szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Van, ahol már megkezdődtek az elbocsátások a felsőoktatást érintő megszorítások miatt, máshol a csoportos létszámleépítés előkészítése zajlik. Van, ahol a dologi kiadások 80 százalékos csökkentését írták elő, egy budapesti intézményben ingyenmunkára kértek fel kollégákat. Ebben a helyzetben ül össze a Felsőoktatási Kerekasztal, miközben a miniszter egy tárgyaló szerint „rosszul viseli a kritikát”. Balog Zoltán szerint a Felsőoktatási Kerekasztalon áttekintik a problémát.

Levélben utasította a Kaposvári Egyetem rektora, Szávai Ferenc január elején az intézmény művészeti karának dékánját, Jakicsityné Lieber Erzsébetet, hogy a törvényben előírt maximálisra emelje a következő két félévben a kar közalkalmazotti státuszban foglalkoztatott oktatóinak óraszámát. Ez a törvényben meghatározott minimum tíz órához képest 70 százalékkal lehet több. És persze egy oktató kötelezettségei ebben nem merülnek ki, tudományos kutatást is kell folytatni, és – a munkáltató rendelkezései szerint – mindazokat a feladatokat ellátni, melyek az intézmény szempontjából fontosak, és „igénylik az oktató szakértelmét”. Az utasítás célja az, hogy így minimálisra csökkenjen a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak létszáma. A rendelkezés szerint a dékánnak egyben „haladéktalanul" rendelkeznie kell az érintettek elbocsátásáról. Mindezt a birtokunkba jutott utasítás azzal indokolja, hogy „az egyetem anyagi helyzete jelentős megszorításokat tesz szükségessé”.

Nagyon komoly a helyzet a Corvinus Egyetemen is. „Az egyetem gazdasági főigazgatója a szenátus február 4-re tervezett ülésére készített egy nyilvánosságnak szánt előterjesztést, melynek a lényege az volt, hogy az állami támogatások 30 százalékos csökkenése, és a közel egymilliárd forintra rúgó kifizetetlen kötelezettségek miatt a személyi költségeket is 29 százalékkal kell megvágni, méghozzá fűnyíróelv-szerűen, így az egyetem kénytelen csoportos létszámleépítést végrehajtani” – mondta a hvg.hu-nak Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, az Oktatói Hálózat képviselője. „Az ezzel kapcsolatos intézkedések megtételének tervezett határideje 2013. február 1., ami valószínűleg már csak azért sem tartható, mert a csoportos létszámleépítésnek komoly törvényi előírásai és korlátai vannak” – mondta az oktató.

Bizottság a leépítésért

A Corvinus rektora emiatt különbizottságok létrehozását jelentette be a leépítések és a szervezeti átalakítások végrehajtására, az Oktatói Hálózat és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ugyanakkor tiltakozik a drasztikus megszorítások miatt. „Az elmúlt három évben a Corvinus – és a többi egyetem – állami támogatása 40 százalékkal csökkent, vagyis reálértéken a felére. Ezzel teljesen ellehetetlenülhet a szakmai munka, és az oktatás és a kutatómunka, akkreditált képzési programok kerülhetnek veszélybe, hiszen nem tudjuk a vállalt feltételeket teljesíteni, oktatók sora kerülhet olyan helyzetbe, hogy szerződéses oktatási-kutatási kötelezettségvállalásait a megváltozott körülmények folytán nem tudja betartani” – mondta Deák Dániel a hvg.hu-nak.

A hírt szintén közlő Figyelo.hu ezzel kapcsolatban idézi Rostoványi Zsolt rektor egy korábbi konferencián elhangzott felszólalását, ahol az intézményvezető arról beszélt, hogy a felsőoktatás nehéz, válság-közeli helyzetben van, miközben az átalakítások iránya nem világos. Mint a Figyelo.hu visszaidézi, Maruzsa Zoltán felsőoktatási államtitkár vitába szállt a rektorral, és azt mondta, az egyetemek helyzete stabil. A harmadával csökkenteni tervezett bérköltség nem tartalmazza a nyugdíjazásokat, ami körül egyelőre ugyanúgy nagy a káosz, mint sok más kérdésben, nem világos, mikor kellene nyugdíjba vonulniuk a felsőoktatás dolgozóinak. Jelenleg az a verzió él, hogy az egyetemi oktatóknak is nyugállományba kell vonulniuk 62 éves korukban, ám az intézmény vezetője az egyes oktatók esetében kérelmezheti az aktív állományú továbbfoglalkoztatást a szaktárcától.

©

Van, ahol már nagyban zajlanak a létszámleépítések, az ELTE Bölcsészettudományi Karán tavaly egyetlen távozó (nyugdíjba vonuló) tanár helyét nem töltötték be, az Állam és Jogtudományi Kar 120 fős dolgozói létszáma 20 fővel csökkent. „Hetente húszasával-harmincasával írjuk alá az elbocsátásokat. A létünkért küzdünk, az egyetem tavalyi költségvetési támogatása 18 milliárd volt, ez idénre 14-16 milliárdra csökkenhet” – mondta egy nagy fővárosi egyetem vezetője is lapunknak. Ők úgy is próbálnak spórolni, hogy az eddig minimális díjazásért dolgozó óraadókkal közölték: idéntől már semmit nem tudnak fizetni nekik.

Furcsa hangulatban

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter csütörtökön délben találkozott a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevőivel, itt bizonyára az egyetemek súlyos anyagi helyzete is szóba kerültek. Már csak azért is, mert – mint a korábbi tárgyalások egyik szereplője a hvg.hu-nak elmondta – már „egy sor intézményvezető fordult a miniszterhez, mert egyszerűen nem tudnak reális költségvetést tervezni erre az évre”. A felsőoktatás támogatását a Széll Kálmán-terv 2.0 értelmében – a korábban zárolt összegeken túl – idén 26 milliárd forinttal vágták meg. A kerekasztal megalakulása után Balog Zoltán már 47 milliárd plusz-forrásról beszélt, és azt mondta a hvg.hu kérdésére, hogy a testület finanszírozási munkacsoportjában áttekintik az egyetemek finanszírozási helyzetét.

Forrásunk szerint Balog Zoltán a Magyar Rektori Konferenciával tartott keddi találkozón ugyan azt mondta, hogy ezt a pénzt visszapótolják, és a kutatóegyetemnek kinevezett intézmények még további tízmilliárd forintot kaptak, de erre egyelőre csak szóbeli ígéret van. Ráadásul az is arról szól, hogy majd a nyárra, nyár végére történik meg a pótlás. Az intézményeknek viszont úgy kell majd sokkal több hallgatót fogadniuk, hogy egyelőre fogalmuk sincs a finanszírozásról. Törős Szilárd, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete vezetője szerint ezért sok intézmény egyelőre kivár, hogy valóban lesz-e garancia a közeljövőben a források visszapótlására, de közben készítik elő a saját megszorítási terveiket arra az esetre, ha ez mégsem teljesül.

Ebben a helyzetben ül össze csütörtökön délben a Felsőoktatási Kerekasztal, várhatóan nem a legjobb hangulatban. Már csak azért sem, mert az eddigi kormány-felsőoktatási szereplők tárgyalásokra rálátó egyik forrásunk szerint a keddi találkozó sem volt baráti hangvételű: a miniszter ugyanis „nehezen viselte a Rektori Konferencia korábbi kritikus nyilatkozatait a felsőoktatási megszorításokkal kapcsolatban”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az új törvény szerint a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanáccsal kell tárgyalni

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsot (FÉT) nevezi meg a felsőoktatás ágazati jelentőségű munkaügyi, szociális, élet- és munkakörülményekkel, valamint a személyi juttatásokkal kapcsolatos kérdéseinek egyeztetésére - reagált Maruzsa Zoltán arra, hogy a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete miért nem kapott meghívást a felsőoktatási kerekasztal csütörtöki alakuló ülésére.

Kósa András Itthon

Már nemcsak Matolcsy tárcája diktálja a felsőoktatási reformot

Míg korábban egyértelműen a Nemzetgazdasági Minisztérium diktálta a felsőoktatás átalakításának szempontjait a humánerőforrás-tárcának, mostanra megváltozott a helyzet, a Nemzetgazdasági Minisztérium befolyása csökkent, az EMMI önállóbb lett – mondták a hvg.hu-nak az egyeztető tárgyalásokra rálátó források.

Meghalt Bob Marley zenekarának utolsó, még élő tagja

Meghalt Bob Marley zenekarának utolsó, még élő tagja

Tíz orvos és 50 ápoló távozott a győri kórházból

Tíz orvos és 50 ápoló távozott a győri kórházból

15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit a járvány miatt a kamara szerint

15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit a járvány miatt a kamara szerint