szerző:
hvg.hu/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Heves szócsata alakult ki a Fidesz Lendvay utcai székházánál a reggel óta tüntető civilek és a délután odaérkező békemenetesek között. Este 8 után két óra alatt a tüntetők az Alkotmánybírósághoz vonultak, ahol TGM is felszólalt. Szerinte a kiszolgáltatottság és a fenyegetettség állapotába került az ország, és a magyar népnek a kezébe kell vennie a hatalmat. A nap folyamán megjelentek békemenetesek is, akik éles szóváltásba kerültek a székházfoglalókkal. A rendőrök többször igazoltatták a tüntetőket, egy embert kiemeltek és bilincsben vittek el, mert be akart jutni az épületbe, és ellenszegült a rendőri intézkedésnek.

Fél tíz óta tartott a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalása, az alaptörvény negyedik módosítása miatt reggel civil aktivisták körülbelül hetvenfős csoportja hatolt be a Fidesz központi székházába.

Késő este a tüntetés két helyszínen is zajlott: a székházfoglalók egy részére a biztonsági őrök rázárták a kapukat, így ők bent rekedtek. Az utcán viszont folyamatos volt a szóváltás a civil tüntetők és a békemenetesek között. Bencsik András felhívására ugyanis délután fél 4 körül a Békemenet molinójával a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz érkezett egy kisebb tömeg, főként idősebbek.

A tüntetőkre fél 7 körül bezárták a székház kapuját, és többen belül maradtak. A civilek emiatt több erkélyt is elfoglaltak, olyan transzparenseket tettek ki, mint "az alkotmány nem játék", és folyamatosan '89 és '90-es Orbán-beszédeket olvastak fel. A helyzet pikantériája volt, hogy a békemenetes tüntetők ezt kifütyülték.

A székházat "védő" egyik "biztonsági őr" a Hír24 szerint Sz. Ferenc volt, akiről az ultrasliberi.hu korábban azt írta, hogy közismert egyes bűnözői körökben és több mint tíz évet töltött börtönben emberölés miatt. Ezt az információt a hvg.hu rendőrségi forrásai is megerősítették. Szabadulása után a Fradi Security alkalmazza, mint szurkolói koordinátort.

Az egyelőre rejtély, hogy Sz. Ferenc pontosan milyen minőségében "védte" a Fidesz-székházat. A tüntetők megkérdezték őket, hogy biztonságiak-e, erre azt felelték, hogy a "Fidesz barátai".

©

A korábban érkezett tüntetők közül egy férfi felmászott a pártszékház egyik földszinti erkélyére, és az ablakra "Szabad sajtót, szólásszabadságot!" feliratú táblát akasztott ki, a korlátra pedig egy transzparenst "Az alkotmány nem játék" felirattal. Egy társa is felmászott hozzá, majd felolvasta a Fidesz 1989-es programját, amit hangos ovációval fogadott a tömeg.

Inkább vonulnak

A demonstrálók végül este 8 óra után elhagyták a pártszékház udvarát, és az Alkotmánybíróság épületéhez indultak. A székházfoglalók Facebook-oldalán fél 9 után azt írták: 500-an tartanak az Alkotmánybíróság felé, "20 perc múlva az Oktogonnál, 50 perc múlva a Deákon".

©

A néhány száz demonstrálót rendőri sorfal kísérte. A résztvevők az úttesten, a külső sávban haladtak, és azt skandálták, hogy "Alkotmányt!, demokráciát, jogállamot!" A demonstrálók fél 10 körül a Deák tér magasságában jártak, majd nem sokkal este 10 előtt elérték a Lánchidat, onnan pedig a Budai Vár felé vették az irányt. 

©

"Ne írd alá, János, rád figyel a város" - üzentek a tüntetők a köztársasági elnöknek és azt is skandálták, hogy "az alkotmány nem játék, nem, nem, nem". Többen csatlakoztak a menethez, köztük dobosok is. Volt, aki fáklyát is vitt.

Két órás vonulás után a demonstrálók az Alkotmánybírósághoz értek,ahol skandálva követelik "alkotmányt, demokráciát, jogállamot".

Schönberger Ádám, a székházfoglalók egyike erőszakmentes, de radikális tiltakozásnak nevezi a mai napi eseményeket. Több tízezren tüntettek már sokszor, nyílt leveleket írtak, de nem használt. Most lejárt az egyszerű tüntetések ideje - a polgári engedetlenség minden, erőszakmentes tiltakozás ideje jön - tette hozzá. Szerinte a Kubatov Gábor által kirendelt Fradi-ultrák, köztük egy gyilkosságért elítélt személy gyakorolt rajuk nyomást, de ők nem tértek le az erőszakmentesség útjáról. Akármit mond a kormány-közeli média, nem alkalmaztak erőszakot - mondta Ezután felsorolta az alaptörvény módosítása elleni kifogasaikat.

Az Ab épülete előtt TGM is felszólalt, mint mondta, "büszkék vagyunk a székházfoglalókra". Szerinte a kiszolgáltatottság és a fenyegetettség állapotába került az ország. Nem elég visszatérni a 2010 előtti állapotokhoz, a magyar népnek a kezébe kell vennie a hatalmat, szabadságot kell kiharcolnia és élnie vele. A népnek kell ellenőriznie a hatalmat es nem fordítva - mondta.

Utalt a Fidesz egésznapos kommunikációjára, többek között azt mondták, hogy Bajnai Gordon áll a tüntetés mögött. TGM szerint a Bajnai-gárdázás azt mutatja, hogy a hatalomnak nyílt hazugságokhoz kell folyamodnia, hogy maradék híveit megtévessze. "Szabadság, szolidaritás, éljen a haza" - zárta beszédet a filozófus. A szervezők mindenkit a szombat délutáni tüntetésre hívtak.

A demonstráció fél 11 előtt ért véget.

Napközben jutottak be az épületbe

Kora délután a tüntetők közül többen bejutottak a székházba. Az épületben valakinek kinyitották az ajtót, mire a civilek is bementek. A demonstrálók két helyiségbe is bejutottak, a földön ültek.

Amikor a tüntetők bementek a székházba, kisebb dulakodás alakult ki a székház alkalmazottai, a biztonsági őrök és a tiltakozók között; ennek egy pikáns részletéről itt olvashat. Az őrök napközben papírral fedték be az üvegajtót, hogy a székházban dolgozók és a tüntetők ne lássák egymást. Az előtérben néhány tucat tüntető ült a földön, a székházban dolgozók azonban szabadon járhattak ki-be.

©

Rózsa Milán, a civilek egyik képviselője a nap folyamán sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-székháznál, ahol azt mondta, erőszakmentes demonstrációt tartanak lelkiismeretes állampolgárok, akik az ellen tiltakoznak, hogy a Fidesz-KDNP elnyomó rendszert építsen ki. Mint mondta, a tüntetők békésen léptek fel, de ennek ellenére a biztonsági őrök ellenségesek voltak, többeket megrúgtak, megütöttek. Mint mondta, a dulakodás közben egy ablak betört, aminek költségét a tüntetők meg fogják téríteni.

Délben Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella is megérkezett a helyszínre, nápolyit vittek a tüntetőknek, és megpróbálták megtartani a sajtótájékoztatójukat, de alig tudták elmondani a skandálástól. "Az alkotmány nem játék, nem, nem, nem" – kiabálták. Kocsis Máté azt kérte a tüntetőktől, hogy menjenek haza, és másnap térjenek vissza "megbeszélni a dolgokat".

Békemenetesekkel erősítettek

Délután fél négy körül körülbelül 20, főleg idős ember érkezett meg a Békemenet molinójával a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz. Korábban Bencsik András, a Demokrata című jobboldali újság főszerkesztője és a kormány melletti Békemenet egyik szervezője a Facebook-oldalán tett közzé egy felhívást, melyben azt kérte a polgári körök tagjaitól és mindenkitől, aki részt vett a Békemenetek valamelyikén, hogy ha tehetik, menjenek a Lendvay utcába a Fidesz székházához, "amit törvénytelenül, a kerítésen átmászva blokád alá vettek nehezen definiálható alakok".

"Nem kell velük szemben erőszakot alkalmazni, csupán az kell, hogy minél többen kifejezzék rokonszenvüket a blokád alá vett kormánypárttal, hogy ott legyenek, és bátorítást adjanak azoknak, akik bent vannak az épületben. S talán beszéljenek az udvaron gubbasztókkal, hátha akad közöttük normálisan gondolkodó, akivel meg lehetne értetni, hogy ez elfogadhatatlan módszer" – írta Bencsik, aki hozzátette: ő maga nem tud menni, mert vidékre kell utaznia.

A rendőrség a székházfoglalásnál igazoltatta a Fidesz-székház udvarán a földön ülő tüntetőket. Egy embert kiemeltek a tüntetők közül, és bilincsben vitték el, mert be akart jutni az épületbe, eközben pedig kisebb dulakodás tört ki. A férfit nem sokkal délután kettő óra után kiengedték. Elmondta, 30 ezer forintos szabálysértési bírságot kapott, amit közérdekű munkában fog ledolgozni. A tüntetők megtapsolták.

Kattinston galériánkért!
©

"Elnyomó rendszert épít a Fidesz-KDNP"

A Lendvay utcai épületet azért foglalták el, hogy így tiltakozzanak az alaptörvény negyedik módosítása ellen, amely egyebek között az alkotmányba foglalná az Alkotmánybíróság jogainak korlátozását, a röghöz kötés lehetőségét vagy a hajléktalanok kriminalizálását.

A tüntetők csütörtök délelőtt közleményükben azt írták: a Fidesz-KDNP elnyomó rendszert épít. "A rezsim hároméves rombolása után ma Magyarországon az alkotmányosság, a jogállamiság és a társadalmi szolidaritás legalapvetőbb követelményei sem érvényesülnek. A kormánnyal szembeni ellenállásunk immár lelkiismereti kérdés. Ezért élünk a polgári engedetlenség eszközével. Kezdeményezésünk erőszakmentes, pártoktól független, és minden demokratikus érzelmű honfitársunk szolidaritására számítunk" – közölték.

Kattintson galériánkért!
©

A tüntetők tiltakoznak a "Magyar Köztársaság alkotmányos rendszerének szétverése ellen", az ellen, hogy a Fidesz-KDNP képviselői az Alkotmánybíróság által már alkotmányellenesnek ítélt rendelkezéseket írnak az alaptörvénybe, az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolása és a hallgatók röghöz kötése ellen, a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen, a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű pároknak a család fogalmából való kirekesztése ellen, a szólásszabadság korlátozása ellen, a független igazságszolgáltatás további korlátozása ellen, az egyházak közötti diszkrimináció ellen, a szabad választások korlátozása ellen, az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítése és 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítése ellen.

A Fidesz-székházból azt üzenték, hogy "nem legitim kormány az, amely felhatalmazásával visszaélve a hatalom kizárólagos birtoklására törekszik, és az egyoldalúan megalkotott alaptörvény nem legitim alkotmánya Magyarországnak, mivel nem az alkotmányosság és az emberi jogok védelmét, hanem a Fidesz-KDNP hatalmi érdekeit, a jogfosztást és a diszkriminációt szolgálja".

©

Véleményük szerint Magyarország új alkotmányát széles körű társadalmi részvétellel kell megalkotni és népszavazással megerősíteni. "Ki kell állnunk a jogainkért, ki kell állnunk egymásért: szerveződnünk, tüntetnünk, sztrájkolnunk kell. Éljen a köztársaság!" – zárul a közlemény.

A Fidesz szerint Bajnai áll mögöttük

©

A Fidesz egyébként több közleményében Bajnai Gordon felelősségét firtatta, mint írták, "ha Bajnai Gordon előre szól, akkor az embereit minden további nélkül beengedjük a Fidesz székházába". Közölték, mindenkinek a véleményét fontosnak tartják és meghallgatják, a véleményszabadság ugyanakkor nem egyenlő az erőszak szabadságával.

"Az agresszió nem elfogadható eszköz a viták rendezésére; ha valaki nem ért egyet a szomszédjával, nincs joga ahhoz, hogy berúgja az ajtaját. A magyar emberek elsöprő többségével együtt a Fidesz úgy gondolja, Magyarország nem kér a baloldal által folytatott, intenzív és immár antidemokratikus gyűlöletkampányból" – olvasható a közleményben.

A KDNP szerint ténylegesen törvényt szegnek az Alaptörvény módosítása ellen tüntetők, és a legalapvetőbb normákat sem tartják be, amikor egy demokratikus párt székházát megszállják. Erőszakosan viselkednek, kárt okoznak a tiltakozók, akárcsak néhány éve az MTV-székház ostromlói – írják a párt közleményében.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke egy meglehetősen kis, ám agresszív, Bajnai Gordon mozgalmához köthető csoportnak tulajdonította a budapesti Fidesz-székházba való betörést. Szerinte látható, hogy "szerveződik a Bajnai-gárda".

Bajnainak nincs hozzá köze, a PM szolidáris

A Fidesz közleményével kapcsolatban a Haza és Haladás Egyesület úgy reagált: a mai székházfoglaláshoz Bajnai Gordonnak vagy az általa képviselt szervezeteknek nincs közük, ezt pedig a Fidesz is tudja. Azok a "bizonyítékok", amelyekkel Kocsis Máté ezzel ellentétes állításokat kíván alátámasztani, egyfelől nevetségesek, másfelől rémisztőek: így a koncepciós perek vádlói érvelnek csak – fogalmaznak közleményükben.

Karácsony Gergely az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért (PM) párt elnökségének nevében közölte, pártjuk szolidáris a Fidesz-székházat elfoglaló civil aktivistákkal, és arra kérnek mindenkit, akinek fontos az alkotmányosság, a demokrácia és a társadalmi szolidaritás, hogy pártzászlókat hátrahagyva vegyenek részt a civil szervezetek által szervezett szombati tüntetésen.

Megjelent a helyszínen Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa, de a tüntetők elküldték a Lendvay utcából. A Demokratikus Koalíció sajtóosztálya szerint nem a tüntetőkhöz akart csatlakozni Vadai Ágnes és párttársa, Varju László, hanem a korábban meghirdetett, nőnappal kapcsolatos sajtótájékoztatójukat akarták megtartani, valamivel messzebb a székház bejáratától. Egy tüntető kérte végül őket arra, hogy távozzanak, miután az egyik tévéstábnak nyilatkoztak a nőnap ügyében – hangzott a DK verziója.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Legendás otthoni számítógépet állítanak ki Szegeden

Legendás otthoni számítógépet állítanak ki Szegeden

Podcast: A macskanyaló fésűtől a harmadik világháborúig – ezek a legfurcsább Kickstarter-projektek

Podcast: A macskanyaló fésűtől a harmadik világháborúig – ezek a legfurcsább Kickstarter-projektek

Az olimpai bajnok Burján Csaba állítja, nem Kínát szidta az Instagramon

Az olimpai bajnok Burján Csaba állítja, nem Kínát szidta az Instagramon

6 méter hosszú, 91 kilós kígyók okoznak egyre nagyobb kalamajkát az USA-ban

6 méter hosszú, 91 kilós kígyók okoznak egyre nagyobb kalamajkát az USA-ban

Adventi mesenaptár – december 7.

Adventi mesenaptár – december 7.

Konok Péter: Szörnyű, ha mindenféle diktátorok akarják erőből eldönteni, mi a művészet

Konok Péter: Szörnyű, ha mindenféle diktátorok akarják erőből eldönteni, mi a művészet