehetett. Mindemellett Veres István életét "megnehezíti", hogy összekötik a korrupciós ügy egyik gyanúsítottjával, V. Lászlóval és a másik nagy port kavart ügy érintettjével, Portik Tamással, akit a rendőrség az Aranykéz utcai merényletre és Prisztás József megölésére való felbujtással gyanúsít. Veres állítja, ismerte őket, de nem üzletelt velük. Interjú.

Csikász Brigitta Itthon

Lefokozzák a kábítószer-ellenes részleget a BRFK-n

Nyomozók szerint akár komoly zavarok is keletkezhetnek a kábítószeres ügyek felderítésében, miután az ezzel foglalkozó részleget osztályból alosztályba sorolják, és emiatt az ott dolgozó nyomozók létszáma csökkenni fog. A testület számára jelentős bérmegtakarítással is járó ászervezés részleteit a BRFK nem vázolta, de nem cáfolták lapunk azon értesülését, hogy több százmillió forintot adnak ki bűnjelként lefoglalt fegyverek és lőszerek őrzésére.

hvg.hu Itthon

Nem kért a bv-parancsnokságból a rendőrfőkapitány?

Felkínálták a büntetés-végrehajtás parancsnoki székét Tóth Tamás budapesti főkapitánynak, de a hvg.hu információi szerint nem fogadta el az ajánlatot. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetőjét nem értük el, igaz, a vele kapcsolatos híresztelésekről máskor sem nyilatkozott.

Hivatalos: itt a megújult Audi RS5 testvérpáros

Hivatalos: itt a megújult Audi RS5 testvérpáros

"Híres emberek csak más híres emberek társaságában árulják el a titkaikat"

"Híres emberek csak más híres emberek társaságában árulják el a titkaikat"

Adventi mesenaptár – december 11.

Adventi mesenaptár – december 11.

Késéssel, drágábban, de elkészült az új országgyűlési irodaház

Késéssel, drágábban, de elkészült az új országgyűlési irodaház

Még októberben is a Balaton volt a magyar turisták kedvence

Még októberben is a Balaton volt a magyar turisták kedvence

Itt a vége: kiszáradt a Viktória-vízesés

Itt a vége: kiszáradt a Viktória-vízesés