szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Cáfolta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a hvg.hu-nak a sajtóértesülést, mely szerint hamarosan ő váltaná Pintér Sándort a belügyminiszteri székben. Azt mondta, úgy érzi, a katasztrófa-védelem élén a helyén van.

„Ismert közszereplő vagyok, ez lehet az alapja a sajtóban megjelent pletykának” – így kommentálta Bakondi György, a magyar katasztrófavédelem vezetője azt, hogy ő lehetne a belügyminiszter, ha Pintér Sándor távozik posztjáról. A Népszabadság csütörtökön írt a lehetséges vezetőváltásról, hozzátéve, hogy a miniszterével várhatóan együtt távozó Hatala József országos rendőrfőkapitány helyét Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány foglalná el.

Pintér távozásáról folyamatosan regéltek

A Belügyminisztérium irányítását állítólag szívesen vállalná több kormánypárti politikus, így többek közt Lázár János is. Azt nem tudni, miként reagálna most a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy ilyen felkérésre, de a 2010-es kormányváltás előtt készült arra, hogy ő ülhet a belügyminiszteri székbe. A hvg.hu információi szerint Lázár János akkor meglátogatott minden megyei rendőr-főkapitányságot, s tájékoztatást kért a közbiztonsági, bűnügyi helyzetről. Akkori rendőri és belügyi forrásaink szerint nemcsak az látszott, hogy készül a pozíció betöltésére, hanem az is, hogy rendészeti kérdésekben igencsak felkészült - persze ez nem lehetett túl meglepő, hiszen az előző ciklusban Lázár János volt a parlament rendészeti bizottságának elnöke.

Pintés Sándor és Bakondi György a katasztrófavédelem által gyártott vízszállító járművek átadása előtt 2012. novemberében
©

Miután Pintér Sándor került a belügyi tárca élére, olyan híresztelések kaptak szárnyra, hogy egészségi állapota miatt csak bizonyos időre vállalna a posztot. Akkoriban két évről beszéltel, ez azonban letelt, és még mindig ő a belügyminiszter. A most szóba került vezetőcserék alapját - a hvg.hu rendőri körökből származó értesülései szerint - is ez adhatja. Többen furcsának találták például azt, hogy a minden év végén megtartott, úgynevezett Tábornokok találkozóján Pintér Sándor nem vett részt, pedig korábban ez nem fordulhatott elő.

Bakondi: "A helyemen vagyok"

Bakondi György szerint neve most csak azért vetődhetett fel, mert "ő ismert közszereplő, akinek pályájával kapcsolatban állandóan találgatások röppennek fel". „Szeretem a kihívásokat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelynek megalapításában is részt vettem, éppen elég nagy kihívást jelent nekem” – mondta, hozzátéve: nem szeret olyan teóriát kommentálni, amelynek nincs alapja. Bakondi elmondta azt is, hogy Pintér Sándorral húsz éve van kitűnő kapcsolatban, sőt barátságban, és a most megjelentek semmi mást nem szolgálnak, mint hogy akik terjesztik, "megnézzék, most mit tesz ő és mit tesz a belügyminiszter". „A helyemen vagyok” – mondta.

Hatala helyére Papp Károly vagy Tóth Tamás az esélyes

A belügyminiszteri váltás mellett folynak a találgatások a rendőri vezetők cseréjéről is. A Népszava azt írta, hogy a 62 életévének betöltése miatt távozó Hatala József helyére nem a korábban emlegetett, a BRFK élén álló Tóth Tamás az esélyes, hanem Papp Károly, aki főkapitányi biztosként, az országos főkapitány általános helyetteseként vezette le a rendőrségi átszervezéseket. A hvg.hu is beszámolt róla, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodánál a tavaly nyár elején kirobbant korrupciós ügy miatt csökkentették a létszámot,  és összevonták a Készenléti Rendőrséggel. Emellett átalakították a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, többek közt megszüntetve a szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályt. A testület átszervezése folyamatban van. 

A BRFK első emberének távozása többször is szóba került. Mint megírtuk, a budapesti főkapitány kinevezésében állítólag nagy szerepet játszott, hogy édesanyja a Fidesz gazdasági igazgatója. Információk szerint maga Pintér Sándor sem örült annak, hogy munkatársát a rendőrség egyik legfontosabb pozíciójára nem ő választhatta ki. Mind rendőri, mind belügyi források szerint Tóth Tamást többször is megpróbálták eltávolítani a BRFK éléről oly módon, hogy a büntetés-végrehajtás vezetését ajánlották fel számára. Ő ezt azonban – úgy tudjuk – többször vissza is utasította ezt. Ahogy a hvg.hu-nak volt és jelenlegi rendőri vezetők fogalmaztak, Tóth Tamás addig marad a helyén, amíg ő akarja. Ezzel együtt Tóth Tamás pozíciójának gyengítésére való törekvésként értékelik a rendőrségen belül, hogy a főváros főrendőre mostanra olyan emberekkel van körülvéve, akiknek megbízását, kinevezését a belügyi vezetés támogatta.

Papp Károly és Tóth Tamás esélyeit latolgatva a hvg.hu-nak rendőri források az előbbi kinevezését mondták valószínűbbnek az ORFK élére.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: miért most bukott meg az éjszaka császára?

Valaminek történnie kellett, ami miatt az éjszaka császára mára „kilőhetővé” vált, vagyis eljárás indulhatott vele szemben – vélekedtek a hvg.hu-nak egyformán rendőrök és V. László ismerősei is. A megkérdezettek leginkább terület-újraosztási terveket látnak a letartóztatások mögött.

Csikász Brigitta Itthon

V. László feketébe öltözött férfiakkal érkezett - interjú Veres Istvánnal

A Veres Istvánhoz köthető cégek az állam kezébe adnák a Citadella-épületegyüttest - közölte a területen évekkel ezelőtt a hatóságok szerint illegális teraszépítést végző, majd a Zóna Taxi révén a Budapest Airporttal jogvitába bonyolódott vállalkozó. A hvg.hu-nak a Citadelláról való kivonulásáról azt mondta, ebben egy minisztériumból érkező fenyegetéseknek is szerepe lehetett. Mindemellett Veres István életét "megnehezíti", hogy összekötik a korrupciós ügy egyik gyanúsítottjával, V. Lászlóval és a másik nagy port kavart ügy érintettjével, Portik Tamással, akit a rendőrség az Aranykéz utcai merényletre és Prisztás József megölésére való felbujtással gyanúsít. Veres állítja, ismerte őket, de nem üzletelt velük. Interjú.

Csikász Brigitta Itthon

Lefokozzák a kábítószer-ellenes részleget a BRFK-n

Nyomozók szerint akár komoly zavarok is keletkezhetnek a kábítószeres ügyek felderítésében, miután az ezzel foglalkozó részleget osztályból alosztályba sorolják, és emiatt az ott dolgozó nyomozók létszáma csökkenni fog. A testület számára jelentős bérmegtakarítással is járó ászervezés részleteit a BRFK nem vázolta, de nem cáfolták lapunk azon értesülését, hogy több százmillió forintot adnak ki bűnjelként lefoglalt fegyverek és lőszerek őrzésére.

hvg.hu Itthon

Nem kért a bv-parancsnokságból a rendőrfőkapitány?

Felkínálták a büntetés-végrehajtás parancsnoki székét Tóth Tamás budapesti főkapitánynak, de a hvg.hu információi szerint nem fogadta el az ajánlatot. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetőjét nem értük el, igaz, a vele kapcsolatos híresztelésekről máskor sem nyilatkozott.

Végleg otthagyja a parlamentet a volt jobbikos Hegedűs Lórántné

Végleg otthagyja a parlamentet a volt jobbikos Hegedűs Lórántné

Mexikóban fogtak el egy 2001 óta körözött magyart, nyomban vádat is emeltek ellene

Mexikóban fogtak el egy 2001 óta körözött magyart, nyomban vádat is emeltek ellene

Űrhajóablakra is lehet licitálni az Európai Űrügynökség árverésén

Űrhajóablakra is lehet licitálni az Európai Űrügynökség árverésén

Kezdődik a szezon: erre vigyázzon, ha medvehagymát szed

Kezdődik a szezon: erre vigyázzon, ha medvehagymát szed

Felismerhetetlen lett Conchita Wurst

Felismerhetetlen lett Conchita Wurst

Már nem Asztanának hívják Kazahsztán fővárosát

Már nem Asztanának hívják Kazahsztán fővárosát