szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csak az emberi méltóság védelmében szükséges tiltani az önkényuralmi jelképek használatát - mondta az MSZP-s Bárándy Gergely szerdán újságíróknak az Alkotmánybíróság (Ab) előző napi döntését kommentálva. A szocialista politikus szerint már a jövő héten módosítani kellene a Büntető törvénykönyvet.

Az Ab kedden, április 30-ai hatállyal semmisítette meg az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó Btk.-paragrafust. A testület álláspontja szerint az önkényuralmi jelképek büntetőjogi fenyegetettsége az emberi méltóság és az alkotmányos értékrend védelme érdekében indokolt lehet, ám a jelenlegi szabályozás túl tág, a jelképhasználatot általában rendeli büntetni, és ezzel aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

Bárándy Gergely azt mondta: a szocialisták többször felhívták a figyelmet arra, hogy a Fidesz által elfogadott szabályozás nem megfelelő, mert nem célhoz kötötten tiltja az önkényuralmi jelképeket.

Fontos, hogy senkinek az emberi méltósága ne sérüljön önkényuralmi jelképek használata miatt - hangoztatta. Azonban rámutatott, hogy a jelenlegi, életszerűtlen szabályozás alapján Puskás Ferenc egykori címeres mezének a viselése is jogsértő, mivel szerepel rajta a vörös csillag, és voltaképpen törvénybe ütköző az is, ha valaki nyilvános helyen Heineken sört fogyaszt vagy szolgál fel.

Kérdésre válaszolva az MSZP-s politikus azt mondta, már a strasbourgi emberi jogi bíróság döntése után is fennállt a veszélye, most pedig szinte biztosra vehető, hogy sokan provokatív céllal vagy a későbbi, több ezer eurós kártérítés reményében tűzik ki valamelyik önkényuralmi jelképet.

Szerinte ezt úgy lehetne kiküszöbölni, ha a parlament nem várna április végéig a Btk. módosításával, hanem akár már a jövő héten, kivételes sürgős eljárással változtatna a Büntető törvénykönyvön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyanakodjon, ha a webáruházban a 124 éves Erzsók nénivel akarják meggyőzni

Gyanakodjon, ha a webáruházban a 124 éves Erzsók nénivel akarják meggyőzni

Bárki kiveheti a Kaliforniába jöttem híres családi házát

Bárki kiveheti a Kaliforniába jöttem híres családi házát

Nehogy kipróbálja otthon: vannak, akik házilag kevert koronavírus-oltást adnak be maguknak

Nehogy kipróbálja otthon: vannak, akik házilag kevert koronavírus-oltást adnak be maguknak