szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bocsánatot kért Zagyva György Gyula jobbikos képviselő Vágó Gábortól, amiért azt állította: nem ő, hanem Vágó és képviselőtársa, Ivády Gábor tettek szexista megjegyzéseket Osztolykán Ágnesre a parlamentben.

Vágó Gábor sajátos módon szólt hozzá ahhoz az ügyhöz, amelyben Osztolykán Ágnes állította: Zagyva György Gyula szexista megjegyzéseket tett rá a parlamentben. Az LMP-s politikus éleshangú blogbejegyzésekben fejtette ki véleményét Zagyváról, aki végül a parlament folyosóján bocsánatot kért tőle.

Bár a jobbikos politikus szerdán még azt mondta: Vágó Gábortól és Ivády Gábortól származtak a kétes megjegyzések, csütörtökön elismerte, hogy Vágó ott sem volt az ominózus beszélgetés során. Vágó a tumbleren így számolt be a fejleményekről: "Odaálltam elé, és mondtam, hogy sunyi gyáva alak. Hosszas keménykedés után bocsánatot kért, mert tényleg nem voltam ott. De kijelentette, hogy ezentúl ő is mindent kiblogol, mert Ági felrúgta az íratlan szabályokat. Szerinte ha nem akarunk ketrecben élő zombik lenni, akkor nem lehet ilyen kibeszéléseket megtenni, amit az Ági csinált."

"Rámkened, hogy tahó vagy"

Vágó Gábor korábban részletesen kifejtette a véleményét a blogoszférában. "Bazmeg Gyula legalább ne kamuznál. Az Indexnek elismerted, majd a hvg-nek azt mondtad, hogy egy betű eltérés óriási értelmezési különbséget hord magában. Most meg rámkened, hogy tahó vagy. Hétfőn a szavazások után hazamentem, így ott se voltam" - a Campesino blogon ezt a rövid bejegyzést lehet olvasni. A Falramentaparlament blogon emellett egy hosszabb levél szerepel Zagyva György Gyulának címezve.

A levél így indít: "Zagyva György Gyula azok után, hogy tahó módon zaklattad Osztolykán Ágit, még rám akarod kenni a gyökérséged. A veled egyívású széljobbos arcokban nem a szellemi világtalanság és a nappali sötétség a legidegesítőbb, hanem a melldöngető keménykedés mögött meglévő sunyi gyávaság."

"Ahogyan rrrockout és liverbird mikrobloggerek írták, nekünk vannak a világon a leggyávább nácijaink. Az első keresztkérdésre menekülnek, a saját közegükben meg izmoznak" - folytatódik a bejegyzés. Vágó azt is írja: "Valójában szerintem nem is a tahóságodat próbálod kimagyarázni, hanem félsz attól, hogy az általad csak 'kannibálokként' emlegetett véresszájú bajtársaid mit szólnak, ahhoz, hogy te egy cigánnyal is elmennél. Ahogyan a veled rokonlélek, diákokat egzecíroztató huligán mondta: 'próbálj már meg férfimódon viselkedni, és álljál ki a szavaidért, amit elmondtál'."

Vágó Gábor arról is ír, hogy hétfőn a szavazások után elment a Parlamentből, ezért a vitatott szituációnál ott sem volt. Állítása szerint ezt tanúsítani is tudja.

Az előzmények

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Osztolykán Ágnes blogján írt arról, hogy szexista megjegyzéseket kapott kedd este a Parlamentben. A képviselő azt kérdezte képviselőtársaitól, valaki haza tudná-e vinni az estig tartó ülés után, mire olyan szexista válaszokat kapott, hogy "hazaviszlek, de magamhoz", illetve Zagyva György Gyula jobbikos képviselő azt fűzte hozzá, hogy "'attól, hogy cigány vagy, még ledöfnélek".

Az LMP országgyűlési képviselője az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta: többször volt hasonló jellegű beszélgetés közte és Zagyva György Gyula között, de ennyire alpári még nem volt a jobbikos. Hozzátette: amikor egy ilyen mondat hagyja el egy férfi száját, azt nem lehet szó nélkül hagyni. Kijelentette: legutóbb gimnazista korában mondtak neki hasonlót, akkor azzal a lendülettel arcon vágta a fiatalembert.

A jobbikos politikus szerint azonban tévedett Osztolykán Ágnes. Állítása szerint "szexista megjegyzéseket Vágó Gábor és Ivády Gábor független képviselők tettek Osztolykánnak", amit "Schiffer András ex-frakcióvezető mosolygással végigasszisztált". Zagyva hazugnak tartja a képviselőnőt, és hozzátette közleményében, teljesen félreértették a szavait. Ő nem azt mondta, hogy "attól, hogy cigány vagy, még ledöfnélek", hanem azt, hogy "attól, hogy cigány vagy, még ledöfnének".

Zagyva György Gyula azonban korábban az Index megkeresésére még nem teljesen ezt mondta. A lap megkereste a politikust, aki így fogalmazott: "mert majd én pont ezekre szoktam ráizgulni". Hozzátette, nem érti, miért ő lett a rossz fiú, amikor mindenki más is beszólogatott. Ő csak egy "reflexszerű, félhangos megjegyzést tett" – mondta. Egyébként is úgy értette, hogy "attól, hogy ő cigány, attól még szóba állhatnak vele fehér férfiak is". Határozottan tagadta, hogy a saját maga vágyaira utalt volna az ordenáré beszólással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült

Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?