szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A parlament kedden a választójogi törvény módosításával úgy döntött, hogy ez év június 30-áig változtathat az egyéni választókerületek határain.

A törvénymódosítást a kereszténydemokrata Vejkey Imre kezdeményezte azért, hogy még a 2014-es parlamenti választás előtt korrigálni lehessen a körzethatárokat.

Arra hivatkozott, hogy az Országgyűlés a választási eljárási törvény részeként tavaly év végén módosította ugyan az egy évvel korábban elfogadott választókerületi felosztást, a jogszabály azonban az Alkotmánybíróság döntése miatt még nem lépett hatályba.

A választójogi törvény viszont eddig úgy rendelkezett, hogy az országgyűlési választást megelőző év – jelen esetben 2013 – kezdete és a voksolás napja között már nem lehet módosítani az egyéni választókerületi beosztást. Vejkey Imre ezen változtatott volna úgy, hogy a Ház a választásokig hátralévő időszakban bármikor elvégezhesse a szükségesnek tartott módosításokat.

Az ellenzék a vitában azt kifogásolta, hogy a módosítással a kormányoldal arra teremtene lehetőséget, hogy politikai érdekeinek megfelelően akár kevéssel a választás előtt is megváltoztathassa a körzetbeosztást.

A Ház végül nem az eredeti javaslatot fogadta el, hanem a fideszes Vas Imre módosító javaslatával kiegészítettet. E szerint a választókerületek beosztását csak 2013. június 30-áig módosíthatja az Országgyűlés, azután viszont a 2014. tavaszi választásig már nem.

A keddi záróvitában újból felvetődő ellenzéki aggályokra a fideszes Gulyás Gergely azt mondta: a kormánypártok a választási eljárási törvény részeként ugyanazt a körzethatár-módosítást fogják rövidesen benyújtani, amelyet egyszer már elfogadott a Ház, de az Ab – más paragrafusokat érintő – döntése miatt nem léphetett hatályba.

A törvényjavaslatot a kormánypártok támogatásával fogadta el a parlament, az MSZP és a Jobbik nemmel szavazott rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az áldozatok nevének felolvasásával kezdődött Genovában az új híd avatása

Az áldozatok nevének felolvasásával kezdődött Genovában az új híd avatása

Rálőtt az eladóra egy amerikai férfi, mert az felszólította, hogy viseljen maszkot

Rálőtt az eladóra egy amerikai férfi, mert az felszólította, hogy viseljen maszkot

Bundabotrányos kapcsolat miatt távozhat két magyar focista Svédországból

Bundabotrányos kapcsolat miatt távozhat két magyar focista Svédországból