szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Heves szócsata alakult ki a Fidesz Lendvay utcai székházánál a reggel óta tüntető civilek és a délután odaérkező békemenetesek között. Este 8 után két óra alatt a tüntetők az Alkotmánybírósághoz vonultak, ahol TGM is felszólalt. Szerinte a kiszolgáltatottság és a fenyegetettség állapotába került az ország, és a magyar népnek a kezébe kell vennie a hatalmat. A nap folyamán megjelentek békemenetesek is, akik éles szóváltásba kerültek a székházfoglalókkal. A rendőrök többször igazoltatták a tüntetőket, egy embert kiemeltek és bilincsben vittek el, mert be akart jutni az épületbe, és ellenszegült a rendőri intézkedésnek.

Fél tíz óta tartott a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalása, az alaptörvény negyedik módosítása miatt reggel civil aktivisták körülbelül hetvenfős csoportja hatolt be a Fidesz központi székházába.

Késő este a tüntetés két helyszínen is zajlott: a székházfoglalók egy részére a biztonsági őrök rázárták a kapukat, így ők bent rekedtek. Az utcán viszont folyamatos volt a szóváltás a civil tüntetők és a békemenetesek között. Bencsik András felhívására ugyanis délután fél 4 körül a Békemenet molinójával a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz érkezett egy kisebb tömeg, főként idősebbek.

A tüntetőkre fél 7 körül bezárták a székház kapuját, és többen belül maradtak. A civilek emiatt több erkélyt is elfoglaltak, olyan transzparenseket tettek ki, mint "az alkotmány nem játék", és folyamatosan '89 és '90-es Orbán-beszédeket olvastak fel. A helyzet pikantériája volt, hogy a békemenetes tüntetők ezt kifütyülték.

A székházat "védő" egyik "biztonsági őr" a Hír24 szerint Sz. Ferenc volt, akiről az ultrasliberi.hu korábban azt írta, hogy közismert egyes bűnözői körökben és több mint tíz évet töltött börtönben emberölés miatt. Ezt az információt a hvg.hu rendőrségi forrásai is megerősítették. Szabadulása után a Fradi Security alkalmazza, mint szurkolói koordinátort.

Az egyelőre rejtély, hogy Sz. Ferenc pontosan milyen minőségében "védte" a Fidesz-székházat. A tüntetők megkérdezték őket, hogy biztonságiak-e, erre azt felelték, hogy a "Fidesz barátai".

©

A korábban érkezett tüntetők közül egy férfi felmászott a pártszékház egyik földszinti erkélyére, és az ablakra "Szabad sajtót, szólásszabadságot!" feliratú táblát akasztott ki, a korlátra pedig egy transzparenst "Az alkotmány nem játék" felirattal. Egy társa is felmászott hozzá, majd felolvasta a Fidesz 1989-es programját, amit hangos ovációval fogadott a tömeg.

Inkább vonulnak

A demonstrálók végül este 8 óra után elhagyták a pártszékház udvarát, és az Alkotmánybíróság épületéhez indultak. A székházfoglalók Facebook-oldalán fél 9 után azt írták: 500-an tartanak az Alkotmánybíróság felé, "20 perc múlva az Oktogonnál, 50 perc múlva a Deákon".

©

A néhány száz demonstrálót rendőri sorfal kísérte. A résztvevők az úttesten, a külső sávban haladtak, és azt skandálták, hogy "Alkotmányt!, demokráciát, jogállamot!" A demonstrálók fél 10 körül a Deák tér magasságában jártak, majd nem sokkal este 10 előtt elérték a Lánchidat, onnan pedig a Budai Vár felé vették az irányt. 

©

"Ne írd alá, János, rád figyel a város" - üzentek a tüntetők a köztársasági elnöknek és azt is skandálták, hogy "az alkotmány nem játék, nem, nem, nem". Többen csatlakoztak a menethez, köztük dobosok is. Volt, aki fáklyát is vitt.

Két órás vonulás után a demonstrálók az Alkotmánybírósághoz értek,ahol skandálva követelik "alkotmányt, demokráciát, jogállamot".

Schönberger Ádám, a székházfoglalók egyike erőszakmentes, de radikális tiltakozásnak nevezi a mai napi eseményeket. Több tízezren tüntettek már sokszor, nyílt leveleket írtak, de nem használt. Most lejárt az egyszerű tüntetések ideje - a polgári engedetlenség minden, erőszakmentes tiltakozás ideje jön - tette hozzá. Szerinte a Kubatov Gábor által kirendelt Fradi-ultrák, köztük egy gyilkosságért elítélt személy gyakorolt rajuk nyomást, de ők nem tértek le az erőszakmentesség útjáról. Akármit mond a kormány-közeli média, nem alkalmaztak erőszakot - mondta Ezután felsorolta az alaptörvény módosítása elleni kifogasaikat.

Az Ab épülete előtt TGM is felszólalt, mint mondta, "büszkék vagyunk a székházfoglalókra". Szerinte a kiszolgáltatottság és a fenyegetettség állapotába került az ország. Nem elég visszatérni a 2010 előtti állapotokhoz, a magyar népnek a kezébe kell vennie a hatalmat, szabadságot kell kiharcolnia és élnie vele. A népnek kell ellenőriznie a hatalmat es nem fordítva - mondta.

Utalt a Fidesz egésznapos kommunikációjára, többek között azt mondták, hogy Bajnai Gordon áll a tüntetés mögött. TGM szerint a Bajnai-gárdázás azt mutatja, hogy a hatalomnak nyílt hazugságokhoz kell folyamodnia, hogy maradék híveit megtévessze. "Szabadság, szolidaritás, éljen a haza" - zárta beszédet a filozófus. A szervezők mindenkit a szombat délutáni tüntetésre hívtak.

A demonstráció fél 11 előtt ért véget.

Napközben jutottak be az épületbe

Kora délután a tüntetők közül többen bejutottak a székházba. Az épületben valakinek kinyitották az ajtót, mire a civilek is bementek. A demonstrálók két helyiségbe is bejutottak, a földön ültek.

Amikor a tüntetők bementek a székházba, kisebb dulakodás alakult ki a székház alkalmazottai, a biztonsági őrök és a tiltakozók között; ennek egy pikáns részletéről itt olvashat. Az őrök napközben papírral fedték be az üvegajtót, hogy a székházban dolgozók és a tüntetők ne lássák egymást. Az előtérben néhány tucat tüntető ült a földön, a székházban dolgozók azonban szabadon járhattak ki-be.

©

Rózsa Milán, a civilek egyik képviselője a nap folyamán sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-székháznál, ahol azt mondta, erőszakmentes demonstrációt tartanak lelkiismeretes állampolgárok, akik az ellen tiltakoznak, hogy a Fidesz-KDNP elnyomó rendszert építsen ki. Mint mondta, a tüntetők békésen léptek fel, de ennek ellenére a biztonsági őrök ellenségesek voltak, többeket megrúgtak, megütöttek. Mint mondta, a dulakodás közben egy ablak betört, aminek költségét a tüntetők meg fogják téríteni.

Délben Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella is megérkezett a helyszínre, nápolyit vittek a tüntetőknek, és megpróbálták megtartani a sajtótájékoztatójukat, de alig tudták elmondani a skandálástól. "Az alkotmány nem játék, nem, nem, nem" – kiabálták. Kocsis Máté azt kérte a tüntetőktől, hogy menjenek haza, és másnap térjenek vissza "megbeszélni a dolgokat".

Békemenetesekkel erősítettek

Délután fél négy körül körülbelül 20, főleg idős ember érkezett meg a Békemenet molinójával a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz. Korábban Bencsik András, a Demokrata című jobboldali újság főszerkesztője és a kormány melletti Békemenet egyik szervezője a Facebook-oldalán tett közzé egy felhívást, melyben azt kérte a polgári körök tagjaitól és mindenkitől, aki részt vett a Békemenetek valamelyikén, hogy ha tehetik, menjenek a Lendvay utcába a Fidesz székházához, "amit törvénytelenül, a kerítésen átmászva blokád alá vettek nehezen definiálható alakok".

"Nem kell velük szemben erőszakot alkalmazni, csupán az kell, hogy minél többen kifejezzék rokonszenvüket a blokád alá vett kormánypárttal, hogy ott legyenek, és bátorítást adjanak azoknak, akik bent vannak az épületben. S talán beszéljenek az udvaron gubbasztókkal, hátha akad közöttük normálisan gondolkodó, akivel meg lehetne értetni, hogy ez elfogadhatatlan módszer" – írta Bencsik, aki hozzátette: ő maga nem tud menni, mert vidékre kell utaznia.

A rendőrség a székházfoglalásnál igazoltatta a Fidesz-székház udvarán a földön ülő tüntetőket. Egy embert kiemeltek a tüntetők közül, és bilincsben vitték el, mert be akart jutni az épületbe, eközben pedig kisebb dulakodás tört ki. A férfit nem sokkal délután kettő óra után kiengedték. Elmondta, 30 ezer forintos szabálysértési bírságot kapott, amit közérdekű munkában fog ledolgozni. A tüntetők megtapsolták.

Kattinston galériánkért!
©

"Elnyomó rendszert épít a Fidesz-KDNP"

A Lendvay utcai épületet azért foglalták el, hogy így tiltakozzanak az alaptörvény negyedik módosítása ellen, amely egyebek között az alkotmányba foglalná az Alkotmánybíróság jogainak korlátozását, a röghöz kötés lehetőségét vagy a hajléktalanok kriminalizálását.

A tüntetők csütörtök délelőtt közleményükben azt írták: a Fidesz-KDNP elnyomó rendszert épít. "A rezsim hároméves rombolása után ma Magyarországon az alkotmányosság, a jogállamiság és a társadalmi szolidaritás legalapvetőbb követelményei sem érvényesülnek. A kormánnyal szembeni ellenállásunk immár lelkiismereti kérdés. Ezért élünk a polgári engedetlenség eszközével. Kezdeményezésünk erőszakmentes, pártoktól független, és minden demokratikus érzelmű honfitársunk szolidaritására számítunk" – közölték.

Kattintson galériánkért!
©

A tüntetők tiltakoznak a "Magyar Köztársaság alkotmányos rendszerének szétverése ellen", az ellen, hogy a Fidesz-KDNP képviselői az Alkotmánybíróság által már alkotmányellenesnek ítélt rendelkezéseket írnak az alaptörvénybe, az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolása és a hallgatók röghöz kötése ellen, a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen, a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű pároknak a család fogalmából való kirekesztése ellen, a szólásszabadság korlátozása ellen, a független igazságszolgáltatás további korlátozása ellen, az egyházak közötti diszkrimináció ellen, a szabad választások korlátozása ellen, az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítése és 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítése ellen.

A Fidesz-székházból azt üzenték, hogy "nem legitim kormány az, amely felhatalmazásával visszaélve a hatalom kizárólagos birtoklására törekszik, és az egyoldalúan megalkotott alaptörvény nem legitim alkotmánya Magyarországnak, mivel nem az alkotmányosság és az emberi jogok védelmét, hanem a Fidesz-KDNP hatalmi érdekeit, a jogfosztást és a diszkriminációt szolgálja".

©

Véleményük szerint Magyarország új alkotmányát széles körű társadalmi részvétellel kell megalkotni és népszavazással megerősíteni. "Ki kell állnunk a jogainkért, ki kell állnunk egymásért: szerveződnünk, tüntetnünk, sztrájkolnunk kell. Éljen a köztársaság!" – zárul a közlemény.

A Fidesz szerint Bajnai áll mögöttük

©

A Fidesz egyébként több közleményében Bajnai Gordon felelősségét firtatta, mint írták, "ha Bajnai Gordon előre szól, akkor az embereit minden további nélkül beengedjük a Fidesz székházába". Közölték, mindenkinek a véleményét fontosnak tartják és meghallgatják, a véleményszabadság ugyanakkor nem egyenlő az erőszak szabadságával.

"Az agresszió nem elfogadható eszköz a viták rendezésére; ha valaki nem ért egyet a szomszédjával, nincs joga ahhoz, hogy berúgja az ajtaját. A magyar emberek elsöprő többségével együtt a Fidesz úgy gondolja, Magyarország nem kér a baloldal által folytatott, intenzív és immár antidemokratikus gyűlöletkampányból" – olvasható a közleményben.

A KDNP szerint ténylegesen törvényt szegnek az Alaptörvény módosítása ellen tüntetők, és a legalapvetőbb normákat sem tartják be, amikor egy demokratikus párt székházát megszállják. Erőszakosan viselkednek, kárt okoznak a tiltakozók, akárcsak néhány éve az MTV-székház ostromlói – írják a párt közleményében.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke egy meglehetősen kis, ám agresszív, Bajnai Gordon mozgalmához köthető csoportnak tulajdonította a budapesti Fidesz-székházba való betörést. Szerinte látható, hogy "szerveződik a Bajnai-gárda".

Bajnainak nincs hozzá köze, a PM szolidáris

A Fidesz közleményével kapcsolatban a Haza és Haladás Egyesület úgy reagált: a mai székházfoglaláshoz Bajnai Gordonnak vagy az általa képviselt szervezeteknek nincs közük, ezt pedig a Fidesz is tudja. Azok a "bizonyítékok", amelyekkel Kocsis Máté ezzel ellentétes állításokat kíván alátámasztani, egyfelől nevetségesek, másfelől rémisztőek: így a koncepciós perek vádlói érvelnek csak – fogalmaznak közleményükben.

Karácsony Gergely az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért (PM) párt elnökségének nevében közölte, pártjuk szolidáris a Fidesz-székházat elfoglaló civil aktivistákkal, és arra kérnek mindenkit, akinek fontos az alkotmányosság, a demokrácia és a társadalmi szolidaritás, hogy pártzászlókat hátrahagyva vegyenek részt a civil szervezetek által szervezett szombati tüntetésen.

Megjelent a helyszínen Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa, de a tüntetők elküldték a Lendvay utcából. A Demokratikus Koalíció sajtóosztálya szerint nem a tüntetőkhöz akart csatlakozni Vadai Ágnes és párttársa, Varju László, hanem a korábban meghirdetett, nőnappal kapcsolatos sajtótájékoztatójukat akarták megtartani, valamivel messzebb a székház bejáratától. Egy tüntető kérte végül őket arra, hogy távozzanak, miután az egyik tévéstábnak nyilatkoztak a nőnap ügyében – hangzott a DK verziója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem gyomorrontása, koronavírus-fertőzése volt az F1-es Lance Strollnak

Nem gyomorrontása, koronavírus-fertőzése volt az F1-es Lance Strollnak

Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?

Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?

Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok

Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok