szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogerősen 18 év, illetve 17 év fegyházbüntetést szabott ki hétfőn a Debreceni Ítélőtábla arra a két vádlottra, aki 2011 februárjában otthonában rabolt ki és vert halálra egy idős asszonyt - közölte az intézmény.

A táblabíróság Balla Lajos vezette büntetőtanácsa a büntetések hosszát tekintve helybenhagyta az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék 2012 októberében hozott határozatát. A bíróság társtettesként elkövetett emberölés vádjában találta bűnösnek az elsőrendű vádlott nőt és a másodrendű vádlott férfit. 

A vádlottak 2011 februárjában sötétedés után Rakamazon egy egyedül élő idős asszony házához mentek. Az elsőrendű vádlott ki akarta csalni az asszonyt a házból, hogy közben társa besurranhasson a lakásba, és pénzt vagy értékeket lophasson. A sértett a nőt behívta a házba, miközben társa a nyitva hagyott ajtón beosont a lakásba, és a hátsó szobában egy polcról 200 ezer forint készpénzt vett el. 

A férfi azonban a sötétben megbotlott, ezt észlelte a sértett, villanyt gyújtott, és meglátta a másodrendű vádlottat. A férfi pofon ütötte az idős asszonyt, majd mindketten kimenekültek a házból.

A sértett kiabálni kezdett velük, erre az elsőrendű vádlott felkapott egy vascsövet, és a nyakán és a fején többször megütötte a sértettet. A földre kerülő idős asszony fejét mindkét vádlott megrugdosta, a mellkasát pedig megtaposta. Ezután a nő kivette a sértett nyakából az arany nyakláncát és az ujjáról lehúzta az arany karikagyűrűjét. Az idős nő a helyszínen meghalt. 

Az ítélőtábla határozata szerint a vádlottak a cselekményt különös kegyetlenséggel követték el, gátlástalanul, a sértett méltóságának megalázásával. Az elsőrendű vádlott ráadásul felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt, míg társa ellen büntetőeljárás folyt. Szemernyi megbánást sem tanúsítottak a társadalomra kiemelkedően veszélyes cselekményük elkövetése után, így az elsőfokú ítélet inkább enyhének mondható, de mivel nem érkezett ügyészi súlyosítási indítvány, nem lehet súlyosabb ítéletet hozni - ismertette Fórizs Ildikó a táblabíróság álláspontját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novák Katalin szerint a Fidesz „gazdasági érdekek” miatt is barátkozik a „balra tolódott” CDU-val

Novák Katalin szerint a Fidesz „gazdasági érdekek” miatt is barátkozik a „balra tolódott” CDU-val

Törőcsik Mari az élet hihetetlen szeretetét adta nekünk

Törőcsik Mari az élet hihetetlen szeretetét adta nekünk

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust