szerző:
HavariaPress
Tetszett a cikk?

Bűnösnek találta hivatali visszaélés bűntettében, ezért első fokon 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a - jelenleg felfüggesztett - rendőrt, aki még 2011-ben a rendőrség nyilvántartási rendszerébe belépve, jogosulatlanul szerzett meg és adott tovább másoknak adatokat - értesült a HavariaPress.

A bíróság a 6 hónap börtön végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, s előzetes mentesítésben részesítette a rendőrt. A törvényszék indoklásában elhangzott: a vádlott olyan ügyekben adott ki információt, amelyek nem az ő saját ügyei voltak, más jogosultságát is felhasználta a kért adatok megszerzése érdekében.

A vádirat szerint a debreceni rendőrségen dolgozó 36 éves nyomozót 2011 márciusában kereste meg egy ismerőse, hogy nézzen utána, miért idézték be tanúként a rendőrségre. A nyomozó még aznap hivatali helyzetével visszaélve, belépett a rendőrség nyilvántartási rendszerébe és betekintett a büntetőügy adataiba, majd az információkat közölte ismerősével.

Két hónappal később egy másik ismerőse hasonló ügyben kereste meg a rendőrt, aki ebben az esetben kollégája jelszavával lépett be a nyilvántartó rendszerbe, majd az adatokat továbbította ismerősének. Júniusban egy harmadik embernek is hasonlóképpen segítségére volt, ez esetben egy autóra, valamint tulajdonosára vonatkozó adatokat szolgáltatott ki, jelvényszámát megadva a Hajdú-Bihar megyei rendőrség ügyeletvezetőjének, akitől kikérte a központi nyilvántartásban szereplő adatokat.

Az ügy másod-, harmad,- és negyedrendű vádlottjait - akik a konkrét információt kérték a rendőrtől - szintén bűnösnek találta a bíróság felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntettében. Őket 1 év, illetve 2-2 év próbára bocsátotta a bíróság.  A másod-, harmad,- és negyedrendű vádlottak - többek között - azzal védekeztek: nem tudták, hogy a rendőrségi nyilvántartás nem publikus. A vádlottaknak a bűnügyi költségeket is meg kell fizetniük. Az ítélet nem jogerős, az ügyész mellett a vádlottak és a védők is 3 nap gondolkodási időt kértek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy